İngiliz istihbaratından sosyal medyaya yakın takip

İngiliz istihbaratından sosyal medyaya yakın takip

İngiliz hükümetine bağlı dijital iletişim ve istihbarat kurumu GCHQ'nun, sosyal medya üzerindeki haberleşmeleri "dış iletişim" saydığı için gizlice...


İngiliz hükümetine bağlı dijital iletişim ve istihbarat kurumu GCHQ'nun, sosyal medya üzerindeki haberleşmeleri "dış iletişim" saydığı için gizlice izleme hakkı olduğu ortaya çıktı.


AA

İngiltere'nin Güvenlik ve Terörle Mücadele Ofisi Genel Müdürü Charles Farr'ın aralarında Uluslararası Af Örgütü'nün de bulunduğu çeşitli insan hakları kuruluşlarına gönderdiği yazı, GCHQ'nun İngiltere'de yaşayan kişilerin internetteki aramaları ya da birbirleri arasındaki iletişimi, internet şirketlerinin merkezleri İngiltere dışında bulunduğu için izleme hakkına sahip olduğunu ortaya koydu.

Af Örgütünden konuya ilişkin yapılan açıklamada, "İngiliz hükümetinin, Facebook veya diğer sosyal ağlar ya da Google gibi arama motorlarını ABD'deki platformlarda bulundukları için 'dış iletişim' olarak kabul ettiği" belirtildi.

İngiltere'de "iç iletişim" ile "dış iletişim" arasında yasal olarak önemli bir farkın bulunduğuna dikkati çeken örgüt, iç iletişim özel bir yetkiyle izlenebilirken, dış iletişimin şüphe duyulan bir konu olmasa dahi ayrım gözetmeksizin ve izin gerektirmeden izlenebildiğini bildirdi.

Konuya tepki gösteren Uluslararası Af Örgütü'nün Hukuk Direktörü Michael Bochenek, "İngiliz vatandaşları, iletişimlerinin izinsiz takip edilmesini hükümetin haklı çıkarmaya çalıştığını görerek telaşlanacaktır. Özel hayatın gizliliğinin ihlaline son verilmesi talep edilmelidir" dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler