Yazarlar nasıl okuyor?

Yazarlar nasıl okuyor?

 Hobilerimizi anlatırken hep ilk sırada saydığımız 'kitap okuma' alışkanlığı gerçek hayatta aynı ölçüde karşılık bulmuyor ve yerini TV ve...

 

Hobilerimizi anlatırken hep ilk sırada saydığımız 'kitap okuma' alışkanlığı gerçek hayatta aynı ölçüde karşılık bulmuyor ve yerini TV ve internete bırakıyor. Kitap okumamak için her zaman çok önemli mazeretler çıkıyor ne yazık ki. Hayatını yazmaya ve ilme adamış isimler ise, okumayı hayatın olmazsa olmazı olarak görüyor.

Her konuda üretebileceğimiz bir bahanemiz vardır. Mevzu kitap okumaya gelince bahanelerin ardı arkası kesilmez. "Kitap okuyor musun?" sorusuna verilen cevaplar ise hemen hazırdır: "İşten geç geliyorum, vaktim yok, yorgun oluyorum, bir de onunla mı uğraşacağım, oku oku nereye kadar!" Oysaki günde ortalama 5 saat televizyon seyreden bir toplum olarak bu mazeretler diziler, filmler için geçerli değil. Geniş okur kitlesine sahip yazarlara yoğunluklarına rağmen kitap okumayı nasıl başardıklarını sorduk. Kitap okumayı hayatın manası olarak gören yazarlar, hücrelerin yemek yemekle beslendiği gibi zihnin ve duyguların da okumakla beslendiğini belirttiler. Kitap okuyamadıkları zaman hayata tutunmakta zorluk çektiklerini söylediler ve nasıl kitap okuduklarını, okurken nelere dikkat ettiklerini anlattılar.

İlgi alanındaki kitaplar okumayı sevdirir

Prof. Dr. Ümit Meriç: Benim için okumak düşünce ve ifademi sonsuz boyutlara kadar genişletmektir. Kitap okumak için herhangi bir vakit belirlemem, vapurda, arabada nerede olursam olayım mutlaka kitabımı açar okurum. Okuduğum eserlerin mutlaka altını çizerim, makaleler de dahil. Ayrıca kitabın arka sayfasına yazarla ilgili görüşlerimi yazarım. Daha sonra bu kitabı tekrar elime aldığımda kolaylık oluyor. Okuduklarımı mutlaka arkadaşlarıma anlatır, mütalaasını yaparım. Birkaç kitabı bir arada okurum. Okumayı sevmeyen bir kişi öncelikle ilgi alanına giren kitapları okumalı. Örneğin yemek yapmayı seven birisi yemek kitapları okuyabilir.

Şimdi ne okuyor?

Senaryo Bülent Oran - İbrahim Türk

Bir Ruh Macerası-Ayşe Şasa

Sanatın Öyküsü-Gombrich

Aynı anda birkaç kitabı okumaya çalışırım

Fatma Karabıyık Barbarosoğlu (Yazar): Okuyamadığım zaman hayata tutunmakta zorluk çekiyorum. Kitap benim için bir gıda. Her zaman her yerde kitabımı okurum. Aynı anda birkaç kitabı okumaya çalışırım. Genellikle yirmi-otuz sayfa roman, bir öykü, bir şiir (aynı şiiri bir hafta boyunca okurum) ve üzerinde çalıştığım sosyoloji-felsefe-tarih ağırlıklı kitaptan bir bölüm okurum. Okuduğum her kitabın arkasına kendi indeksimi yaparım. Çok yavaş okurum ve öğrendiğim her bilgiyi en az iki kişiye anlatırım. Böylece o bilginin hafızama yerleşmiş olmasını sağlarım. Anlatacak kimse bulamayınca da bir yazının içinde geçiririm. Okumayı sevmeyenlere kitap tavsiye etmek ilaç tavsiye etmeye benzer. Muhatabınızı tanıyın ki ona göre kitap önerin. Yoksa o kişiyi okumaktan daha da soğutursunuz.

Şimdi ne okuyor?

Muamma -Sema Karabıyık

Bu Anı Daha Önce Yaşamıştım-Murat Gülsoy

Karakter Aşınması-Sennet

Günde 50 sayfa okumadan yatmam

Ali Bulaç (Gazeteci-Yazar): İslam'ın ilk emri 'oku'dur. Ben de bu ayeti kendime düstur edindim. Genellikle okumalarımı evde, daha sessiz olduğu için geceleri sabah namazına kadar yaparım. Kitapları seçerek okurum, rastgele seçilmiş herhangi bir kitabı okumam. Ayrıca farklı konulardaki birkaç kitabı bir arada okurum. Özellikle Doğu ve Batı kültürü kitapları okumayı tercih ediyorum. Bir kitap disiplin içerisinde okunmalı, abur cubur yer gibi okunmamalı. Kitapların genellikle altını çizerim, dergi ve gazetelerdeki önemli yazıları da kesip konularına göre arşivliyorum. 20 yaşımdan beri tuttuğum bir arşivim var, herhangi bir konu için arşivime müracaat ederim. Günde 50 sayfa kitap okumadan asla yatmam. Çok okumak değil, nitelikli kitap okumak önemlidir. Bir konunun asıl literatürünü okumak gerekir.

Şimdi ne okuyor?

Atlıkarıncada Bir Tur Daha-Tiziano Tarzani

İktisadi Aklın Eleştirisi-Andre Gorz

Hâlâ iyi bir kitap okuma tekniği arayışındayım

Ahmet Turan Alkan (Gazeteci-Yazar): En verimli saatleri ne yazık ki gündelik yayınları okuyarak geçirmek zorunda kalıyorum. Ancak yatma saatlerine yakın kitaplara sıra gelebiliyor; bazen ikindiden sonra birkaç saat çaldığımız oluyor zamandan. Zihni yoğunluğa müsaade ettiği için o saatleri tercih ediyorum. Kitapta sayfa hesabı yapmıyorum hiç. Kitabına göre birkaç sayfa ya da birkaç yüz sayfaya kadar okuyabilirim. Kitap okumak için herhangi bir tekniğim yok, hâlâ iyi bir teknik aramakta olduğumu söyleyebilirim. Ancak kitap yazarken okuyucunun verdiği paraya değmesine dikkat ederim. Kitaplar insanları daha iyi insan yapmaz; sadece biraz daha zenginleştirir; ama zihnen. Kitap okumayı sevmeyen kişiler, kitap okuyan kişilerin hayatını kolaylaştırarak hayra hizmet edebilirler.

Şimdi ne okuyor?

Kaptan Paşa-Adolphus Slade,

Miskinler Tekkesi-Reşat Nuri Güntekin

Gece yatmadan önce ve sabah okurum

Prof. Dr. Suat Yıldırım: Genellikle sabah namazından sonra ve gece yatmadan önce kitap okurum. Bir kişinin ilgi duyduğu, merak ve mesele edindiği konular olmalı ve birey onlara cevap bulmak için başvuracağı kitaplara ulaşmalı. Cevaplara ulaştıkça okuma şevki artacaktır. İnsanlar kainatın yaratıcısı tarafından hayat rehberi olarak gönderilen Kur'an-ı Kerim'in "Rabbi'nin adıyla oku!" diye başlatılmasındaki hikmeti asla unutmamalı ve bu düşünceyle okumalıdır. Rabbi'miz, Peygamber Efendimiz'e, sadece ilmini artırması emrini vermiş, diğer hususlarda onun mükemmel olduğunu kabul buyurmuştur. Biz, O'nun ümmeti olarak her gün bilgimizi artıran, iki gününü aynı seviyede tutmayan kimseler olmalıyız.

Şimdi ne okuyor?

Erbain fi Usuli'd-Din-İmam Gazzali, Mektubat -Bediüzzaman, Rus Misyoner Kaynaklarına Göre Rus Çarlığı ve Türkler-İlyas Topsakal

Teheccüdden sonra okumalarımı yaparım

Ahmed Şahin (Yazar): Kitap gıda gibidir, nasıl ki gıdasız yaşayamazsak kitapsız da yaşayamayız. Gençken iki günde bir kitap bitiriyordum, şimdi eskisi kadar okuyamıyorum. Kitap okurken mutlaka altını çizerim, sonrasında bunları yazıya dönüştürürüm. Okumalarımı genellikle teheccüdden sonra yaparım. Kişi kitapla hayatını yönlendirebilir, özellikle yararlanabileceği kitapları tercih etmesi gerekir.

Şimdi ne okuyor?

Fethullah Gülen'in Kalbin Solukları,

Kalbin Zümrüt Tepeleri, Bizim Dünyamız kitapları

Zaman

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler