İbrahim Halil Sipahi

İbrahim Halil Sipahi

Dünya Çocuk Günü

Dünya Çocuk Günü


Çocukların iyi yetiştirilmesi ulusların ortak sorunudur. Bu ortak sorun için ilk çalışmalar 1923 yılında başladı. İsviçre'nin Cenevre kentinde toplanan kırk ülkenin delegeleri Uluslararası Çocukları Koruma Birliği'ni kurdular.

Uluslararası bu kuruluş, Birleşmiş Milletler Örgütü' nün kurulmasını izleyen yılda UNICEF' e dönüştü. UNICEF, "Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu"nun kısaltılmış adıdır. Birleşmiş Milletler Örgütü 1954 yılında oybirliği ile Ekim ayının ilk pazartesi gününü Dünya Çocuk Günü olarak kabul etti. Dünya Çocuk Günü evrenseldir. Birleşmiş Milletler Örgütü' ne üye bütün ülkelerde aynı günde kutlanır.

Her millet, kendi çocuğuna geleceği olarak bakar. Çocuk aile birliğinin ortak meyvesidir, çocuk çiçektir. Sevgi, şefkat ve ilgi ister. Sevildikçe mutlu olur. Çocuklar yarının büyükleridir. Geleceğin yöneticisi ve güvencesidirler. Onların beslenme, barınma ve eğitimi her toplum için büyük önem arz eder. Her çocuğun eğitimi yaşadığı devlet tarafından sağlanır.

İnsanlığın mutluluğu, dünyamızın güzelleşmesi, geleceğin teminatı çocukların korunmasına, bir istikamet üzerinde iyi yetişmesine bağlıdır. Barış içinde yaşamak, güzellikleri paylaşmak ise, eğitimle olur.

Dünya Çocuk Günü çocuklar arasında ortak duygular oluşmasını, ulusların barış içinde yaşama özlemlerinin pekişmesini amaçlar. Bu amacın gerçekleşmesi için Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1959 yılında daha iyi bir yaşam, mutlu bir çocukluk dönemi için Çocuk Hakları Bildirisi' ni yayınladı.

Ülkemizde sağlıklı bir nesil yetiştirmek adına temel eğitim süresi önce sekiz sonra 12 yıla çıkarılmış, sağlık hizmeti götürmek amacıyla çocuk hastaneleri açılmıştır. Çocuk yaşta suç işleyenlerin ıslah edilmesi ve topluma yeniden kazandırılması için Çocuk Islahevleri kurulmuştur. Büyük yerleşim merkezlerinde hızla betonlaşmaya gidiliği çağımızda yerel yönetimler çocuk bahçeleri, oyun ve spor tesisleri inşa ediyorlar. Bunların yeterliliği ay bir husus.  Çocukların yararlandığı ödev evleri, kütüphaneler kurulmuştur. Öte yandan anasız, babasız çocukların korunması, bakımı, barındırılması için Çocuk Esirgeme Kurumu ve Yetiştirme Yurtları açılmıştır.

Geleceğin teminatı, bu günün küçüğü yarınların büyüğü olacak çocuklarımıza büyük önem veren Ulu önder Atatürk. Türkiye büyük Millet Meclisinin kurulduğu 23 Nisan gününü Ulusal egemenlik ve çocuk bayramı ilan ederek Türkiye?yi dünyada ilk ve tek çocuk bayramı kutlayan ülke konumuna getirmiştir.1973 yılından bu yana da 23 Nisan çocuk bayramı uluslar arası bir bayram haline gelerek kutlanmakta ve sonsuza kadar da kutlanacaktır.

Dünyanın neresinde bulunursa bulunsun, hangi renk, hangi ırk, hangi inanç?a sahip olursa olsun yetim, öksüz, bedensel ve zihinsel engelli bütün çocukların mutlu ve sağlıklı olmaları tüm ulusların ortak isteği olmalıdır. Geleceğin büyüğü olan çocuklarımıza gereken özeni gösterelim, sevelim, koruyup gözetelim, eğitelim. Yetimlere, öksüzlere ve engelli çocuklarımıza sahip çıkalım, onlara da ebeveynlerinin eksikliklerini hissettirmeyelim.  Sağlıklı toplumlar ancak bu çalışmalar ile oluşacaktır.

Bütün çocuklar çiçektir çiçekler koparılmasın, çiçekler solmasın. Şehit ve gazi çocukları, dünyanın dört bir yanında, Filistin, Suriye, Doğu Türkistan, Arakan, Mısır ve sayamadığım beldelerde zulüm altında yaşayan tüm dünya çocuklarının savaşsız barış huzur dolu mutlu bir dünyada yaşaması dileği ile, dünya çocuk günü kutlu olsun.

 

 

İbrahim Halil SİPAHİ

06.10.2013/adanapost.com

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İbrahim Halil Sipahi Arşivi