Gül Baba Türbesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Açılışına Hazır

Gül Baba Türbesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Açılışına Hazır

Macaristan'ın Başkenti Budapeşte'de Osmanlı dönemi eserleriden Gül Tepesi'nde bulunan Gül Baba Türbesi Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı TİKA'nın katkıları ile restorasyonu tamamlanarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ekim ayı ziyaret

ti̇ka-2018-.8..jpg

Gül Baba Türbesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Açılışına Hazır

 

Macaristan'ın Başkenti Budapeşte'de Osmanlı dönemi eserleriden Gül Tepesi'nde bulunan Gül Baba Türbesi Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı TİKA'nın katkıları ile restorasyonu tamamlanarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ekim ayı ziyaretinde açılışa hazır.

Gül Baba Türbesi restorasyonu tamamlanması sonrasında yerinde incelemek, kontrol etmek ve bilgi almak üzere Macaristan'ın başkenti Budapeşte Ferenc Liszt Uluslararası Havaalanı'na gelen Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Lütfiye Selva Çam ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam'ı havaalanında Türkiye Cumhuriyeti Macaristan Başkonsolosu Ümit Öktem, Macaristan Fahri Konsolosu Osman Şahbaz ve TİKA Macaristan Koordinatörü Ayşe Saraç çiçeklerle karşıladı.

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Lütfiye Selva Çam ve Türk İşbirliği, Koordinasyon Ajansı Başkanlığı TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ve Fahri Konsolos Osman Şahbaz ilk olarak Macaristan TİKA Koordinatörlüğü ofisine geçerek Koordinatör Ayşe Saraç'dan Macaristan'daki çalışmalar hususunda brifing aldılar. Akabinde heyet Gül Baba türbesine geçti. Türkiye'nin Macaristan Büyükelçisi Ahmet Akif Oktay ve mimar Mehmet Emin Yılmaz karşılayarak, Gül Baba Türbesi ve külliyesi restorasyon çalışmaları konusunda bilgi verdi. Ekim ayı içerisinde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın Macaristan resmi ziyaretlerine hazır olduğunu belitti.

Türbeyi ve külliyeyi detaylıca gezen heyet, ayrıca müzede Türkiye’nin 1924’te görevlendirdiği Peşte İslam Cemaati Reisi Müftü Abdullatif Efendi ve 1933 yılında İmam Hüseyin Hilmi Efendi'nin Kurban Bayramı namazını kıldırdığı, Macar arşivlerinden bulunan filmi merakla izlediler.

Budapeşte'de, 70 yaşında şehit düşen  son Budin Valisi Arnavut Abdurrahman Abdi Paşa'nın mezarını, Akıncılar mezarlığını ziyaret edip, ayrılarak Estergon Kalesi, Hacı İbrahim Öziçeli Camii ve 1916 - 1917 yıllarında 1. Dünya Savaşı Galiçya cephesinde 15.Kolordu 480 şehitimizin bulunduğu Galiçya Şehitliği ziyaret edilip dualar okundu.

Sonrasında Pecs ve Kanuni Sultan Süleyman'ın feth ettiği Zigetvar şehirleri ziyaretinlerini müteakip Sırbistan'a geçtiler.

Macarlar ve Türkler Gül Baba'ya aynı perspektiften bakıyor

MacaristanIn Fahri Konsolosu Osman Şahbaz, ''Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Lütfiye Selva Çam ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam Macaristan'a gelerek bizleri onurlandırmıştır. Macarlar ve Türkler Gül Baba'ya aynı perspektiften bakıyor. Gül Baba türbesi Müslümanlar ile birlikte, Hristiyan Macarlar özellikle de gençler ve Macaristan'a gelen turistler tarafından da ziyaret ediliyor., türbenin TİKA tarafından zamanda yeniden restore edilmiş olması Macar ve Türk ortak kültürünün yaşatılması, ayakta kalması adına büyük bir projedir'' dedi.

Konsolos Şahbaz, türbenin restorasyonunda Türkiye'nin Macaristan Büyükelçisi Ahmet Akif Oktay ve TİKA Koordinatörü Prof.Dr. Süleyman Kızıltoprak'ın fedakarca çalıştığını belitti. Macaristan'da yaşayan biz Türkleri de mutlu etmiştir.

Dünyaya uzanan dost eli TİKA

TİKA, Türkiye’nin dost elini dünyanın dört bir yanına uzatıyor. 5 kıtada 58 farklı ülkede 60 program koordinasyon ofisiyle ihtiyaç sahiplerine ulaşan kurum, Türkiye’nin gücünü ve yardımseverliğini sahaya yansıtıyor. Ecdat yadigarlarını restore ediliyor.

Avrupa’nın ortasında bir Bektaşi türbesi, gönül eri: Gül Baba

1663 Yılında Budin’i ziyaret eden Evliya Çelebi, seyahatnâmesinde şunları da yazmaktadır: “Gül Baba, bir çiçekli bahçe içinde, kurşun örtülü bir kubbede gömülüdür. Sandukası yeşil çuha ile örtülü olup mübarek başlarında Bektaşî tacı bulunur. Etrafı çeşitli Kur’an âyetleriyle süslüdür.”

Gül Baba'nın adı birçok eserde geçiyor 

Macar ve yabancı müzisyenler, yazarlar Gül Baba'dan ilham alarak önemli eserler ürettiler.

Danimarkalı yazar Hans Christian Andersen İstanbul'un da yer aldığı gezi ziyaretine ilişkin kitabında Gül Baba'nın hayatına yer verirken, Macar komponist ve besteci Huszka Jenő, 1905'te Budapeşte'de "Gül Baba" senfoni opera eserini sahneledi. Sırbistan doğumlu Macar Ressam Franz Eisenhut 1886 yılında "Gül Baba" adlı eserini resmetti.

Sultan Abdülaziz'in 1867'deki Budapeşte ziyaretinden sonra 1885'te türbeye dönüştürülen yapı, mimar Grill Lajos tarafından onarıldı. Macar Prof. Dr. Müller tarafından 1916'da restore edilen türbe, İkinci Dünya Savaşı'nda büyük hasar gördü. Macar hükümetince 1963'te eski durumuna getirilen türbe TİKA tarafından geniş kapsamlı restorasyondan sonra açılışı Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirilecek.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler