ABD, darbeci Sisi'ye 10 Apaçi gönderiyor

ABD, darbeci Sisi'ye 10 Apaçi gönderiyor

Kerry günübirilik ziyareti kapsamında 3 Temmuz darbesinini mimarı eski Genelkurmay Başkanı, yeni Cumhurbaşkanı Abdulfettah El-Sisi ile görüştü.ABD Dışişleri...


Kerry günübirilik ziyareti kapsamında 3 Temmuz darbesinini mimarı eski Genelkurmay Başkanı, yeni Cumhurbaşkanı Abdulfettah El-Sisi ile görüştü.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry resmi ziyaret için Mısır'da. Gündem başta Irak olmak üzere bölgesel konular. Kerry Irak'la ilgili, "ABD Irak yönetimi için hiçbir kişi ya da grubu desteklemiyor" sözleriyle siyasi iktidarı halk belirler mesajını verdi.

Görüşmelerde yeni dönemde ABD-Mısır ilişkilerinin gidişatı, Irak, Filistin, Suriye ve Körfez ülkeleri başta olmak üzere bölgesel sorunlar ele alındı.

Basın toplantısında Kerry, Irak'ın geleceğini Irak halkının belirleyeceğini söyledi, "ABD herhangi bir kişi ya da grubu desteklemiyor" dedi.

Kerry, Irak'ta tüm grupları temsil eden bir yönetim görmek istedikleri mesajı verdi.

"Mısır'a Apaçi helikopterler yakında teslim edilecek"

Kerry Mısırlı mevkidaşı Samih Şükri ile de görüştü. Görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında Kerry, ABD'nin geçen yıl askıya aldığı 1.3 milyar dolarlık askeri yardımın bir kısmının bırakılacağını ve 10 Apaçi helikopterinin Mısır'a gönderileceğini açıkladı. Kerry, "Apaçi helikopterleri, terörle mücadeleye destek için yakında gönderiliyor. Nitekim Mısır ve İsrail, terörle mücadele için çalışmaktadır. Böylece Amerikalı vatandaşların vergilerinin doğru bir yere gittiğinin garantisini vermiş oluyoruz" diye konuştu.

İki ülke arasındaki güçlü ilişkilere ve ABD ile Mısır arasındaki tarihi ortak bağlara vurgu yapan Kerry, bu güçlü ortak bağları tazelemek ve Irak ile Libya örneğinde olduğu gibi bölgenin karşı karşıya kaldığı önemli konuları görüşmek amacıyla ülkeyi ziyaret ettiğini belirtti. Kerry, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün bölge için bir tehlike olduğuna dikkati çekerek, Irak'ın, halkın tümünü temsil edecek, kapsayıcı ve tehlike odaklarına karşı koyabilecek bir yönetime kavuşmasını umduklarını kaydetti.

Mısır Dışişleri Bakanı Şükri de Mısır ve ABD'nin Irak'ta yaşanan olaylardan son derece endişe duyduğunu ifade ederek, bu çerçevede "iki ülke ve Körfez ülkeleri arasında şiddetle mücadele amacıyla organize olunması" gerektiğini vurguladı.

Ülkesinin Irak'ın toprak bütünlüğü ve barıştan yana olduğunu belirten Şükri, "Irak'taki siyasi sürecin millli birlikle sonuçlanmasını temenni ediyoruz" ifadesini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Mısır'daki temaslarını tamamlamasının ardından Ürdün'ün başkenti Amman'a geçti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler