Dr. Öğretim Üyesi Cankut “Kıbrıs Neden Sorun?” Sorusunu Cevapladı

Dr. Öğretim Üyesi Cankut “Kıbrıs Neden Sorun?” Sorusunu Cevapladı

"Kıbrıs’ı hem “yavru vatan” hem de “çözülmesi gereken bir mesele” olarak ifade eden Dr. Öğretim Üyesi Cankut, Kıbrıs Meselesinin Avrupalı devletler nezdinde Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği müzakereleri kapsamında yer aldığını söyledi.."

Dr. Öğretim Üyesi Cankut “Kıbrıs Neden Sorun?” Sorusunu Cevapladı

Çukurova Üniversitesi(ÇÜ) Türkoloji Araştırmaları Merkezi Kültür Evi’nin bu haftaki konuğu Çağ Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ayhan Cankut oldu. Dr. Öğr. Üyesi Cankut “Kıbrıs Neden Sorun?” başlıklı konuşmasıyla ÇÜTAM Katılımcılarıyla bir araya geldi.

Kıbrıs’ı hem “yavru vatan” hem de “çözülmesi gereken bir mesele” olarak ifade eden Dr. Öğretim Üyesi Cankut, Kıbrıs Meselesinin Avrupalı devletler nezdinde Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği müzakereleri kapsamında yer aldığını söyledi.

 “Kıbrıs Neden Sorun?”

Kıbrıs Meselesinin 1950’lerden itibaren Türk kamuoyunu meşgul etmeye başladığını aktaran Dr. Öğretim Üyesi Cankut, bu meselenin esas olarak çok eskilere dayandığını, 1800’lü yılların başına hatta 1700’lü yılların sonlarına kadar dayandığını vurguladı. Dr. Öğretim Üyesi Cankut Kıbrıs sorununun temellerinin, Kıbrıs’ı da Büyük Yunanistan’ın sınırları içerisinde gösteren ve 1791 yılında çizilip 1796 yılında yayınlanan ilk Megali İdea haritasıyla birlikte atıldığını ifade etti. Ardından Kıbrıs’ın tarihine dair çeşitli bilgiler aktaran Dr. Öğretim Üyesi Cankut, Kıbrıs’ın hava gücünü her istikamette yönlendirmesi bakımından stratejik önemine, Ortadoğu’da petrol nedeniyle çıkabilecek savaşta depo görevini üstlenecek konumuna ve birçok yönden sahip olduğu öneme değindi. Kıbrıs Müzakerelerinden de bahseden Akıncı ile Anastasiadis’in 2016’nın sonlarına doğru çeşitli görüşmeler yaptığını ancak bu görüşmelerin sonuçsuz kaldığını ifade eden Dr. Öğretim Üyesi Cankut, sonrasında 2017’de de Kıbrıs Konferansı yapıldığını ancak bu görüşmelerin de bir sonuca ulaşmadığını söyledi.

 

Merkez Müdürü. Prof. Dr. Abik Dr. Öğr. Üyesi Cankut’a Plaket Takdim Etti

Konuşma sonunda katılımcılardan gelen soruları yanıtlayan Dr. Öğr. Üyesi Ayhan Cankut’a katkı ve katılımlarından dolayı Merkez Müdürü Prof. Dr. A. Deniz Abik ve ÇÜTAM katılımcıları arasında yer alan Kıbrıs Gazisi Dr. Mahmut Çapar tarafından plaket takdim edildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler