42 ülke içinde en hızlı Türkiye'de büyüdük...

42 ülke içinde en hızlı Türkiye'de büyüdük...

Türkiye, perakende ve otomotivin yanında inşaat sektöründe de en hızlı büyüyen ülkelerden biri. İnşaat kimyasalları ve endüstriyel harçta dünya lideri...

Türkiye, perakende ve otomotivin yanında inşaat sektöründe de en hızlı büyüyen ülkelerden biri. İnşaat kimyasalları ve endüstriyel harçta dünya lideri Fransız Weber, 2009'da 42 ülke arasında en hızlı büyümeyi Türkiye'de yakaladı. Talebe yetişemeyen şirket, üç üretim tesisinin haricinde 3 yeni fabrika daha kurma kararı aldı.

İnşaat malzemeleri ve endüstriyel harç üreticisi Fransız Weber, 2010 yılının ilk yarısında faaliyette olduğu 42 ülke arasında en fazla büyümeyi Türkiye'de gerçekleştirdi. İzmir, Ankara ve Gebze'deki fabrikaları üretim ve satış rekoru kıran şirket, taleplere yetişemeyince üç yeni fabrika daha kurma kararı aldı. Geçen yıl 74 milyon lira ciro elde ettiklerini belirten Weber Türkiye Genel Müdürü Levent Gökçe, bu yıl 100 milyon lira olan ciro beklentisini aşacaklarını açıkladı. Gökçe'ye göre bu yıl toparlanmaya başlayan inşaat sektörü 2011'de birkaç yıl önceki yüksek performanslı dönemine geri dönecek. Sonraki yıllarda da yüksek büyüme devam edecek.

Weber İzmir Fabrikası'nda gazetecilerle sohbet toplantısı gerçekleştiren Genel Müdür Levent Gökçe, ısı yalıtımı için dış cephe kaplamalarının yaygınlaşması sayesinde üretim ve satışlarda patlama yaşandığını ifade etti. Şirketin Türkiye fabrikalarında renkli seramik yapıştırıcısı ve derz dolgu ile yalıtım ve cephe kaplamaları alanlarında 200 çeşit mal üretiliyor. Weber'in 2009 yılı cirosu 2,2 milyar Euro ve dünyada 10 binin üzerinde çalışanı mevcut. Weber'in bağlı olduğu cam üreticisi Saint Goben'in geçen yılki cirosu ise 37,8 milyar Euro. Şirketin kurucusu Saint Goben, firmasını 1665 yılında Versay Sarayı'nın camlarını imal etmek için aldığı sipariş üzerine kurmuştu.

Fransız dev, 1998 yılında Ege Seramik'in sahibi İbrahim Polat'ın İzmir'de kurduğu Markem isimli fabrikayı satın alarak bünyesine katmıştı. Fabrika 2010 Haziran ayında da kurulduğu 1984'ten bu yana en fazla üretimini yaptı ve bazı hatlar üç vardiya çalışmaya başladı. Bugün Weber'in elindeki fabrika, Çanakkale Seramik ile birlikte Türkiye'nin alanında iki büyük üretim tesisinden biri. Türkiye'de 60 milyon Euro'luk yatırımı bulunan Weber, üç yeni fabrika için 30 milyon Euro daha harcayacak. Weber'in 500 bin ton olan yıllık üretim kapasitesi iki katına çıkacak. Üretimin hammaddesi çimento ile buna karıştırılan kimyasal kuru toz ve sıvı karışımından oluşuyor. Yeni fabrikalar Adana ve Antalya ile Adana'nın doğusundaki bir şehre kurulacak. Adana fabrikası kasım ayında açılacak. İzmir'deki fabrikaya da yeni bir üretim hattı ekleniyor.

TOZMAYAN SERAMİK YAPIŞTIRICISI GELİŞTİRDİ

Levent Gökçe'nin açıklamasına göre Türkiye'deki 3 büyük firmanın üretim kapasitesi, ülkenin bütün ihtiyacını karşılayabilecek ölçüde. Ancak pazarda irili ufaklı 300 firma faaliyet gösteriyor. Bir hafta sonra, tozmayan bir seramik yapıştırıcısını piyasaya sürecek olan Weber Türkiye, diğer ülkelerde geliştirilen teknolojiyi transfer ederek pazarda rekabet alanını güçlendirecek. Weber Türkiye, üretiminin yüzde 6'sını ihraç ediyor.

ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler