Kerkük'te referanduma gideceğiz

Kerkük'te referanduma gideceğiz

 Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani, Kerkük ve diğer sorunlu bölgelerde, Irak Anayasası'nın 140. Maddesi çerçevesinde referanduma gideceklerini...


 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani, Kerkük ve diğer sorunlu bölgelerde, Irak Anayasası'nın 140. Maddesi çerçevesinde referanduma gideceklerini bildirdi.

 

ERBİL (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Kerkük ve diğer sorunlu bölgelerde, IrakAnayasası'nın 140. Maddesi çerçevesinde referanduma gideceklerini bildirdi.

 

Barzani, Birleşmiş Milletler (BM)  Irak Temsilcisi Nikolay Miladinov'u, resmi konutunda kabul etti. IKBY Başkanlığının resmi sitesinde yayımlanan açıklamaya göre Barzani, kabulde yaptığı konuşmada,Irakordusunun çekilmesinin ardından peşmergenin kontrolü sağladığı bölgelerde referanduma gideceklerini belirterek, " Irak Anayasası'nın 140. Maddesi kapsamındaKerkük ve diğer sorunlu bölgelerde şeffaf ve açık bir referandum yapacağız. Bunun için Birleşmiş Milletler'e müdahil olması çağrısı yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

 

Irak Anayasası'na göre statüsü netleştirilmeyen bölgelerde, 2007 yılında referandum yapılması gerektiğini hatırlatan Barzani, şöyle devam etti:

 

"Ancak bizimle ittifak kuran Bağdat'taki yöneticiler, anayasanın uygulanmasına karşı durdular. Yaptığımız anlaşmadan geri adım attılar. Maalesef Bağdat'ın yanlış siyaseti ve diğer unsurları dışlaması sonucu sorunlar derinleşerek bugün yaşadığımız krizi ortaya çıkardı. Bu krizin ortaya çıkmasına neden olanlar, siyasetlerinin çöktüğünü kabul ederek yeni bir sürecin önünü açmalıdır. Krizin çözümü, Bağdat'ın siyasetini değiştirmesinden geçiyor."

 

Kerkük'ün, Kürdistan toprağı olduğunu yineleyen Barzani, peşmergenin kentte kalmaya devam edeceğini belirterek, "Kürdistan bölgesi, Bağdat'ın yanlış siyasetinin cezasını ödemek zorunda değildir. Artık bedel ödemeyeceğiz. Onların iflas etmiş siyaseti nedeniyle teröristler, Kürdistan bölgesinin sınır komşusu haline geldiler. Ancak peşmerge, Kürdistan sınırlarını ve halkın can ve mal güvenliğini korumaya devam edecektir" değerlendirmesinde bulundu.

 

BM  Irak Temsilcisi Nikolay Miladinov iseIrak Anayasası esas alınarak, mevcut krizden çözüm yolları aranması gerektiğini kaydetti.

 

Miladinov, şöyle devam etti:

 

"Sünni bölgelerde yaşayanlar, sadece teröristler değildir. Bunların dışında haklarını talep eden siyasi gruplar da var. Bu gruplar, haklarına saygı gösterilmesini istiyor. Güneydeki halkların sorunları da halledilmelidir. Buralarda hiçbir ilerleme, gelişme ve kalkınma söz konusu olmamış. Ayrıca Bağdat, Kürdistan bölgesiyle sorunlarını çözmelidir."

 

Irak'ın krizden çıkması için Barzani'den aktif rol almasını isteyen Miladinov, ülkede siyasi sürecin başlaması ve yeni bir hükümetin kurulması için Kürt liderin devrede olmasını talep etti.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler