Mustafa Yürekli
Aynı şablonlar aynı söylemler..
Aynı şablonlar aynı söylemler..
Bu yazıda eski bir TBMM Başkanı, Batıcı liderlerden birinin, bir seçim atmosferinde, iç ve dış kamuoyuna açıkladığı Recep Tayyip Erdoğan’a ilişkin görüşlerini sunacağım.
7 Haziran 2015 seçimi öncesinde Hüsamettin Cindoruk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Adnan Menderes’i karşılaştırıyor[1]. Çok ilginç şeyler söylüyor: "Menderes ile Tayyip Bey iki ters kutup, iki zıt adam.”
Cindoruk, sonra tipleri tanımlamaya başlıyor karşılaşmasının dayanaklarını ortaya koyabilmek için: “Menderes laik, aynı zamanda milliyetçi..”
Ayrıca Menderes’in tek başına ele alınıp tanımlanamayacağının farkında.. Bu nedenle içinde bulunduğu kadronun lideri Celal Bayar ile birlikte ele alıyor ve önce Bayar’ı tanımlıyor: “Bayar, Atatürk’ün başbakanı, müthiş bir Atatürk hayranı.”
Böylece Menderes’in Batıcı olduğunu tespit ediyor ama “İstiklal Savaşı’na girmiş bir adam.” ifadesiyle de süsleyip göz boyamak istiyor.
Sonra Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti kadrolarına ilişkin “Bunlar Atatürk düşmanı, [2002’den öncesi için] fetret devri diyorlar!” tespitini yapıyor.
Dolayısıyla Adnan menderes ile Recep Tayyip Erdoğan karşılaştırmasında “Benzer bir yanları yok..” yargısında bulunuyor.
Hüsamettin Cindoruk, Adnan Menderes’in fotoğraflarını, Turgut Özal ve Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte kullanan AK Parti’ye öfkeli ve çok sert eleştiriyor:
AKP’nin Cumhurbaşkanlığı sistemindeki ısrarını, “Yeni Türkiye tanımı, Cumhuriyet’in kazanımlarından vazgeçip, laik Türkiye’den, siyasal İslam’ın egemen olduğu bir döneme geçiş isteğini temsil ediyor. Bunu yapabilmek için bugünkü aparatlar yetmiyor” diyerek yorumluyor.
İki asırdır aynı şablon..
Aynı söylem!
Örnek çoğaltılabilir ama ben gereksiz görüyorum.
Yorumu okuyucuya bırakıyorum.

Sosyal hafıza ve tarih bilinci
03 Mayıs 2026 Pazar 11:20İslam İş birliği Teşkilatı Tahkim Merkezi kuruldu, sıra Güvenlik Konseyi’nde
29 Nisan 2026 Çarşamba 23:22Kültür ve edebiyat
27 Nisan 2026 Pazartesi 07:20İstanbul’un geleceği ve Haydarpaşa Cami projesi
22 Nisan 2026 Çarşamba 17:32Barış ve insanlık cephesi
21 Nisan 2026 Salı 17:12Modern aile, seküler eğitim ve çocuklarda kimlik krizi
18 Nisan 2026 Cumartesi 12:45Medeniyet mimarı sanatçılar
12 Nisan 2026 Pazar 15:28İlâ-yi kelimetullah: İslam’ın zafer ve barış felsefesi
08 Nisan 2026 Çarşamba 14:39Kalbin zehiri: Nifak
07 Nisan 2026 Salı 19:02Tefrika büyük günahtır
04 Nisan 2026 Cumartesi 16:19
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.