
Mustafa Yürekli
Avcıların yazdığı aslan tarihi
Tarihle içli dışlı olmak, kuşkusuz insana farklı bir bakış açısı kazandırıyor. Her şeyden önce, milletini tanıyorsun; dostlarını, düşmanlarını öğreniyorsun.
Daha da önemlisi, tarihin yasalarını, bir toplumun yükseliş ve çıkış nedenlerini anlıyorsun.
Bugünkü politik ve aktüel algılar, o kadar ağır basıyor ki, olmaması gerektiği oranda; bu yüzden biz de tahrif ediyoruz bilerek, isteyerek ya da bilmeden, istemeden. ?Aslanlar oturup kendi tarihlerini yazmadıkları sürece, tarihlerini avcılar yazacaktır..? diyenler, ne kadar haklı. Bu ülkenin çocukları, masaya oturup İslam milletinin tarihini doğru dürüst yazmadıkları sürece, Batılıların ve Batıcıların yazdığı tarihi okumaya mahkumdurlar. Avcıların tarihini okuyarak büyüyen aslanlar da av olmaktan kurtulamazlar..
Geçmiş, bugünün içinde, yarını belirleyen sonuçlarıyla duruyor. Bugün, dünden kalan sonuçlar üzerinden yarını tasarladığımız ve bir ucundan gerçekleştirmeye başladığımız bir ara kesit. Bugünü ahmakça ihmal eden, bilincini ve özgürlüğünü ortaya koyamayan, yarınını, dünün planlayıcılarına ve uygulayıcılarına teslim etmiş oluyor. Bugünün insanının omuzlarına, geçmişi doğru algılama sorumluluğu ile yarını doğru planlama / tasarlama sorumluluğu binmiştir; hiç bir şey yapmayan kuşaklar, tarihin akışında sürüklenmekten kurtulamaz.
İnsanın bugün yaptıkları, dünü ve yarını nasıl algıladığını da ortaya koymaktadır. İnsanın bugününün, tarihsellik gündeliklik diyalektiğinde harcanması, geçmiş ve gelecek algısını üretememesi yüzündendir. Medyanın önemi de, fikri takip, kesintisiz algı üretimi yapılmasında oynadığı olumsuz rolden kaynaklanır. Medya, hem Sultan Abdülhamid Han'ı kızıl sultan, Mithat Paşa'yı da Türk büyüğü olarak sunar, hem de bu ikisinin günümüzdeki ardıllarını, aynı kültürel / siyasal kodlarla, kızıl sultan ve Türk büyüğü olarak sunar.
Günümüzde tarih, medya maharetiyle olaylar gerçekleşirken eş zamanlı yazılıyor. Medya, yargı ve üniversitelere delil üretiyor. Avcılar, aslanı uyutmak ve hayvanat bahçesinde tutabilmek için yaşananları anında kurguluyor, yazıyor, algı yönetimini hiç aksatmıyorlar. Medya, geçmişteki ya da günümüzdeki su başlarını tutan Türk büyüklerini ürettikleri, algımızı belirlemeye çalıştıkları zihin yönetim merkezidir artık. Daha doğrusu medyada üretilen ?göze çakma? ve ?kulaktan dolma? gündeliklikte toplumlar sürüklenir durur. Medyada avcılar sürekli aslanın tarihini yazarlar çünkü.
Mustafa Yürekli - Haber 7
Mustafa Yürekli: Türkçe seküler dil anlayışının saldırılarından kurtulamadı
28 Nisan 2025 Pazartesi 07:25Türkiye jeopolitiğin merkezinde..
26 Nisan 2025 Cumartesi 11:39Osmanlı haritasının en geniş sınırlarına bakarken
23 Nisan 2025 Çarşamba 11:32KKTC’nin uluslararası toplum ve devletler nezdinde statüsü
20 Nisan 2025 Pazar 11:42Diplomasi dönüştürücü bir akıl ve onarıcı bir irade olmalıdır
16 Nisan 2025 Çarşamba 19:08Ayrışan dünyada diplomasiyi sahiplenmek
10 Nisan 2025 Perşembe 12:07Türkiye’nin barış şemsiyesi
06 Nisan 2025 Pazar 13:02Güzellik: Müslümanlığın zirvesidir
02 Nisan 2025 Çarşamba 15:41Tevhid inancının tarihsel rolü 2
30 Mart 2025 Pazar 08:30Tevhid inancının tarihsel rolü
27 Mart 2025 Perşembe 18:40




Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.