"Darbe Tüm Ümmeti Hedef Aldı."

"Darbe Tüm Ümmeti Hedef Aldı."

 Konya'da düznelenen Dünya Müslüman Alimler Birliği Toplantısı basın açıklaması ile sona erdi. Sonuç bildirgesini açıklayan Genel Sekreter Karadaği...

 

Konya'da düznelenen Dünya Müslüman Alimler Birliği Toplantısı basın açıklaması ile sona erdi. Sonuç bildirgesini açıklayan Genel Sekreter Karadaği "Darbe, sadece Türkiye'yi değil tüm İslam ümmetini hedef almıştır" dedi.

 

Konya'da yapılan Dünya Müslüman Alimler Birliği Toplantısı, Genel Sekreter Ali Karadaği'nin yaptığı basın açıklaması ile sona erdi. 

"DARBE İSLAM ÜMMETİNİ HEDEF ALDI"

Türkiye'de gerçekleşen başarısız darbe girişimini kınayan ilk uluslararası kuruluşun, Dünya Müslüman Alimler Birliği olduğunu belirten Karadaği, "Darbe girişimini kınıyoruz ve meşru yönetimin yanında olduğumuzu belirtiyoruz. Bu darbe girişimi, sadece Türkiye'yi değil tüm İslam ümmetini hedef almıştır. Türk halkının ilham verici hürriyet savunmasını ve iradesini takdir ediyoruz. Tüm ülkeleri ve özellikle İslam ülkelerini kendi demokrasilerini ilerletmeye davet ediyoruz. Halkların ilerlemesini durduran askeri darbe girişimlerini desteklemek caiz değildir." diye konuştu.

 

FİTNELER YABANCI KAYNAKLI

Libya, Yemen, Bangladeş, Suriye, Orta Afrika, Mısır, Irak ve diğer bazı ülkelerde yaşanan sıkıntılar ile iç karışıklıklara değinen Karadaği, İslam ülkelerinde meydana gelen fitnelerin yabancı eller aracılığıyla olduğunu söyledi.

Vicdan sahipi kişilerin bu çatışma ve insan hakları ihlallerini durdurması gerektiğini belirten Karadaği, İslam dünyasındaki tüm tarafları, "Hep birlikte Allah’ın ipine sımsıkı sarılın" ayeti etrafında birleşmeye davet etti.

BİRLİK ÇAĞRISI

Karadaği, İslam dünyasındaki ayrılıkların sona ermesi ve birlik olmanın önemine vurgu yaparak, "Dünya Müslüman Alimler Birliği, mezheb ayrılıklarını körükleyen siyasetleri ve mezheb ayrılıklarına davet eden çağrıları eleştirmekte, savaşlara neden olan bu mezhepsel ayrılıkları şiddetle kınamaktadır. Irak'ta, Suriye'de ve Yemen'de yaşanan durum bu ayrılıklardan kaynaklanmaktadır." ifadelerini kullandı.

SURİYE'DE TERÖRÜN KAYNAĞI: ESET REJİMİ

Karadaği, Suriye'deki terörün kaynağının Suriye rejimi olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Suriye rejimi orada olduğu sürece terör devam edecektir. Dünyanın şerefli ve vicdan sahibi insanlarına, Suriye halkının yanında durmaları gerektiğini belirtiyoruz. Suriye muhalefetini, katilleri devirmek için safları birleştirmeye davet ediyoruz. Mevcut Suriye rejimine halen yardım etmeye devam eden ülkeleri de bu yardımlarını kesmeye davet ediyoruz. Suriyelilerin sığındığı ülkeleri, Suriyelilerin eğitim ve sağlık gibi ihtiyaçlarını gidermeye davet ediyoruz. Özellike Türkiye Hükümeti'ni ve halkını, Suriye halkına yapmış oldukları yardımlardan dolayı takdir ediyoruz."

 

KARADAVİ: ÜMMETİN "TEHASÜL VE TEŞEDDÜT" SORUNU

Basın açıklamasının sonunda salonda bulunamayan Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Dr. Yusuf El Karadavi'nin mektubu okundu.

"Cenabı hakka hamdu sena ediyorum ki bizi orta yolu tutan istikamet sahipleri olarak bir araya getirdi. Biz orta yolu temsil ediyoruz.

Ümmetin karşı karşıya kaldığı meseleler 'iç ve dış meseleler' olarak iki türlüdür. Ümmetin yaşadığı iç meselelerde bir tesahül bir de teşeddüt görülmektedir. Tesahül derken din ve dini değerlerle ilgili gevşek davranışlar, dinin iyi bilinmemesi ve çağdaş meydan okumalara karşı bir cevap verilememesi; teşeddüt derken de cihad adına islamın kötü gösterilmesi sorunu ile karşı karşıyayız. Örneğin dini anlamayanlar Mina'da şeytan taşlarken, kardeşlerine taş atıyorlar; cihadı tam anlamayanlar da mescidlerde iştişhad adıyla müslüman kardeşlerini, kendi yaşadıkları ülkelerde öldürüyorlar, katliamlara sebep oluyorlar. Çok şükür biz birlik olarak orta yolu temsil ediyoruz.

Dış meselelere gelirsek egemen güçler bize "küfrün tek millet olduğu" gerçeğini yine gösterdiler. İslamın zıttına ne varsa o şekilde hareket ediyorlar."

 

"İSLAMİ KAVRAMLAR TEMİZLENMELİ"

Başbakan Binali Yıldırımın selamlarını ileten Yasin Aktay büyük bir sorumluluk üstlendiklerini belirterek şunları söyledi:

"Sonuç bildirgesini hep beraber dinledik. İslam coğrafyasında yaşanan sorunlarla ilgili bize, yöneticilere, aydınlara büyük bir sorumluluk yüklediler. İnşaallah biz de bu sorumluluğu yerine getireceğiz. Biliyorsunuz, ülkemiz 20 gün önce başarısızlıkla sonuçlanan bir darbe girişimi yaşadı. Bizi üzen 'din elbisesi giymiş' bir grubun darbe kalkışması yapmış olması. Yeryüzünde fesat çıkarmayın dendiğinde biz ıslahçılarız diyen bu grup islami kavramları istismar ederek kullandı."

Aktay konuşmasına son verirken dün Cumhurbaşkanı başkanlığında gerçekleşen olağanüstü Din Şurasının kararlarının açıklandığını ve İslami kavramların nasıl temizleneceği üzerine tartışmalar yapıldığını belirtti.


Kaynak: Muslimport

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler