Erken sahur yapmayın uyarısı?

Erken sahur yapmayın uyarısı?

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Diyetisyenlerinden Özgen Arı, ramazanın yaz günlerine denk gelmesinden dolayı erken sahurla ilgil...

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Diyetisyenlerinden Özgen Arı, ramazanın yaz günlerine denk gelmesinden dolayı erken sahurla ilgil uyrılarda bulundu.

Özgen Arı, yaptığı açıklamada, ramazan ayında beslenme düzeni değiştiği için sahur ve iftar yemeklerine önem verilmesi gerektiğini söyledi.

İftar ve sahur arasında meyve ve sütle yapılmış tatlı gibi gıdalar yemeyi öneren Arı, bunun 23.00 ve 24.00 saatleri arasında tüketilebileceğini ifade etti.

Arı, özellikle yaşlı ve hasta olanların oruç tutmasının sakıncalı olduğunu belirterek, ''Sahur yemeği ihmal edilmemeli. Çok başvurulan bir erken sahur uygulaması var.

Uykuyu bölmemek adına gece uyumadan önce yapılan erken sahurla oruç tutmak gün içinde kan şekeri düşmesi, yorgunluk ve buna bağlı sağlık sorunlarına yol açabilir.

Böyle bir uygulama çalışanlar için gün içinde verimi düşürür. Bunun yanı sıra kişide uyku hali, halsizlik, metabolizmanın yavaşlaması, baş dönmesi ve göz kararması gibi sorunlara yol açar'' dedi.

Ramazan'ın ağustos ayına rastlaması nedeniyle yaklaşık 16 saat oruç tutulduğunu ifade eden Arı, uyumadan önce gece yapılan erken sahurla bu sürenin 20 saati bulacağını bunun da sağlık riskleri oluşturabileceğini kaydetti.

Uzun süreli açlığa bağlı olarak iftar yemeğinde aşırı tüketimin önlenmesi için sindirimi yavaş olan ve besin değeri yüksek gıdalar içeren sahur yemeğinin ihmal edilmemesi gerektiğine dikkati çeken Arı, şöyle konuştu:

''Sahurdan sonra güne rahat başlamak için ağır yemeklerin yenmemesi gerekir. Şeker, tansiyon, diyaliz ve kalple ilgili sorunu bulunan kişiler oruç tutmamalı, oruç tutacak olanlar kızartma ve ağır yiyecekler yerine peynir, yumurta ve çorba gibi besin değeri yüksek gıdalar tüketmeli. Havanın sıcak olması da dikkate alınarak sıvı içeriği yüksek yiyecekler tercih edilmeli.

İftardan sonraki saatte su ihmal edilmeyerek düzenli olarak tüketilmeli. Meyve suyu, komposto ve yaz meyveleri unutulmamalı. Sahurdan iftara kadar geçen sürenin uzunluğu dikkate alınarak sağlık sorunu yaşamamak için beslenme düzeni ona göre ayarlanmalı.

Sahura kalkmadan yalnızca iftar yemeği ile oruç tutmak DA ÇOK sakıncalı. Sahurda ağır yemekler yerine yumurta, zeytin, peynir, kuru baklagil çorbaları, süt, yoğurt ve reçel gibi gıdalar tüketilmeye özen gösterilmeli.''

İftarda ilk olarak çorba tüketilmesini öneren Arı, daha sonra sebze yemekleri, pilavlar ve çeşitli böreklerin sofralarda yer alması gerektiğini kaydetti.

Arı, tüketilecek gıdalarda pişirme tekniğinin önemine dikkati çekerek, ''Gerek ramazan süresince ve gerekse diğer günlerde beslenme sırasında her şeyi belli bir ölçüde tüketilmemeli.

Örneğin etle yapılan bir yemeğe ağırlık verilmemeli. Yağ oranı yüksek olan gıdaların tüketilmesi de sağlık açısından sıkıntıya yol açar'' diye konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler