Mehmet Yürekli: 5 Ocak’ta üç anma töreni birden

Mehmet Yürekli: 5 Ocak’ta üç anma töreni birden

Adana her yıl 5 Ocak’ta üç olayı birlikte anmaktadır: 1.Adana'nın kurtuluşu; 2.Bayrak şiirinin yazılışı; 3. Arif Nihat Asya'nın ölümü.

5 Ocak’ta üç anma töreni birden yapıldı bu yıl: Adana'nın kurtuluşu, Bayrak şiirinin yazılışı ve Arif Nihat Asya'nın ölümü..

Mustafa Yürekli, Kanatlarını Arayanlar, Arif Nihat Asya Belgeseli hazırlıklarıyla gündeme getirerek; Adana Valisi Süleyman Elban da Adana'nın kurtuluşunun, Bayrak şiirinin yazılışının ve Arif Nihat Asya'nın ölümünün yıldönümü oluşunu açıklayarak 5 Ocak’a derinlik kazandırdılar.

Bayrak şairi Arif Nihat Asya, ölümünün 46. yılında Ankara’da mezarı başında anıldı. Adana Valisi Süleyman Elban da mezarına çelenk gönderdi ve basın açıklamasında bulundu:

“5 Ocak 1975'te, Adana'nın kurtuluş yıl dönümünde aramızdan ayrılan Arif Nihat Asya'yı ölümünün 46. yılında rahmetle anıyorum. Bayrak şiirini de 5 Ocak 1940 yılında Adana'nın kurtuluşu için kaleme aldı.”

Vali Elban’ın da belirttiği gibi Arif Nihat Asya, çok sevdiği Adana'nın kurtuluş yıl dönümünde 5 Ocak 1940’ta bayrak şiirini yazdı ve bayrak şairi oldu. 5 Ocak 1975'te de vefat etti.

Dolayısıyla Adana her yıl 5 Ocak’ta üç olayı birlikte anmaktadır: 1.Adana'nın kurtuluşu; 2.Bayrak şiirinin yazılışı; 3. Arif Nihat Asya'nın ölümü.

İlk defa bir Adana valisi 5 Ocak 2021’de Arif Nihat Asya'yı ölüm yıldönümünde anıyor ve durum tespitinde bulunuyor. Adana olarak, Vali Elban’ı Arif Nihat Asya'ya dönük bu duyarlılığı ve Adana’nın hissiyatına tercüman olan bu tavrı nedeniyle takdir ediyoruz, teşekkür ediyoruz. Ben tespiti daha da netleştireyim:

5 Ocak 2021, Adana'nın Fransız işgalinden kurtuluşunun 99. yıldönümü. Bayrak şiirinin yazılışının 61. yıldönümü. Arif Nihat Asya'nın ölümünün 46. yıldönümü.

Söz buraya gelmişken Adanapost Haber Portalı olarak "Adana'nın Fransız İşgalinden Kurtuluşu’nun 100. Yıl Etkinlikleri"ni planladık, ilgili çevrelerle temaslar kurarak hazırlandığımızı ifade etmek isterim. Bu etkinlikler kapsamında yönetmen Mustafa Yürekli’nin Kanatlarını Arayanlar, Arif Nihat Asya Belgeselini hazırladığını da hatırlatmak gerekir.

5 Ocak 1975 gününün sabahı hastanede Arif Nihat Asya eşi Saadet Hanıma sormuş:

‘’Bu gün 5 Ocak değil mi?’’

‘’Evet 5 Ocak 1975’’ cevabını verince eşi..

Arif Nihat Asya, ‘’Mühim bir tarih! İstiklal günü ve Şeb- arus!’ demiş.

Şeb- arus, kavuşma günü demek. Bayrak şairi, Mevlevi’ydi, ölümle Allah’a kavuşacağına inanırdı ve Allah onun için emaneti teslim tarihi olarak Adana’nın kurtuluş tarihi olan 5 Ocak’ı seçmişti..

Arif Nihat Asya, her yıl 5 Ocak’ta, düzenlenen Adana'nın Fransız İşgalinden Kurtuluşu Törenlerine bayrak şairi olarak davet edilmeyi beklermiş. Davet gelmeyince de kederlenirmiş.

Adana Valisi Süleyman Elban, 5 Ocak 2021’de, bayrak şairi Arif Nihat Asya’nın adını da kurtuluş töreni gündemine katarak ruhunu şad etti.

Dilerim 5 Ocak’ta üç anma töreni birden yapılır.. Dilerim Adana Valisi Süleyman Elban’ın gerçekleştirdiği 5 Ocak kutlamalarını Bayrak şiirinin yazılış ve Arif Nihat Asya’nın ölüm yıldönümü ile derinleştirme gelenek haline gelir. Çünkü Bayrak şiiri, kendine Adana Marşı dedirtecek kadar Adana ruhu taşımaktadır.

yazının devamı..

adananinkurtulusunun100yiletkinlikleri.com

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler