Olumlu karşılıyoruz ancak asla yeterli bulmuyoruz

Olumlu karşılıyoruz ancak asla yeterli bulmuyoruz

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, "Merkez Bankası'nın son yaptığı faiz indirimini sınırlı da olsa olumlu...

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, "Merkez Bankası'nın son yaptığı faiz indirimini sınırlı da olsa olumlu karşılıyoruz ancak asla yeterli bulmuyoruz" dedi.

 

 

KASTAMONU (AA) - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, "Merkez Bankası'nın son yaptığı faiz indirimini sınırlı da olsa olumlu karşılıyoruz ancak asla yeterli bulmuyoruz" dedi.

 

Olpak, Karabük Şubesi açılış galasında yaptığı konuşmada, iş adamları olarak önceliklerinin, ülkenin huzuru ve istikrarı olduğunu, bu anlamda da gerekli gördükleri noktalarda fikirlerini açıklamaktan çekinmediklerini söyledi.

 

Bazı konulara değinmek istediğini belirten Olpak, "Öncelikle, ülkemizde birçok sorunun temelinde, kuralları ve sistemleri değil, kişileri ve olayları konuşmamızın ve onları değerlendirmemizin yanlışlığının yattığını düşünüyoruz. İkincisi, cumhurbaşkanının referandum sonucunda halk tarafından seçilmesinin çok fazla tartışılmadığını görüyoruz. Diğer taraftan, cumhurbaşkanlığı seçiminin ülkemizde bir kriz noktası olacağına inanmasak da Türkiye'nin cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra önünde bir başka önemli nokta olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

 

"Ülkemizin, mevcut parlamenter sisteminin yapısında ve kurgusunda aslında kuvvetler ayrılığı olarak ifade edilen, yalnız kuvvetler ayrılığından çok kuvvetler kargaşası şeklinde tasarlanan sistemin tekrar masaya yatırılarak düzenlenmesi gerektiğini düşünüyoruz" diyen Olpak, bu düzenlemenin, milletin hak ettiği sistemin adını koymaktan kaçınmamak gerektiğini düşündüklerini söyledi.

 

Olpak, iş adamları olarak, ülkeye vereceklerinin, daha fazla yatırım, daha fazla istihdam ve sosyal gelişime daha fazla katkı olduğunu dile getirerek, bunları yaparken, ülkeden beklentilerinin, huzur, güven ve pozitif istikrar ortamının devamı, hızlı ve adil işleyen bir hukuk sistemi olduğuna işaret etti.

 

Yılın ikinci yarısında ekonomide bir zaafiyet varmışçasına bir algı oluşturulduğunu belirten Olpak, "Gezi'yle başlayan, 17 ve 25 Aralık'la devam eden sürecin olumsuz etkilerine rağmen, Borsa İstanbul'un yılı yüzde 27 kayıpla, Türk lirasının dolar karşısında yüzde 18 kayıpla kapattığı bir yıl olmasına rağmen ben sizlere geçtiğimiz yılı yüzde 4'lük bir büyümeyle kapattığımızın da ne kadar önemli olduğunu hatırlatmak istiyorum" diye konuştu.

 

Olpak, bu yıla da bazılarınca felaket senaryolarının çizildiği ve büyüme tahminlerinin aşağıya doğru revize edildiği bir ortamda girildiğini savunarak, şunları kaydetti:

 

"Biz, MÜSİAD olarak aynı tablolara baktığımızda, tabloyu onların gördüğü gibi negatif görmüyoruz. Nitekim, geçtiğimiz günlerde yılın ilk çeyrek büyümesi yüzde 4,3 olarak açıklandı. Bunu, şöyle değerlendiriyoruz; Eğer ekonomi yönetimimiz bundan sonraki süre içerisinde iç pazarda soğutucu birtakım tedbirleri almayacaksa, bu yılın büyümesinin de geçtiğimiz yılın büyümesinden aşağı olması için hiçbir sebep yoktur. İlk çeyrek büyümesi içerisinde 2 noktaya da dikkatinizi çekmek isterim. Bunlardan birisi, ihracatımız. İhracatımız, yüzde 11,4 büyüyerek ilk çeyrek büyümesinin motoru oldu ancak, özel sektör yatırımlarının son 2 çeyrekte hep olumlu katkı vermesine karşın, yüzde 1,3 düşmesini de manidar bulduk. Başka sebepler de olabilir ancak, biz bu düşmenin içerisinde Merkez Bankası'nın ocak ayı içerisinde almış olduğu radikal faiz kararının etkili olduğunu düşünüyoruz. Elbette, Merkez Bankası'nın son yapmış olduğu faiz indirimini sınırlı da olsa olumlu karşılıyoruz ancak asla yeterli bulmuyoruz. Enflasyonda düşmesi muhtemel bir gidişatı da gözleyerek, Merkezin daha cesur adımlar atması gerektiğini düşünüyoruz."

 

Olpak, Türkiye'nin son 10-12 yılık süre içerisinde siyasi ve ekonomik istikrarı sonucunda elde ettiği huzur ve güven ortamının refaha yansımasının sonuçlarının Kastamonu'da da etkilerini gördüklerini söyledi.

 

Kentin dış ticaret hacmini 11 yıl içerisinde 3 kat artırarak 140 milyon dolara ulaştığını görmenin, yeterli olmasa da sevindirici olduğunu belirten Olpak, "Bu noktada, bir başka önemli detay, Kastamonu'nun dış ticaret fazlası vermesidir. Geçen yıl 110 milyon dolar ihracata karşılık, 30 milyon dolar ithalat yapmış. Bu nokta da Kastamonulu iş adamlarını tebrik ediyorum" diye konuştu.

 

Programa, Kastamonu Valisi Şehmus Günaydın, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Numan Kurtulmuş ve Nureddin Nebati, AK Parti Kastamonu Milletvekili Mustafa Gökhan Gülşen, kurum amirleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve iş adamları katıldı.

 

Olpak, katılımcılara çeşitli hediyeler verdi.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler