Macar Heyet Çorum'da

Macar Heyet Çorum'da

Macaristan Ankara Büyükelçisi Gábor Kıss, Macaristan'ın Kayseri Fahri Konsolosu ve Türk Macar İşadamları Derneği ( TÜMİŞAD ) Başkanı Osman Şahbaz, Macar Ataşe Grezsa Bence Çorum'da birtakım ziyaretlerde bulundu.

çorum-1..jpg

Heyet Çorum Valisi Necmeddin Kılıç'ı, Çorum Belediye Başkanı Zeki Gül'ü, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Genel Sekreteri Murat Zeybel'i, Çorum Organize Sanayi Bölgesi'nde Alapala Makina'dan İsmail Alapala'yı, Mone Medical'den Hayri Şamlı, Deniz Yalıtım'dan Yurdagül Sivri, Greyder Ayakkabı'dan Süreyya Kavlu'yu ziyaret etti.

Macaristan Ankara Büyükelçisi Gábor Kıss, 15 Temmuz’da demokratik bir yollarla seçilmiş olan Türk hükümetine karşı yapılan darbe girişimini kabul etmediklerini belirterek, hain darbe girişimini terör eylemi olarak niteledi. 
Macaristan Ankara Büyükelçisi Gábor Kıss ve Konsolos Osman Şahbaz bir dizi ziyaretlerde ve incelemelerde bulunmak üzere Çorum'a geldi. Çorum programı kapsamında Valiliği, Belediyeyi, Ticaret ve Sanayi Odası ve Organize Sanayi Bölgesinde fabrikaları ziyaret eden Macar heyet şehrin yetkilileri ile görüştü. 

Büyükelçi Kiss ve Konsolos Şahbaz'ı makamında ağırlayan Vali Necmeddin Kılıç, konuklarıyla bir süre sohbet etti. Ziyaretten memnuniyet duyduğunu ifade eden Vali Kılıç,

Dünya'nın birçok ülkesini gezdiğini Macaristan'a hiç gitmediğini, Tuna Nehri, Estergon Kalesi denildiğinde farklı duygular hissettiğini ve Macarları yakın dost olarak biliyoruz, dedi.

Büyükelçi Kiss, Çorum'a gecikmiş bir ziyaret gerçekleştiriyoruz. Eşim iyi sene önce Cumhurbaşkanımızın eşi ile birlikte Çorum'u ziyaret etmişlerdi. Biz de Çorum'a güzel bir işbirliği için geldik. Sizin değerli desteklerinizi de bekliyoruz. Fahri Konsolosumuz, değerli dostum Osman Şahbaz  kardeş şehir konularında çok gayretli ve kendisine teşekkür ediyoruz. Kalocsa şehrimizin kardeş şehir mektubunu getirdik. İki güzel şehir birbirlerine çok yakışacaklardır, dedi.  

TANIŞMAK YENİ KAPILARI AÇIYOR 

Konsolos Osman Şahbaz ise, Çorum'dan Kızılırmak nehri geçiyor. Kalocsa'dan ise nazlı Tuna akıyor.

Evliya Çelebi'nin 1665 yılında ziyaret ettiği ve 1543 Yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın fethettiği,

 

Kalocsa şehrini çok beğenip seveceksiniz. Bu işbirliğine destek olan sizlere, Büyükelçi Gábor Kıss'e, Kalocsa Başkan Dr. Bálint József'e, Prof. Dr. Falus Orsolya ve Macaristan ELTE Üniversitesi ilk Türk mezunu Çorum'lu Kadir Balkanlıoğlu'na teşekkür ediyorum. İnsanların birbirlerini yakından tanıması, yeni kapıların açılmasına vesile olacaktır'' dedi.

Macar heyet Valilik ziyareti akabinde Çorum Belediye Başkanlığında, Başkan Zeki Gül ile görüştü.

Kıss, FETÖ üyeleri tarafından gerçekleştirilen darbe girişimine karşı duran ve ilk kınayan ülkelerden birisinin Macaristan olduğunu açıkladı. Türkiye’nin yaklaşık 3.5 milyon mülteciye ev sahipliği yaptığını hatırlatan Kıss, bunun da takdire şayan olduğunu dile getirdi.

Macarlar ve Türklerin ortak geçmişe sahip olduğuna dikkat çeken Kıss, “İki ülke arasındaki siyasi ilişkiler çok güzel. Macar ve Türk hükümetleri arasında stratejik işbirliği ve konsey toplantıları yapılmakta. Bunun dışında Macaristan stratejik ortağı olan Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılım sürecini de en sesli şekilde destekleyen ülkedir. Türkiye’nin Avrupa ve Macaristan’ın güvenliği için yaptığı çalışmaları da takdirle karşılıyoruz” ifadelerini kullandı. 

Büyükelçi Kiss, Kalocsa şehri ile kardeş şehri yazısını size sunmak istiyorum. Kalocsa’nın 5 kardeş şehri var. Tuna nehri kenarında bulunan Kalocsa dinamik şekilde gelişiyor. Tarım alanları olan tarihi bir şehir. Kardeş şehir girişimini Macar hükümeti de desteklemektedir, dedi.

Büyükelçi Kıss’ın 15 Temmuz ihanetiyle ilgili Türkiye yanlısı tavrından dolayı duyduğu memnuniyeti de ifade eden Başkan Zeki Gül, bazı AB ülkelerinde ülkesine ihanet eden birçok kişiye başarılı bir insan veya başarılı bir iş yapmış madalyalar verildiğine dikkat çekti. Türkiye eski Türkiye değil. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde AK Parti iktidara geldiğinden bu yana Türkiye her alanda büyük bir ilerleme kaydetti.   

Çorum hakkında da bilgiler veren Başkan Gül, kentin kendi ölçeğindeki illere göre sanayileşme konusunda çok iyi durumda olduğunu kaydederek, “Dünyanın 125 ülkesine ihracat gerçekleştiriyor. Anahtar teslimi tuğla ve un fabrikaları yapıyoruz. Fabrika yapan makine sanayimiz var. Biz dünyanın değişik ülkelerinde sayısı çok olmamakla birlikte kardeş ülkelerimiz var. Macaristanla ortak bir AB projesi çalışmamız var. Bu teklifinizi meclisimize sunacağız. Mecliste karar alındıktan sonra süreç devam eder” dedi. 

TUNA KIYISINDA KÜLTÜR-SANAT KENTİ 

Konsolos Şahbaz ise, Kalocsa Başkanı Dr. Bálint József'in selamını getirdim.

Kalocsa Macaristan'ın Başkenti Budapeşte'nin güneyinde, 110 km. mesafede, Tuna Nehri kıyısında bulunan sanat, endüstri ve tarım merkezidir. Anadolu'nun bir çocuğu olarak şunu rahatlıkla ifade edebilirim ki, Çorum ile Kalocsa güzel işbirliği oluşturacaktır, dedi.  

ORTAK SOSYAL VE KÜLTÜREL PROGRAM 

Konsolos Osman Şahbaz, konuşmasında, Almanya, Romanya, Avustralya, Sırbistan ve Filistin'den kardeş şehirlerinin olduğunu belirterek Kalocsa'yı şöyle tanıttı: “Dünyaca ünlü Macar Herend, Zsolnay porselenlerin yanında Kalocsa motifli porselenleri, üzümü, biberi ve el işi göz nuru çiçek desenli dantel kaneviçeleri bulunan şirin bir tarihi şehirdir'' dedi.

Macar heyet Belediye ziyareti sonrasında Çorum Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO), Çorum Organize Sanayi Bölgesi'nde Alapala Makina'yı, Mone Medical'i, Greyder Ayakkabı'yı ziyaret etti.

Ziyaretler karşılıklı hediye takdiminin ardından sona erdi ve Macar heyet Ankara'ya döndü.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler