'15 Temmuz, 28 Şubat'ın gayrimeşru çocuğudur'

'15 Temmuz, 28 Şubat'ın gayrimeşru çocuğudur'

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, "15 Temmuz, 28 Şubat'ın gayrimeşru çocuğudur. Böyle bir kahramanlığı yapmış olan milletin bundan sonra darbeler konusunda duruşu aynı olacaktır." dedi.

'15 Temmuz, 28 Şubat'ın gayrimeşru çocuğudur'

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, "15 Temmuz, 28 Şubat'ın gayrimeşru çocuğudur. Böyle bir kahramanlığı yapmış olan milletin bundan sonra darbeler konusunda duruşu aynı olacaktır." dedi.

BELGRAD

Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) Şeref Malkoç, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin "28 Şubat'ın gayrimeşru çocuğu" olduğunu ifade etti.

Sırbistan'daki temaslarının ardından AA muhabirine değerlendirmede bulunan Malkoç, Türkiye-Sırbistan ilişkilerinin "tarihinin en iyi döneminde" olduğunu belirterek, "İnsan hakları, iyi yönetim ilkeleri ve hukuk alanlarında bu ilişkileri pekiştirmemiz gerekiyor." dedi.

Ombudsmanlığın yeni bir kavram olduğunu aktaran Malkoç, "Ombudsmanlık, kamu ve devlet hizmetleriyle vatandaş arasındaki ilişkide sorunları çözen bir müessesedir." ifadelerini kullandı.

Malkoç, ombudsmanlar aracılığıyla Türkiye'nin terör ve hukuk mücadelesini dünyaya anlatmak istediklerini belirterek, Türkiye'nin özellikle sığınmacı sorununda 3,5 milyon Suriyeliye ev sahipliğini yaptığını gittikleri her ülkede anlattıklarını aktardı.

Sırbistan'da Balkan Ombudsmanlık Ağının kurulmasına ilişkin prensipte anlaştıklarını kaydeden Malkoç, şunları söyledi:

"Sırbistan ve Türkiye Balkanlar'ın iki güçlü ülkesi. Balkan Ombudsmanlık Ağına Bulgaristan, Romanya, Makedonya, Arnavutluk, Bosna Hersek ve Yunanistan'ı dahil etmemiz gerekiyor. Konu hakkında temaslarımızı sürdüreceğiz. Diğer ülkelerle anlaşırsak tüm ombudsmanları Türkiye'de toplamayı planlıyoruz. Böylece vatandaşların karşılaştığı sorunları idari makamlarda daha kolay çözme imkanı bulacağız."

"15 Temmuz, 28 Şubat'ın gayrimeşru çocuğudur"

FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'da kalkıştığı hain darbe girişimine de değinen Malkoç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"15 Temmuz, 28 Şubat'ın gayrimeşru çocuğudur. 15 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türk halkını demokrasiye sahip çıkması daveti üzerine insanlar ölümü pahasına alanlarda toplandı, göğüslerini tanklara siper etti, sloganlarıyla bomba atan uçakları durdurmaya çalıştı. Böyle bir kahramanlığı yapmış olan milletin bundan sonra darbeler konusunda duruşu aynı olacaktır. 15 Temmuz'dan sonra yapılan sivil ve askeri idaredeki düzenlemeler darbeyi önlemenin hem fiili hem hukuki altyapısını oluşturdu. Bundan sonra, Türk Silahlı Kuvvetleri içerisindeki cunta teşebbüsleri daha baştan akamete uğrayacaktır."

Malkoç, kuvvet komutanlıklarının yeniden yapılandırılıp Milli Savunma Bakanlığına, Jandarma ve Sahil Güvenlik komutanlıklarının da İçişleri Bakanlığına bağlanmasının acı tecrübelerin tekrar yaşanmaması için yapıldığını belirterek, "En önemli güvence Türk milletinin sivil yönetim, anayasa, hak ve özgürlüklerine sahip çıkmasıdır." dedi.

Türkiye'nin oldukça geniş bir gönül coğrafyasına sahip olduğunu vurgulayan Malkoç, "Yurtdışında eskiden sadece büyükelçiliklerimiz vardı. Şimdi Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı, Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye Maarif Vakfı, TRT ve Anadolu Ajansı gibi kurumlarımız var. Türkiye'nin güçlenmesi, huzuru ve barışı Balkanlar'ın da barışı, huzuru ve güçlenmesi demektir. Türkiye güçlendikçe etrafındaki huzur ve barış da güçlenecektir." diye konuştu.

- Yeni sistemde ombudsmanlık daha etkin olacak

Malkoç, Türkiye'deki yeni sisteme geçişi de değerlendirerek, yeni sistemde ombudsmanlığın çok daha aktif, etkin ve fonksiyonel olacağını sözlerine ekledi.

Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Tanju Bilgiç de Türkiye-Sırbistan ilişkilerinin günden güne geliştiğine işaret ederek, "Sadece siyasi, ekonomi ve kültürel alanlarda değil, hukuk alanında da iş birliğimiz her geçen gün artarak gelişiyor." dedi.

Malkoç'un Sırbistan ziyaretinin ardından ülkede kurumsal iş birliği mekanizmalarının tesis edileceğini söyleyen Bilgiç, ikili ilişkilerin son derece olumlu ilerlediğini sözlerine ekledi.

Muhabir: Talha Öztürk,Lejla Bıogradlıja

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler