İbrahim Halil Sipahi

İbrahim Halil Sipahi

?Alkol Düzenlemesi??

?Alkol Düzenlemesi??



Çözüm süreci, Suriye politikası, Reyhanlı katliamı, milli içkimiz ayran tartışmaları bu günlerde yerini AKP?nin önerisi MHP.ninde desteklemesi ile meclisten geçen yeni alkol kullanımı yasa tasarısı. Kimine göre alkol yasaklaması, kimine göre kullanım alanlarının düzenlenmesi meseleye hangi açıdan bakarsanız o şekilde değerlendirirsiniz. Yani ? bardağın ne tarafından bakarsan o tarafından görürsün?

Öncelikle ülkemizin çok daha önemli problemleri varken böyle bir düzenlemenin ne gereği vardı diye düşünülebilir. Ülkeyi yöneten iktidarın milletin tüm ihtiyaçlarına mümkün olduğunca cevap vermesi eksikliklerin giderilmesi görevi ise mutlaka tüm organları ile bir probleme yönlenmesi beklenemez. İktidar bakanlıklar ve onların alt kadrolarıile her biri kendi alanında gerekli çalışmaları ve düzenlemeleri yapmakla yükümlüdür.

Gelelim alkol kullanımı ile ilgili düzenlemeye. Önce böyle bir düzenlemeye gerek var mı? Kimine göre var kimine göre özgürlüğün kısıtlanması hatta alkolün yasaklanması olarak değerlendiriliyor. Muhakkak ki insanların tercihleri ve özgürlükleri kısıtlanamaz. Ancak, bir kişinin tercihleri ve özgürlükleri adına toplumun diğer fertlerinin özgürlükleri ve yaşam alanlarına taciz de insanlık kavramıile bağdaşamaz. Bu gün gelişmiş bir çok ülkede bunlardan bazılarının alkollü içecekleri su niyetine tüketilmesinin gelenek haline geldiği yerlerde dahi alkolün kullanılacağı mekânlar ve alkol kullanım yaşı olmasına rağmen, maalesef ülkemizde alkol kullanımı ile ilgili sağlıklı bir düzenleme bulunmamaktadır. Ülkemizde sadece 18 yaşının altında olanların alkol ve tütün mamullerini satın alması yasaklanmış, kullanımı ile ilgili bir yaş sınırlaması getirilmemiştir. Oysa ABD de dahi alkol kullanımı yaşı 22 olup, bu yaşın altında kullananlar hakkında hapis cezası bulunmaktadır. Nitekim, ABD başkanlarından George W.Bush?un kızı kendisinin başkan olduğu dönemde bu yasağı ihlal ettiği için ceza almıştır.

Akşam saatlerinde,hatta gündüz park ve bahçelerde yaz mevsiminde sahil kenarlarında özellikle gençlerin alkollü içecekleri kullanarak çevreyi rahatsız etmeleri içtikleri şişe ve kutuları rastgele çevreye atmaları, halkın aileleri ile gittikleri mesire yerleri ve sahil kenarlarında gerek ailesiz gelen kişilerin gerekse aileleri ile gelerek burada piknik yapan veya denize giren kişilerin alkol kullanımı ile davranışlarında değişiklikler meydana gelmesi hem aile içerisinde bulunan çocuklar açısından pek de güzel bir görünün olmamaktadır. Her ne kadar ?ben kendimi bilirim,sarhoş olmam kontrolümü kaybetmem ? Maalesef Alkol şişede durduğu gibi durmamaktadır.

Ülkemizde alkol tüketimi son yıllarda kullanım yaşıdüşmekle birlikte kullanım oranı küçümsenmeyecek derecede artmıştır. Gündüz erken saatlerde dahi alkollü hatta aşırı alkollü olarak cadde ve sokaklarda farklı yaş guruplarında insanları görmek mümkün.Bunların tamamı olmasa da büyük bir çoğunluğu çevreyi rahatsız ve taciz etmekteler.Aşkam ve gecenin ilerleyen vakitlerinde bu oranlar daha da artmaktadır.

Alkolün evlerin dışında mutlaka kontrollü mekanlarda ve belirli zamanlarda kullanılması, alkol kullanılan mekanlar da yeni düzenlemeler yapılması, bu mekanların aşırı alkollü kişilere servis imkanı sağlaması gibi hizmetlerin getirilmesi, hatta alkol kullanımının bu mekanlarda sağlanması için kolaylıkların sağlanması, alkol kullanan kişilerin kesinlikle araç kullanmaması, çalışma mekanları ve saatlerinde kesinlikle alkol kullanılmamasıhem kullanan hemde çevre için daha faydalı bir davranış olacaktır. Ülkemizde trafik kazalarının % 70?i alkollü araç kullananlar tarafından meydana geldiği göz önüne alınarak özellikle Alkollü araç kullanımı hakkında caydırıcı ağır cezaların getirilmesi elzemdir.Alkollü araç kullanırken ölüme sebebiyet verilen bir kazanın taammüden adam öldürmekten geri kalır yanı yoktur. Uzak doğu ülkelerinden Singapur da Alkolü araç kullanımı halinde ömür boyu araç kullanımıyasaklanırken alkollü araç kullanımıesnasında ölüme sebebiyet vereni cinayetten ölüm cezasına çarptırılmaktadır.

Unutulmamalıdır ki ülkemizde toplum içerisinde işlenen suçlarda, Cinayetlerin % 5?i, Boşanmaların % 80?i, Irza tecavüzlerin % 50?si, Trafik kazalarının % 70?i, Aile içi şiddetin % 70?i, Görevini terk edenlerin % 60?ı, alkol yüzündendir. İntihar olaylarında alkolün etkisi, içmeyenlere oranla 58 kat fazladır.

Alkol kullanımı kişilerin tercihidir. Biz burada alkolün sağlık yönünden ve itikadı yönden zararlarından ziyade toplum içindeki zararlarından bahsetmeye çalıştık. İktidar da toplum üzerindeki etkileri ve nesli koruma amacı ile bu düzenlemeyi hazırladığınıifade etmekte bilinç altında itikadı ve yasaklayıcı bir zihniyetin bulunduğu iddia edilse de sonuç olarak bir yasaklamanın söz konusu olmadığı kullanım alanlarında ve zamanında bir düzenleme olduğu bizi de ilgilendiren tarafın bu olması gerektiği düzenleme içerisinde bulunan bir takım eksikliklerin de zamanla giderileceğini umut ederek toplum menfaatine yapılan düzenlemelerinde altında başka şeyler aramanın anlamı olmadığı toplum adına yapılan düzenlemelerin meclisteki tüm siyasi partilerin elbirliği içerisinde yapmasıgerektiğini düşünmekteyim. İnşallah o günleri de görmek nasip olur.

İbrahim H.SİPAHİ

26.05.2013/Adanapost.com

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İbrahim Halil Sipahi Arşivi