Erdoğan: Taksim'in ruhunu canlandıracağız
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Şehirlerin ruhuna dokunmanın vebalı çok ağırdır. Biz şu anda milletçe maalesef bu vebali taşıyoruz. Bu vebaldan kurtulmak için Taksim'de olduğu gibi yıkılan tarihi yeniden ayağa kaldırmanın mücadelesini veriyoruz." dedi.
Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlenen Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda, ''Sadece nüfus artışı, ekonomik, sosyal şartlar değil bizzat iktidarlar tarafından bizim şehir medeniyetimiz adeta katledildi, adeta soykırıma tabi tutuldu. CHP'nin tek parti döneminde yüzlerce cami yıkıldı. Sadece İstanbulumuzda yüzlerce tarihi eser tahrip edildi, yüzlerce ata yadigarı kendi kaderine terk edilip harabeye çevrildi. Balyozlarla, buldozerlerle şehirlerin en köklü yapıları, adeta şehirlerin can damarları, şehirlerin ruhları yok edildi. Biz doğruya 'doğru', eğriye de 'eğri' demekle mükellefiz. Bu eleştiriyi de yapmak durumundayız." dedi.
Erdoğan, şöyle devam etti: "1994'te İstanbul'a belediye başkanı olduğum dönemde önümde önceki iki dönemin ağır faturası vardı. 15 emsale varan uygulamalar yapılarak İstanbul betonlaştırılıyordu. Daha sonra CHP zihniyeti döneminde bu biraz daha düşürüldü. Fakat biz İstanbul'a belediye başkanı olduğumuzda, azami 3 emsal olacak, 3 emsalin üzerine asla çıkılmayacak talimatı verdim ve 3 emsalin üzerine çıkılmadı. Peki şimdi ne oldu? Şimdi bakıyorsunuz yeni yeni bazı şeyler uydurulmaya başlandı. Bu da nedir? Plan notları adı altında maalesef gene bu dış emsali daha farklı yerlere çıkarabilmek için burada bir tilki kurnazlığı içinde yine şehirler sömürülmeye devam ediyor. Niçin? Çok daha fazla kazanabilmek için. Sürekli Çevre ve Şehircilik Bakanıma da söylüyorum, adeta ajan gezdirir gibi Türkiye'yi ekibinle dolaştıracaksın. Bir yerde farklı bir şey mi görüyorsun, hemen incelemeye alacaksın ve orada emsalden başlayıp plan notlarına varana kadar bunları gözden geçirip yıkılması gereken ne varsa yıkmayı kendimiz için tarihi bir görev telakki edecek ve bunları yıkacağız. Hiç acımadan... Eğer biz bugün acırsak, gelecek bizi affetmeyecektir ve biz acınacak hale geliriz. Maalesef 1950'den itibaren biz sağcı muhafazakar partiler tarafından da böyle tarihi yıkımları yaşadık."
''Yol açmak'' bahanesiyle başta İstanbul olmak üzere birçok şehirde tarihin yok edildiğinin altını çizen Erdoğan, ''Şehirlerin ruhuna dokunmanın vebalı çok ağırdır. Biz şu anda milletçe maalesef bu vebali taşıyoruz. Bu vebaldan kurtulmak için Taksim'de olduğu gibi yıkılan tarihi yeniden ayağa kaldırmanın mücadelesini veriyoruz." şeklinde konuştu.
Tarihi Taksim Kışlası'nı aslına uygun olarak yeniden inşa etmenin CHP ve CHP zihniyetindekileri rahatsız ettiğini ve bu zihniyetin kalemşörlerinin de bunu yazmaya başladıklarını anlatan Erdoğan, ''Ne yazarsanız yazın. Biz Taksim'i tekrar tarihiyle, tekrar ruhuyla buluşturuyoruz, buluşturacağız." ifadelerini kullandı.
Erdoğan, ''Artan nüfusa rağmen, değişen ekonomik ve sosyal şartlara rağmen özümüzle, kökümüzle, ecdadımızın tasavvuruyla örtüşen bir şehircilik anlayışını yeniden hakim kılabiliriz. AK Parti olarak biz işte bunun mücadelesini veriyoruz. Büyükşehirler Yasası'nı da Meclis'ten onun için çıkardık." dedi.
Erdoğan, muhalefet partilerinin sözlü ve fiili saldırılarına rağmen, dirayet, sabır ve cesaretle bu yasayı çıkardıklarını dile getirdi. MHP'nin, yasaya ''Türkiye'nin uniter yapısını zedeliyor'', BDP'nin Türkiye'de merkeziyetçiliği güçlendiriyor'' diyerek yasaya karşı çıktığına işaret eden Erdoğan, CHP'nin de her zamanki gibi ne olduğunu anlamadan yasaya karşı çıktığını anlattı.
Erdoğan, kürsü işgallerine, hakaretlere ve tahriklere rağmen Türkiye ve millet için daha kaliteli ve yaygın hizmetin yolunu açacak yasayı sabırla Genel Kurul'dan geçirdiklerini belirti.
Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu: "2004 yılında yerel yönetimler reformunu Meclis'te müzakere ederken aynı şekilde içerde CHP, dışarda MHP o yasanın Türkiye'yi böleceğini iddia ediyordu. Dönemin Cumhurbaşkanı'nın vetosuna, Anayasa Mahkemesi engeline rağmen kanunun büyük bölümü yürürlüğe girdi. Peki ne oldu? Aradan 8 yıl geçti, hangi öngörüleri, hangi iddiaları doğru çıktı. Bölündü mü Türkiye? 2006 yılında Kalkınma Ajansları Kanunu çıkarken aynı şekilde 'Türkiye bölünüyor' dediler, ne oldu? Türkiye bölündü mü? Şimdi ne oldu biliyor musunuz? Şimdi MHP ile CHP'liler sıraya girdi. Kendi illeri için de kalkınma ajansı istemeye başladılar. O kadar büyük bir korku, o kadar büyük bir paranoya içindekiler ki atılan her adımın, yapılan her reformun Türkiye'yi böleceğine inanıyorlar. Niye? Çünkü o adımı AK Parti iktidarı atıyor, onun için. Bunların kendilerine güveni yok, özgüveni hiç yok. Biz Türkiye'ye güveniyoruz. Biz millete güveniyoruz. Biz kendimize güveniyoruz ve cesaretle atılması gereken adımları atıyoruz."
Popülist bir yaklaşım içinde olmayacaklarını ve hiçbir zaman da olmadıklarını vurgulayan Erdoğan, ''MHP'liler hiç endişe etmesinler. Türkiye'yi bölmeye yönelik bir girişim olursa biz onun karşısında sizden çok daha önce dururuz ve sapasağlam dururuz." dedi.
Kaynak: CİHAN, Haber 7
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.