Adana süper teşviklerle şahlanacak

Adana süper teşviklerle şahlanacak

- Süper teşvikler sayesinde Ceyhan ve Yumurtalık'a kurulacak petrokimya tesislerinde, Türkiye'nin cari açığının en çok olduğu kimya ham maddeleri üretilecek 

  - Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç: “Yükselen Euro ve Dolar kurları için sabredip görmek lazım”  

  - Kıvanç, Dolar ve Euro kurlarının artması, geçen günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ‘Süper Teşvik’ ve Yumurtalık’ta kurulacak olan Petrokimya tesisiyle ilgili açıklamalarda bulundu  

  ADANA (İHA) - Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, süper teşvikler sayesinde Ceyhan Enerji İhtisas Bölgesi ve Yumurtalık ilçesine kurulacak petrokimya tesislerinde Türkiye'nin cari açığının en çok olduğu kimya ham maddelerinin üretileceğini belirterek, "Kimya ve petrol sektörü Ceyhan-Yumurtalık-Osmaniye üçgenince gerçekleşecek" dedi.

  Başkan Kıvanç, Dolar ve Euro kurlarının artması, geçen günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ‘Süper Teşvik’ ve Yumurtalık’ta kurulacak olan petrokimya tesisleriyle ilgili İHA muhabirinin sorularını yanıtladı.

  ‘Süper Teşvik’ paketinin Türkiye ve Adana için çok önemli bir ekonomik getirisi olacağını kaydeden Kıvanç, “İlimize verilen proje bazlı desteklerden SASA A.Ş. belge almıştır. İlimize büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum. SASA’nın Türkiye’de kalması ve bir Türk işletmecisi tarafından çalıştırılması bizleri mutlu etmiştir. Geçmişte SASA’yı Hindistan’dan bir firmaya satacaklardı. Biz buna muhalefet ettik ve Türkiye’de rekabetin olabilmesi için elyafın yerli bir üreticide kalabilmesini istemiştik. Türkiye’de yapılacak olan süper teşviklerin ülkemize çok katkı koyacağını, cari açığın kapatılmasına fayda vereceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

  Malatya’da kurulması planlanan güneş enerjisi paneli üretim firmasının Türkiye için dışa bağımlılığın önüne geçeceğini anlatan Zeki Kıvanç, “Malatya’da yapılacak olan güneş enerjisi panelleri, bu Türkiye’nin ihtiyacı olan bir malzeme. Türkiye, enerjide dışa bağımlı bir ülke. Bu paneller sayesinde ne kadar çok elektrik üretebilirsek o kadar dışa bağımlılığımız azalacak” diye konuştu.

  Öte yandan Başkan Kıvanç, demir cevheriyle beraber paslanmaz çeliğinde Türkiye’de üretilebilmesini istediklerini kaydetti.

  4 TL’yi aşan Dolar ve 5 TL’nin üzerine çıkan Euro kurlarıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Zeki Kıvanç, “Döviz fiyatları zaman zaman yükseliyor ve düşüyor. 15 Temmuz’dan sonra dolar yine 4 TL’ye kadar geldi ve düştü. Bu bir spekülasyon hareketleri olabilir, sabredip görmek lazım” dedi.

  Ceyhan’a kurulması planlanan  Ceyhan Enerji İhtisas Bölgesi ve Yumurtalık’a kurulması planlanan petrokimya tesisi hakkında da görüşlerini belirten Kıvanç, şu ifadeleri kullandı:

  “Ceyhan Enerji İhtisas Bölgesi, 10 yıldır hükümetimiz tarafından projelendiriliyor ama kamusallaştırmada olan sıkıntılardan dolayı kurulamamış. Yakın zamanda mahkemeler sonuçlanmaya başladı. Bu mahkemeler bitince Ceyhan Enerji İhtisas Bölgesi tahsise açılırsa, dünyanın büyük petrol rafineleri sahipleri bizim bölgemizde yatırım yapmayı düşünüyorlar. Bizim Adana odaları, belediye ve valiliğimizin ‘Kimya Organize’ diye bir yer arayışımız var. Bu yeri de bulduk. Projeyi bakanlığımıza sunduk ve oradan da onay alırsak 30 bin dönüm Ceyhan tarafında organize kurmayı düşünüyoruz. Bu da kimya ve petrol sektörünün Ceyhan-Yumurtalık-Osmaniye üçgenince gerçekleşmesi, Türkiye’nin cari açığının en çok olduğu kimya ham maddelerinin buradan üretilmesini sağlıyoruz.”

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler