OYAK'ın Meclis'e 'imtiyazlı ihale' baskısı ?

OYAK'ın Meclis'e 'imtiyazlı ihale' baskısı ?

Kamu İhale Kurumu'nun son kararıyla birlikte Ordu Yardımlaşma Kurumu'nun (OYAK) yaklaşık 50 yıldır sürdürdüğü malî ayrıcalıklarını kaybetme ihtimali...

Kamu İhale Kurumu'nun son kararıyla birlikte Ordu Yardımlaşma Kurumu'nun (OYAK) yaklaşık 50 yıldır sürdürdüğü malî ayrıcalıklarını kaybetme ihtimali üzerine Meclis'te yaptığı girişimler sonuç verdi.

Metin Arslan-Atilla İlhan'ın haberi

AK Parti Grubu'nun, OYAK ve iştiraklerinin ayrıcalığını sona erdirecek Kamu İhale Kurumu'nun (KİK) kararını ortadan kaldıran bir kanun düzenlemesi için Meclis'te görüşülen torba kanuna önergeyle ek madde vereceği belirtildi.

Tatile gireceği 23 Temmuz'dan önce onlarca yasayı aynı anda görüşen TBMM'den, OYAK'ın önerisi 'son dakika teklifiyle' geçirilecek.

Zaman, dün OYAK'ın iştiraki olan Bolu Çimento AŞ'nin KİK'in kararı sonrası mali ayrıcalıklarını kaybetme tehlikesi yaşadığını yazmıştı.

KİK, OYAK ve iştiraklerinin Kamu İhale Kanunu başta olmak üzere, diğer kamu kurumlarının tabi olduğu mevzuata uymak zorunda olduğuna karar vermişti.

Kurum bu kararını, Bolu Çimento'nun OYAK Kanunu'nda yer alan, 'OYAK'ın Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı olduğu, üyelerinden zorunlu kesinti yapıldığı, yönetim ve denetim kurullarında kamu görevlilerinin bulunduğu, OYAK mallarına karşı işlenen suçların kamu mallarına karşı işlenmiş suçlar kapsamında olduğu' gerekçelerine dayandırmıştı.

KİK'in kararına karşı OYAK'ın açtığı davada Ankara 7'nci Bölge İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma talebini reddetmişti.

Mahkemedeki davanın aleyhlerinde işlediğini anlayan OYAK yönetimi, Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ'un devreye girmesi sonrası Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün imzasıyla KİK'in kararıyla oluşacak olumsuz durumları ortadan kaldırmayı hedeflemişti.

OYAK yönetimi, mali ayrıcalığın sürmesi için TBMM'de görüşmeleri devam eden 30 kanunda değişiklik öngören torba kanuna bir madde eklenmesini istedi.

Teklifin kabul edilmesi için Meclis'te grubu bulunan partilerin grup başkan vekilleri ile görüşen OYAK yetkilileri, isteklerini partilere kabul ettirdi.

AK Parti kurmayları, OYAK iştiraklerinin Kamu İhale Kanunu'na tabi olmaması için yeni bir düzenleme yapıldığını doğruladı.

Alınan bilgilere göre, yapılan düzenleme Meclis Genel Kurulu'nda görüşülen torba kanuna bugün verilecek bir önergeyle eklenecek.

Böylece OYAK'a bağlı çimento şirketleri dahil, iştirakleri Kamu İhale Kanunu ve kamu kurumlarının tabi olduğu mevzuata uymak zorunda olmayacak.

'DEMOKRATİKLEŞMENİN ÖNÜNDE ENGEL'

OYAK'ın mali ayrıcalıkları tepkilere de sebep oluyor. İktisat profesörü ve gazeteci Mehmet Altan OYAK'ın Silahlı Kuvvetler'in gücünden yararlanarak sürekli zenginleştiğini ve demokratikleşmenin önünde bir engel oluşturduğunu söyledi.

Paraguay dışında bunun başka bir örneği bulunmadığını belirten Altan, "OYAK, tamamen askeri bir yönetimle finansın iç içe girdiği, askeriyenin fiilen bir holding haline dönüştüğü, güvenlik anlayışının ötesinde finans kapitalin mayalanarak büyüdüğü bir yapıdır." dedi.

MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan ise demokratik ülkelerde hiçbir kurumun kanun önünde ayrıcalıkları olmaması gerektiğini aktardı.

Vardan, Kamu İhale Kurumu'nun imtiyazları ortadan kaldıran kararının doğru olduğunu sözlerine ekledi.

zaman

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler