İnşaat sektöründe büyüme

İnşaat sektöründe büyüme

  Türkiye ekonomisinin önemli sektörlerinden inşaat yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,2 büyürken, büyümede 3. köprü ve 3. havalimanı gibi mega...

 

 

Türkiye ekonomisinin önemli sektörlerinden inşaat yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,2 büyürken, büyümede 3. köprü ve 3. havalimanı gibi mega projeler etkili oldu

 

ANKARA (AA) - Türkiye ekonomisinin önemli sektörlerinden inşaat yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,2 büyürken, büyümede 3. köprü ve 3. havalimanı gibi mega projeler etkili oldu.

İnşaat sektörüne ilişkin büyüme rakamlarını AA muhabirine değerlendiren Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, inşaat sektörünün büyüme hızının 1999 yılından bu yana Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın  (GSYH) büyüme eğrisi ile önemli ölçüde paralel ve dalgalı bir seyir izlediğini söyledi.

Bu süreçte 2001 ve 2009 yıllarının küçülme, 2010'un en hızlı yükseliş, 2012'nin durgunluk, 2013'ün ise ılımlı toparlanma dönemleri olarak tanımlanabileceğini dile getiren Yenigün, sektörün ekonomi büyürken ondan daha hızlı bir tempo ile büyümeye, küçülürken de ondan daha hızlı bir tempoyla küçülmeye geçen yapısal özelliğinin son dönem verilerinde de izlendiğini kaydetti.

Bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,3 büyüyen genel ekonomiye karşılık, aynı dönemde inşaat sektörünün yüzde 5,2 büyüme kaydettiğini ifade eden Yenigün, şöyle devam etti:

"2013 yılında özel sektör yatırım harcamalarının yüzde 0,7 gerilemesine karşın devletin bina ve altyapı inşaatlarına yaptığı harcamalarda yüzde 29,1 oranında artış kaydedilmiş, sektörün büyümesine katkı sağlayan bir numaralı etken de bu artış olmuştu. Diğer yandan, 2014 yılının ilk üç aylık döneminde özel sektör ve kamu inşaat yatırımları birbirine paralel olarak yüzde 5,1 ve yüzde 5,9 oranında artış kaydetti. Kamu harcamaları tarafında kamu-özel ortaklığı ile gerçekleştirilmekte olan 3. Köprü ve 3. Havalimanı gibi mega projeler etkili olurken, özel sektör harcamalarını büyümeye iten en önemli etkenin konut arzı olduğunu düşünüyoruz."

- "Önümüzdeki dönemde altyapı ve konut projeleri öne çıkacak" -

Birlik üyelerinin hem yurt içinde hem de yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde başarı öykülerini konjonktür elverdiği ölçüde sürdürdüğünü anlatan Yenigün, gelecek dönemde ulaşım başta olmak üzere bölgesel ve yerel ölçekteki  kamu finansmanına dayalı altyapı yatırımları ile yavaşlama beklentisine karşın konut projelerinin ağırlıklı yer tutacağını dile getirdi.

Kentsel dönüşüm projelerinin uygulamaya konulmasının hem altyapı hem de konut alanlarında  önemli iş fırsatları yaratacağının altını çizen Yenigün, "Bunlara ilaveten, kamu özel ortaklığıyla finanse edilmek üzere gündeme gelen 3. köprü, 3. havalimanı, hastaneler, demiryolları ve benzeri mega projelerin, uluslararası finans sektöründeki gelişmeler bağlamında gerekli finansmanın sağlanması halinde, sektörel büyümeye katkı sağlayacak önemli  fırsatlar oluşturabileceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

Dünyada değişen ekonomik konjonktür çerçevesinde pazar çeşitlendirmesinin öncelikli gündem maddeleri arasında yer alacağını belirten Yenigün,  Sahra Altı Afrika, Arap Baharı sonrasında ortaya çıkan ihtiyaçlar paralelinde Kuzey Afrika ve Latin Amerika bölgelerinin fırsatlar sunabileceğini söyledi.

- "Riskler ve fırsatlar yakından izlenmeli" -

Sektörün yıl sonu büyüme beklentilerine ilişkinde görüşlerini paylaşan Yenigün, sektörel bazda büyüme hedefi belirlemek iç ve dış faktörlerdeki çok çeşitli belirsizlikler nedeniyle gerçekçi olmayacağına işaret etti.

Mevcut durumda siyaset ile ekonomi arasında gidip gelen bir risk sarkacından söz edilebileceğinin altını çizen Yenigün, "Bu durumda makro ekonomiden sektörlere ve yatırım kararlarına uzanan geniş bir yelpazede hem riskleri hem de fırsatları yakından izleyerek yol almakta yarar vardır" dedi.

Yenigün, söz konusu riskleri, proje bazında oluşabilecek fırsatlar ile değerlendirildiğinde, sektördeki gelişmenin ekonomiye paralel bir büyüme seyri izlemeyi sürdürmesinin beklendiğini dile getirdi.

Sektörün daha hızlı büyüyebilmesi adına neler yapılabileceğine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Yenigün, "Siyasi istikrarı koruyacak, ekonomik istikrarı sağlayacak, kamu yatırımlarının hız kesmeden devamını mümkün kılacak, özel sektörü yatırıma teşvik edecek, uzun vadeli tasarrufları özendirecek ve bankalarımızın reel sektöre desteğini artıracak önlemlerin zamanında ve en etkin biçimde alınması gelmektedir" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler