Domates üreticisi hayal kırıklığına uğradı

Domates üreticisi hayal kırıklığına uğradı

Erdemli Ziraat Odası Başkanı Ali Gürgenç, domates fiyatlarının 90 kuruşa kadar düşmesinin üreticiyi hayal kırıklığına uğrattığını söyledi.Gürgenç,...


Erdemli Ziraat Odası Başkanı Ali Gürgenç, domates fiyatlarının 90 kuruşa kadar düşmesinin üreticiyi hayal kırıklığına uğrattığını söyledi.

Gürgenç, yaptığı açıklamada, ilçe genelinde 15 bin 600 dekar alanda domates üretimi yapıldığını belirterek, ?Üreticilerin yaklaşık 6 ayda yetiştirdikleri domatesin 1 kilogramlık satış fiyatının 90 kuruştan alıcı bulması dolayısıyla sıkıntılı günler geçiriyor. Şubat ayında seralara tohumları ekilen daha sonra fide haline gelen domatesler, çapalama, gübreleme, ilaçlama ve sulamayla tüketilecek hale geliyor. Temmuz ayının gelmesiyle hasadı başlanan domatesler, yevmiyeli işçiler tarafından tarlalardan toplanıp, kasalandıktan sonra traktörlere ve kamyonlara yükleniyor. Erdemli merkez ve kasabalarda yetişen domatesler daha sonra Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin gibi büyük şehirlere naklediliyor" dedi.

Her yıl büyük umutlarla domates yetiştiren üreticilerin fiyatların 090 kuruşa kadar düşmesiyle hayal kırıklığı yaşadığını söyleyen Gürgenç, "Geçen yıl bu zaman domatesin kilogram fiyatı 1.50 TL?den alıcı bulurken bugün maalesef domatesin fiyatı 0,90 kuruştan alıcı bulabiliyor. Çiftçinin emeğini alabilmesi için 1 kilogram domates fiyatının en az 1.50 liradan satılması gerekir" diye konuştu.

İlçede 17 yıldır üreticilik yapan Hasan Arslan ise, ?Domates yetiştirmek için ailece şubat ayından bu yana mücadele veriyoruz. 6 aydan bu yana domatesten maddi destek bekliyorduk. Ancak ani mal çıkışıyla domates fiyatları bir anda düştü. Bize herhangi bir kar bırakmıyor. Aksine zarar etmekteyiz, biran önce kalıcı bir İstiyoruz ki Zaralarımızı bir miktar karşılayalım. Domates toplayan işçilere günlük olarak 50 lira yevmiye veriyoruz. Domates fiyatının düşmesiyle arazilerimize de işçi getirmekte zorlanıyoruz? şeklinde konuştu.

MERSİN-İHA

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler