Diplomatik kurallara uygun değil

Diplomatik kurallara uygun değil

Başbakan Yardımcısı İşler, Avusturya Dışişleri Bakanı Kurz'un açıklamalarına ilişkin, "Kimsenin Sayın Başbakanımız ne konuşacağına karar verme...

Başbakan Yardımcısı İşler, Avusturya Dışişleri Bakanı Kurz'un açıklamalarına ilişkin, "Kimsenin Sayın Başbakanımız ne konuşacağına karar verme yetkisi ve haddi bulunmamaktadır" dedi.

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz'un açıklamalarına ilişkin, "Sayın Başbakanımız, nerede ne konuşacağına kendisi karar verir. Kimsenin onun ne konuşacağına karar verme yetkisi ve haddi bulunmamaktadır" dedi.

 

İşler, Türkiye Kamerun Karma Ekonomik Komisyonu Toplantısı'nın ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gerçekleştireceği ziyaret öncesi Avusturya Dışişleri Bakanı Kurz'un yaptığı açıklamalara ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine İşler, Avrupa'da milyonlarca Türk bulunduğunu ve bunların geçmiş yıllarda da zaman zaman ziyaret edildiğini belirtti.

 

Bu ziyaretlerde Başbakan'ın Erdoğan'ın Türklerle görüştüğünü dile getiren İşler, Almanya ziyareti öncesinde de bu ülkenin siyasetçileri tarafından bazı değerlendirmeler yapıldığını hatırlattı.

 

"Diplomatik kurallara uygun değil"

 

İşler, şöyle devam etti:

 

"Avusturya Dışişleri Bakanı'nın da bir açıklaması olmuş. Eğer bu açıklamalar basına yansıdığı şekliyle doğruysa ki şu ana kadar herhangi bir yalanlama gelmemiştir, öncelikle nezaketsiz bir açıklama olduğunu düşünüyorum. Diplomatik kurallara çok uymadığını düşünüyorum. Şunun bilinmesinde fayda var. Sayın Başbakanımız, dünyanın tanıdığı bir devlet adamıdır. 12 yıldır Başbakanlığı söz konusudur. Nerde ne konuşacağına kendisi karar verir. Kimsenin onun ne konuşacağına karar verme yetkisi ve haddi bulunmamaktadır. Bunun bilinmesinde fayda görüyorum. Sayın Başbakanımız, gittiği her yerde verilmesi gereken en doğru mesajı her zaman vermiştir. İşte bunun son örneğini de Almanya'ya gittiğimizde verdiği mesajlarda görüyoruz."

 

Türklerin yaşadıkları ülkelerde hayata her alanda ciddi katılım sağlamalarını istediklerini ifade eden İşler, bunun için ellerinden gelen desteği verdiklerini vurguladı.

 

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının 2010'da kurulduğunu hatırlatan İşler, Başkanlığın Avrupa ve başka coğrafyalardaki Türkler ile soydaş akraba topluluklara yol gösterici konumda olduğunu söyledi.

 

"Türkçeyi unutmamalılar"

 

İşler, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı olarak da Türklerin bulundukları toplumda siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel hayata katılımları konusunda gerekli desteği verdiklerini dile getirdi.

 

Türklerin, yaşadıkları ülkelerin dillerini akıcı şekilde konuşmalarını istediklerini belirten İşler ama bunu yaparken de Türkçeyi unutmamaları gerektiğini her fırsatta vurguladıklarını bildirdi.

 

Bundan dolayı asimilasyona karşı olduklarını ve katılım anlamıyla entegrasyonu desteklediklerini belirten İşler, bunu da her fırsatta söylediklerini söyledi.

 

İşler, Başbakan Erdoğan'ın Avusturya'da yapacağı konuşmaların da muhtemelen bu çerçevede olacağına dikkati çekerek, "İnşallah ziyaret gerçekleşirse Sayın Başbakanımızın orada bulunan Türk vatandaşlarına ne tür mesajlar vereceğini herkes görecektir" diye konuştu.

 

Musul'da yaşanan gelişmeler

 

Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na düzenlenen baskın ile ilgili soru üzerine de İşler, Musul'da yaşanan olayları talihsizlik olarak değerlendirdi.

 

Bu tür bir olayın yaşanmasını kınadıklarını ve telin ettiklerini vurgulayan İşler, şunları kaydetti:

 

"Orada Başkonsolosluğumuza yapılan saldırıyı ve çalışanlarımızın rehin alınmasını tasvip etmemiz söz konusu değil. Ama Türkiye Cumhuriyeti büyük bir devlettir. Bu konuda gerekli hazırlıklar yapılmaktadır. Gereği yapılacaktır. Önceliğimiz oradaki vatandaşlarımızın burnunun kanamaması, kılına bir zarar dokunmaması meselesidir. Zaten Dışişleri Bakanımızın yaptığı açıklamalarda veya konuyu birebir takip eden Bakanlığımızın yaptığı açıklamalarda da oradaki insanlarımızın sağlık durumlarının iyi olduğu yönünde haberler alıyoruz. Elbetteki bu konular görüşülecek ve oradaki vatandaşlarımız sağ salim ülkemize getirilecektir. Ne gerekiyorsa yapılacaktır. Her türlü tedbir alınmıştır. Her türlü görüşme yapılmıştır. Tabii ki ortak akılla hareket edilecektir."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler