İhracatın dörtte birine Eximbank desteği

İhracatın dörtte birine Eximbank desteği

Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Türk Eximbankın 2017 yılının 9 ayında ihracatçılara sunduğu toplam finansman desteği döviz bazında geçen yıla göre yüzde 17 artarak 28,7 milyar dolara yükseldi." dedi.

ANKARA-Dilara Zengin

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, AA muhabirine, Eximbankın bu yılın 9 ayına ilişkin performansına yönelik açıklamalarda bulundu.

Söz konusu dönemde Bankanın sağladığı nakdi kredilerde yüzde 42'lik artış sağlandığını kaydeden Zeybekci, böylece son 4 yılın en yüksek artışının gerçekleştirildiğini vurguladı.

Zeybekci, Türk Eximbankın mevcut 22 kredi programıyla sunduğu destekler sonucunda geçen ay itibarıyla kredi stokunun Türk lirası bazında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 42 artış kaydederek 75,4 milyar liraya ulaştığını, bunun da son 4 yılın en hızlı artış oranı olarak kayıtlara geçtiğini söyledi.

Bankacılık sektöründe ise son verilere göre kredi hacminde yıllık bazda yüzde 25'lik artış gerçekleştiğini belirten Zeybekci, alacak sigortası kapsamında sigortalanan sevkiyat tutarlarının yüzde 34 oranında yükseltildiğini anlattı.

Türk Eximbankın bu yılın ilk 3 çeyreğinde ihracatçılara sunduğu toplam finansman desteğinin döviz bazında geçen yıla göre yüzde 17 artarak 24,6 milyar dolardan 28,7 milyar dolara yükseldiğine dikkati çeken Zeybekci, "Bu desteğin 17,9 milyar doları nakdi kredi, 10,7 milyar doları ise alacak sigortası olarak sağlandı. Bunun sonucunda Türk Eximbank, ihracatın yüzde 25'ine finansman desteği sağladı." diye konuştu.

Türk Eximbankın bir başka faaliyet alanının ihracatçıların yurt dışındaki alıcılarının ticari ve politik riskleri üstlenmeden faaliyetlerini yürütmelerine imkan tanıyan alacak sigortası olduğunu anımsatan Zeybekci, bu alanda ocak-eylül döneminde sigortalanan sevkiyat tutarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34 artışla 10,7 milyar dolara yükseldiğini bildirdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler