Hayırseverden madenci yakınlarına ev

Hayırseverden madenci yakınlarına ev

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, "Bir hayırsever Soma'daki 301 madencinin yakını için ev yapmak istediğini iletti" dedi.  TBMM (AA) - Soma'daki...


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, "Bir hayırsever Soma'daki 301 madencinin yakını için ev yapmak istediğini iletti" dedi.

 

 

TBMM (AA) - Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden madencilerin mirasçılarına bir hayırsever tarafından yaptırılacak 301 konut için AFAD'a taşınmaz bağışlanacak veya devletin arazi tahsis edilecek.

 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki "torba tasarı" görüşmeleri devam ediyor.

 

AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli'nin kabul edilen önergesiyle, mülkiyeti maden kazasında hayatını kaybeden 301 madencinin mirasçılarına devredilmek üzere, gerçek veya tüzel kişiler tarafından bedelsiz yapılacak konutlar için ihtiyaç duyulan taşınmazlar, AFAD tarafından bağış, satın alma, kamulaştırma, devir, temlik veya tahsis yoluyla edinilebilecek.

 

Hazine'nin özel mülkiyetinde veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmazlarla orman sınırları dışına çıkarılmış ve çıkarılacak alanlarda bulunan taşınmazlar da Maliye Bakanlığı tarafından AFAD'a tahsis edilecek.

 

Önergede yer alan mera, yaylak ve kışlaklardan ihtiyaç duyulanların tahsisine ise muhalefet milletvekilleri itiraz etti.

 

AFAD temsilcisi, 301 konutun tek yerde yapılabilmesi için orman, mera ve yayla gibi yerleri de kapsaması ihtimaline karşı düzenlemenin geniş tutulduğunu ifade etti.

 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, AFAD yetkilisinin söz konusu yerde mera olup olmadığı sorusuna "hayır" demesi üzerine, "Niye konuluyor o zaman?" dedi.

 

Işık, bir hayırseverin Soma'da 301 daire yapmak istediğini belirterek, "Yer tahsisi istedi. Kolaylaştırmak istiyoruz. Bu düzenleme komisyondan geçsin, hayırsever caymasın. Madencilerin ailelerine bu evler yapılsın. İster otursun, ister kiraya versin, ister satıp oradan gitsin" diye konuştu.

 

Muhalefet milletvekillerinin itirazı üzerine önerge, "ihtiyaç duyulacak mera, kışlak ve yaylakların AFAD'a tahsisi" ile ilgili ifade çıkarılarak kabul edildi.

 

AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç'in, madencilere ödenecek ücretlerin artması ve çalışma saatlerinin azalması gibi nedenlerle rödovans sözleşmesi devam eden firmalara fiyat farkının ödenebilmesine ilişkin önergesi uzun tartışmalara neden oldu.

 

Muhalefet milletvekilleri alt işverenlerin ve maden şirketlerinin korunduğunu belirterek önergeye tepki gösterdi.

 

Önerge sahibi Bilgiç, madenci maaşının asgari ücretin iki katı olması ve çalışma saatlerinin azalması gibi düzenlemelerin devam eden sözleşmeleri etkileyeceğini ve firmaların maliyetine artış getireceğini söyledi.

 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık da tasarıdaki düzenlemelerle işverene yeni yükler geleceğini ifade etti. Sözleşme şartlarında değişiklik olması halinde ya devletin karşılayacağına ya da sözleşmenin feshedileceğine dikkati çeken Işık, "Sözleşmelerin feshiyle işsizlik olacağı açık. O zaman tek yol kalıyor, maliyet artışlarının karşılanması. Bu maddenin gerekliliğine inanıyorum, mutlaka konulmalı" dedi.

 

- Gergin anlar

 

Önergeye sert eleştirilerde bulunan HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın, "301 cenaze üzerinden ahlaksızlık yaptırmayız. En ağır muhalefeti yaparız" sözlerine AK Parti'li Bilgiç, "Doğru konuş. Ahlaksızlık ne demek? Bu işletmeler kapanınca çok mu mutlu olacaksın, insanlar işsiz kalınca çok mu mutlu olacaksın?" diye tepki gösterdi.

 

Kaplan'ın, yapılan düzenlemelerin işçilerin ölümüne neden olacaksa karşı olduğunu ifade etmesi üzerine Bilgiç, "Onların Allah belasını versin" dedi. Kaplan da "İhaleleri verenlerin de teftişte koruyanların da Allah belasını versin" diye karşılık verdi.

 

Özelleştirme ve doğal kaynakların kullanımından yerel yönetimlere pay verilmesi gerektiğini savunan Kaplan, "Bunu yapmazsanız bu da bölücülük olmuyor mu?" dedi.

 

Bunun üzerine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, "Saçma sapan iddiaları dinlemek zorunda değiliz. Burası eleştiriye sonuna kadar açık. Kimsenin eleştiriyi hakarete dönüştürmeye hakkı yok. Herkesin edebini takınma zorunluluğu var" dedi.

 

Kaplan, iktidarın eleştirilerini ve görüşlerini dinlemek zorunda olduğunu söylerken sesini yükselterek görüşlerini tekrarladı. Kaplan ile AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer ve Isparta Milletvekili Bilgiç arasında atışmalar yaşandı.

 

Bunun üzerine toplantıya başkanlık eden AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli, Kaplan'ı, "Sesinizi ayarlayın" diye uyardı. Kaplan "Siz Bakan'ı ve arkadaşlarınızı ayarlarına döndürün" karşılığını verdi.

 

Işık, Kaplan'a, "Sizi edebe davet ediyorum" dedi. Tartışma ve laf atmaların uzaması üzerine Denizli, oturuma ara verdi.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler