Gürkan Birinci: Ekonomide Durgunluk Riski

Gürkan Birinci: Ekonomide Durgunluk Riski
Ekonomilerde mübadele ve hareketlilik temel bir fonksiyon görür. Kapitalist ekonomilerde mübadelenin yavaşladığı süreci resesyon takip eder. 

Gürkan Birinci: Ekonomide Durgunluk Riski

Ekonomilerde mübadele ve hareketlilik temel bir fonksiyon görür. Kapitalist ekonomilerde mübadelenin yavaşladığı süreci resesyon takip eder. 

Resesyon sürecine dikkat edecek olursak likiditenin azalmasıyla artan talep daralması ve bunun sonucunda oluşan işsizlik ekonomik krize kadar gider. 

Dolar kurundaki aşırı dalgalanmayla tüketicilerde panik havası görülmesi muhtemeldir. Türkiye'de son dönemde döviz kurunda görülen hareketlilik piyasadaki mübadeleyi olumsuz yönde etkileyecek gibi gözüküyor. Özellikle bu süreçte hane halkının elindeki varlıkları dövize çevirme isteği iç tüketimi azaltacağı gibi oluşan talep daralmasıyla birlikte işten çıkarmaların artması da muhtemel görünüyor. 

Türkiye'de son yıllarda ciddi bir artış gösteren dış borç stoku üreticilerin daha da temkinli hareket etmesine neden oluyor. Dış borcun GSMH'ye oranı %50'yi geçmiş durumda. Böylesine bir ortamda üreticinin temkinli hareket etmesi beklenen bir durum. Bir de buna cari açığı eklediğimiz zaman önümüzdeki süreçte ekonomide küçülmeye gidilmesi şaşılacak bir durum değil. 

Türkiye'de son dönemde yaşanan durum sadece bize özgü değil. Son yıllarda dünya genelinde yaşanan ekonomik daralma birçok ülkeyi etkiliyor. Bundan en çok etkilenenler ise dış borcu bizim gibi yüksek olan ülkeler. Şu anki dış borcumuz 2001 krizi öncesi durumu anımsatıyor. 

Ham maddede ciddi oranda ithalata bağımlı olan ülkemizde maliyet enflasyonunda bir artış beklemek mümkün. Son dönemde petrol fiyatlarının ucuzlamasıyla cari açıkta biraz olsun nefes alan ekonomi oluşan kur farkından dolayı yine risk altına girmeye başladı. 

Merkez bankasının piyasayı rahatlatıcı çabaları karşın yüksek enflasyon beklentisi ve seçim ortamının dövizde dalgalanmalar meydana getirmesi muhtemel ancak her dalgalanmada Merkez Bankası'nın neredeyse elindeki tüm enstrümanları kullanarak müdahale etmesi piyasalardaki güveni zedelemeye başlayabilir. 

Özellikle Merkez Bankası'nın önümüzdeki süreçte en büyük problemlerinden birisi yüksek enflasyon. Kurdaki dalgalanmayı durdurabilmek için enflasyonun yine makul seviyeleri çekilmesi gerekiyor. Bu da Hiç kuşkusuz üretim ve ihracatın artmasıyla mümkün olabilir. 

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.