Mezhep savaşını kabul etmeyeceğiz

Mezhep savaşını kabul etmeyeceğiz

 IKBY Başkanı Barzani, "Biz, Şii ve Sünni kardeşlerimizle birlikte terörizme karşı mücadeleye hazırız. Ancak terörle mücadele adı altında mezhep...

 

IKBY Başkanı Barzani, "Biz, Şii ve Sünni kardeşlerimizle birlikte terörizme karşı mücadeleye hazırız. Ancak terörle mücadele adı altında mezhep savaşı yürütülmesini asla kabul etmeyeceğiz" dedi.

 

ERBİL (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Şii ve Sünnilerle birlikte IŞİD terörüyle mücadeleye hazır olduklarını ancak terörle mücadele adı altında mezhep savaşı yürütülmesine karşı olduklarını bildirdi.

 

Barzani, yaptığı açıklamada, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün, Musul'u ele geçirmesinden sonra Irak'ta yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Irak'ta yaratılmak istenen mezhep savaşına karşı olduklarını vurgulayan Barzani, "Biz, Şii ve Sünni kardeşlerimizle birlikte terörizmle mücadeleye hazırız. Ancak terörle mücadele adı altında mezhep savaşı yürütülmesini asla kabul etmeyeceğiz. Böyle bir savaşta yer almayacağız" dedi.

 

- "Sünniler ile IŞİD birbirine karıştırılmasın"

 

IŞİD terörünün, Sünni halkla birbirine karıştırılmaması uyarısında bulunan Barzani, "Terörist eylemleri ve terör örgütlerini, Sünni kardeşlerimizin meşru ve adil talepleriyle tamamen ayrı değerlendiriyoruz. Bunları birbirine karıştırmıyoruz" diye konuştu.

 

Irak'ta mezhep savaşına karşı olduklarını dile getiren Barzani, izledikleri siyasetle Sünni ve Şiiler yararına hayırlı bir rol oynadıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

 

"Şiilerin başına felaketler geldiğinde veya trajedilere maruz kaldıklarında yanlarında durduk. Ancak 2003'den sonra Sünnilerin dışlanmasına ve baskı altında tutulmalarına hep karşı çıktık. Kürtlerin ahlakı, tarih süreci boyunca hep böyle oldu, her zaman mazlumdan yana olduk."

 

- "Bağdat'ı defalarca uyardık"

 

Barzani, yaşanan krizin savaşla çözülemeyeceğini, bu sonucu yaratan nedenler üzerinde durulması gerektiğine işaret etti.

 

Musul'daki IŞİD saldırısından önce Bağdat hükümetini defalarca uyardığını aktaran Barzani, "Sorunların esaslı bir şekilde çözülmesi için çok çabaladık. İlgili taraflara defalarca kez önerilerde bulunduk. Ancak Bağdat'taki muktedirler, bu çözüm önerilerimizi reddetmeyi ve kulak ardı etmeyi tercih ettiler" ifadelerini kullandı.

 

Barzani, şöyle devam etti:

 

"Irak, yanlış ve tekçi siyaset nedeniyle yangın yerine döndü. Bağdat'ta iktidarı ellerinde bulunduranların çarpık ve diktacı yaklaşımları, bu ağır manzaranın ortasına çıkmasına zemin hazırladı. Bugünkü insanlık dramının tek sorumluları Bağdat'taki yöneticilerdir."

 

- "Şiiler ile Kürtler arasında fitne çıkarmak istiyorlar"

 

Mesut Barzani, yanlış politikaları nedeniyle bozguna uğrayanların, suçu Kürtlere attığını, bu itham ve suçlamaları kabul etmediklerini kaydetti.

 

Kürtler ve Şiiler arasında fitne çıkarılmak istendiğini öne süren Barzani, "İki taraf için de büyük kayıplarla neticelenecek bir fitne çıkarmak istiyorlar. Biz Kürtler ile Şiilerin ittifakını daha değerli buluyoruz. Yönetimde yer alan birkaç kişinin hareketleri, bizim için bağlayıcı değildir. İmam Muhsin el-Hekim ve Şehid Sadr'ın tavırlarını hiçbir zaman unutmayacağız. Bugünkü olumsuz durumun ortaya çıkmasına sebep olanlar, başarısızlıklarını ve yenilgilerini iftira ile örtmek istiyor" değerlendirmesinde bulundu.

 

Barzani, elde ettikleri kazanımlarla halkın can ve mal güvenliğini korumak için her türlü önlemi alacaklarının altını çizdi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler