Kılıçdaroğlu: Biz hiçbir zaman eski parlamenter sistemi savunmadık

Kılıçdaroğlu: Biz hiçbir zaman eski parlamenter sistemi savunmadık
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Biz hiçbir zaman eski parlamenter sistemi savunmadık. Her dönem eleştirdik." dedi.

İSTANBUL 

CNN TÜRK'te yayımlanan "Ne Oluyor?" programının canlı yayın konuğu olan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 24 Haziran'da yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri başta olmak üzere gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kılıçdaroğlu, seçim meydanlarının hareketli olduğunu, özellikle Muharrem İnce'nin mitinglerinin son derece heyecanlı, diğerlerinin ise biraz daha durgun olduğunu ifade etti.

"Biz demokratik parlamenter sistemi savunuyoruz"

"Bir partinin genel başkanı mahkemeye hakim mi tayin eder? Bir partinin genel başkanı Merkez Bankası Başkanı'nı parti genel merkezine mi davet eder?" diyen Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bunlar doğru değil. Cumhurbaşkanı hem partinin genel başkanı olacak, hem cumhurbaşkanı olacak, hem de her şeye karışacaksınız, her konuda konuşacaksınız. Günün 24 saati insanları azarlayacaksınız. Sonra 'ben Türkiye'yi yönetiyorum' diyeceksiniz. Hayır, Türkiye’nin yönetildiği falan yok. Türkiye yönetilseydi Türk lirası bu kadar değer kaybeder miydi? Bu kadar işsizlik olur muydu? Egemen güçlerin telkinleriyle Türkiye yönetiliyor. Dolayısıyla biz demokratik parlamenter sistemi savunuyoruz. Kıstasları şunlar; yargı bağımsız ve tarafsız olacak, parlamento üzerinde lider sultası olmayacak. Bunu getiren 12 Eylül darbe hukuku. Türk hukuk sistemi bundan arındırılmadıkça demokratik bir parlamenter sistem kurulamaz. Darbe hukukunu kim savundu? Darbe hukukuna kim karşı çıktı? Biz karşı çıktık. Onlar sahip çıktılar. Siyasi Partiler Yasası da 12 Eylül darbe hukukundan bize biraz kalmıştır."

Demokratik parlementer sistemle ilgili görüşlerini de aktaran Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Biz demokratik parlamenter sistemi savunuyoruz. Bu sistem, öncelikle kalıcı olacak. Bu sistemde, milli iradenin parlamentoya tam yansıması, parlamentonun güçlendirilmesi lazım. 'Gazi meclis' diyoruz ama elindeki bütün yetkileri alıp bir kişiye veriyoruz. Bu mu gazi meclis? Meclisin tarihine ihanettir. 15 Temmuz'da bu parlamento bombalar altında sabaha kadar görev yaptı. Tuttunuz elindeki bütün yetkileri aldınız, bir kişiye verdiniz. Kararnameyle istediğini yapabiliyor. Böyle bir şey olmamalı. Böyle bir demokratik anlayış olmamalı. Restorasyon süreci, yeniden parlamenter sistemin söylediğimiz bağlamda inşa edilmesi lazım. Güçler ayrılığının tamamlanması, yeni kurumların gelmesi lazım. Anayasa Mahkemesi'ne yeni görevler verilmesi lazım." ifadelerini kullandı.

"AB ile ilişkileri geliştireceğiz"

Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanı olması ve Millet İttifakı'nın da parlamentoda çoğunluğu elde etmesi durumunda AB ile ilişkileri geliştireceklerini söyledi.

AB'nin yeni bir fasıl açmasını beklemeden AB'nin öngördüğü bütün demokratik standartları parlamentodan geçireceklerini aktaran Kılıçdaroğlu, "Dönüp AB'ye diyecek ki 'sizin fasıl açmanıza gerek yok. ama bu hükumet ne yapıyor? Dayatmayla iş yapıyor. 'Faizi arttırın' diye dayatıyorlar. Faizi arttırıyorlar. 'Fasıl açın biz yapalım' diyorlar. Senin iraden yok mu kardeşim. Otur yap. Neden yapmıyorsun? Neden onlar dayatınca yapıyorsun? Türkiye ilk bir yıl çerisinde rahat bir nefes alacak her alanda." ifadelerini kullandı.

Vergisini ve sigorta primini düzenli ödeyen her KOBİ'ye 1 yıl süreli ödediği vergi ve sigorta primi kadar sıfır faizli kredi vereceklerini anlatan Kılıçdaroğlu, "Bakın ne kadar güzel adım atıyoruz. Bunun anlamı şu. Kayıt dışıyla bundan daha güzel mücadele edilemez. Zorlama, tehdit, şantaj yok. İşveren neden vergi kaçırsın. Ne kadar çok vergi verirse o kadar çok sıfır faizli kredi alacak. Kaçak işçi çalıştırmaya gerek yok. Ne kadar işçi çalıştırır ve prim öderse o kadar sıfır faizli kredi alacak. İşini büyütecek. Daha fazla istihdam ve daha fazla üretim olacak. Devlet alamıyor ve sürekli af çıkarıyor. Şu anda yüz milyarlarca lira devletin alacağı var." diye konuştu.

"İlke olarak affı doğru bulmuyoruz"

Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin af çağrısına dair değerlendirmelerde bulunarak, şunları kaydetti:

"Karşı cephede bir parçalanma var. Sayın Bahçeli'nin söylemleriyle AK Parti yöneticilerinin söylemleri arasında fark var. Birisi 'af' diye ısrar ediyor. Diğer taraf 'Gündemimizde af yok.' diyor. Bu nasıl bir ittifak ben de bilmiyorum. İlkeler üzerine inşa edilmediği için. Dolayısıyla bu tür çatışmaların olması son derece doğal. Biz ilkeler üzerine inşa ettiğimiz için herhangi bir çatışma yok. İlkelerimiz ve kurallarımız belli. Bunlara bağlı kalarak yol haritamızı belirlemiş durumdayız. Sayın Bahçeli ısrarla 'Af' diyor ama Erdoğan'dan bir şey çıkmadı. Neden konuşmuyor ki. Konuşması lazım. Biz ilke olarak affı doğru bulmuyoruz. Mafya liderlerini neden serbest bırakıyorlar. Süreci okuyamıyorum. Ne oldu da bir siyasi partinin lideri bir mafya lideriyle yan yana gelir. Aklın alacağı şeyler değil. Yeraltı dünyasının bir lideriyle ben nasıl yan yana gelirim. Adı cinayetlere karışmış, mahkum olmuş, hapiste yatan birisiyle siyasi partinin lideri nasıl yan yana gelir? Hangi siyasi ahlaktan bahsediyoruz?"

Muhabir: Arif Yakıcı,Sefa Mutlu

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.