İlk Filozof Thales Ve Miletos Okulu Belgesel Filmi Aydın’da Çekiliyor

İlk Filozof Thales Ve Miletos Okulu Belgesel Filmi Aydın’da Çekiliyor

- İnsanlık tarihinin ilk filozofu olarak bilinen Anadolulu Thales’in yaşamı ve öğretisi doğduğu kent olan Miletos’ta belgesel film olarak çekilecek.

İlk Filozof Thales Ve Miletos Okulu Belgesel Filmi Aydın’da Çekiliyor

- İnsanlık tarihinin ilk filozofu olarak bilinen Anadolulu Thales’in yaşamı ve öğretisi doğduğu kent olan Miletos’ta belgesel film olarak çekilecek.

- Aydın’da çekimleri yapılacak belgeselde, Thales’le birlikte aynı kentten yetişmiş Anaksimandros ve Anakimenes gibi iki önemli filozofun yanında kadın filozof Aspasia ile tarihçi ve coğrafyacı Hekataios da tanıtılacak.

M.Ö. 7. yüzyılda (624-546) Ege kıyılarında Miletos kentinde doğmuş ve yaşamış olan filozof Thales’in yaşamını ve öğretisini ele alan belgesel film Aydın’da çekilecek. Antik Çağ’da Anadolu’da, özellikle de Ege ve Akdeniz’de yetişmiş pek filozof bulunuyor.

Yapımcılığını ve yönetmenliğini Umut Hacıfevzioğlu’nun yaptığı, senaryosunu gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık’ın yazıp, yönetmen yardımcılığını da üstlendiği “İlk Filozof Thales ve Miletos Okulu” belgesel filminin çekimlerinin Ağustos ayı sonunda başlayacağı belirtildi.

Miletos’un en bilinen ve önde gelen üç filozofu, Thales, Anaksimandros ve Anaksimenes’in yanında biri kadın iki düşünürün daha yaşadığı bilinmektedir. Bunlar, düşünce tarihine adını yazdıran kadın filozof Aspasia ile tarihçi ve coğrafyacı Hekataios’tur. Belgeselde, söz konusu düşünürler de tanıtılırken, Thales’le birlikte Miletoslu Anaksimandros, Anakimenes ile Aspsia oyuncularla canlandırılacak.

“İlk Filozof Thales ve Miletos Okulu” belgesel filminin yönetmeni Umut Hacıfevzioğlu, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, “Felsefe tarihinin bilinen ilk filozofu olan Thales’in Anadolu topraklarından çıkması tesadüf değil. Anadolu uygarlıklarının zengin birikimi, Ege ve Akdeniz kentlerinde felsefi düşüncenin gelişmesini sağlamış ve bu topraklardan pek çok filozof yetişmiştir. Daha önce Anadolu’da felsefenin izlerini ve filozofları konu alan belgeseller çekmiş bir ekip olarak, şimdi Miletoslu Thales, Anaksimandros ve Anakimenes’i ele aldığımız yeni bir belgesel çekeceğiz.

Böylelikle ülkemizin kültür yaşamına görsel bir çalışmayla katkı sunmuş olacağız” diye konuştu.

Yapımcı-yönetmen Umut Hacıfevzioğlu ile belgeselin metin ve senaryo yazarı Uğur Pişmanlık, daha önce de “Antik Çağ’da Tarsus ve Felsefe”, “Assos’ta Felsefe” ve “Kölelikten Filozofluğa: Epiktetos” adlı belgesel filmini birlikte çekmişlerdi. “İlk Filozof Thales ve Miletos Okulu” adlı belgesel ile bir çalışmaya daha ortak imza atmış oldular.

Ayrıca Umut Hacıfevzioğlu’nun çektiği, “Osman Hamdi”, Uğur Pişmanlık’ın da Aratos dergisinde yazdığı makaleden yola çıkılarak çekilen ve danışmanlığını üstlendiği “Çıplak Mahallesi” belgesel çalışmaları da bulunuyor.

“İlk Filozof Thales ve Miletos Okulu” adlı belgeselin bu yılın sonunda gösterime girmesi bekleniyor.

 

Uğur Pişmanlık

Gazeteci-Yazar

Aratos Dergisi Yayın Yönetmeni

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler