Porselen ve cam ithalatına standart istemi

Porselen ve cam ithalatına standart istemi
 Adana Ticaret Odası züccaciye sektörünün sorunlarının çözümü konusunda çalışma yapılmasını istedi:Porselen ve cam ithalatına standart istemiAdana...

 

Adana Ticaret Odası züccaciye sektörünün sorunlarının çözümü konusunda çalışma yapılmasını istedi:

Porselen ve cam ithalatına standart istemi

Adana Ticaret Odası Meclisi 25. Grup Züccaciyeciler Meslek Komitesi Üyesi Onur Güzelgül, sektörde faaliyet gösteren üyelerinin Adana’da modern bir züccaciye toptancı çarşısı oluşturulmasını istediklerini belirtti. Güzelgül, başta Çin’den gelen ürünler olmak üzere kalitesiz malların sağlığı tehdit ettiğini de kaydederek, “Porselen ve cam ithalatında standartlar getirilmelidir” önerisinde bulundu.

Onur Güzelgül’ün ATO Meclisi’ne sunduğu raporda, sektörün beklentileri dile getirilirken, Kocavezir semtinde züccaciye toptancıların yoğunlukta olduğu bölgenin, trafik ve otopark sorunundan kaynaklı olarak esnafın şikayetine neden olduğunu dile getirdi.  Güzelgül, "Adanamıza yakışacak şekilde, züccaciyeciler toptancı çarşısı olabilecek nitelikte bir yer tahsis edilmesini talep etmekteyiz” dedi. Güzelgül, AVM ve zincir mağazalarının tüm sektörleri olduğu gibi geleneksel züccaciye esnafını da tehdit ettiğini belirterek, “Bu konuda bir çalıştay yapılmalıdır” önerisinde de bulundu.

Daralan piyasa ekonomisinin sektörde sıkıntılara neden olduğunu söyleyen Adana Ticaret Odası 25. Grup Züccaciyeciler Meslek Komitesi Üyesi Onur Güzelgül, "Rekabet eşitliği sağlanması açısından üretici firmalar, ürünlerini zincir marketlere sattığı fiyatın aynısından züccaciye perakendecisine de uygulamalıdır. Bu konu tüm sektörlerin ortak sorunu olduğundan önemle üzerinde durulmalıdır” diye konuştu.

Çek konusunda titiz davranılmalı

Halkın bankalara olan borç yükünün her geçen gün artmasıyla birlikte alım gücünün de azaldığını belirten Güzelgül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dolar kurundaki aşırı artışın hammadde fiyatlarını yükseltmesi nedeniyle üretim maliyetlerinin her geçen gün artması ürün fiyatlarına olumsuz yönde yansımaktadır. Özellikle küçük işletmeler için enerji maliyetleri, işçilik maliyetleri, finans ve piyasalardaki uzun vadeler önemli sorunlar oluşturmaktadır. Bankacılık mevzuatı incelenerek, çek yasasının düzenlenmesi ve sigorta sisteminin getirilmesiyle bir emniyet önleminin uygulanması gerekir. Bankaların çek karnelerini verirken daha seçici davranmaları, karşılıksız çeklerde alacaklıyı koruyacak önlemleri almaları zorunludur."

Çin mallarından şikayet

Ülkemize giren porselen ve cam ürünlerin kalitesi ve fiyatlarıyla ilgili herhangi bir standart bulunmamasının olumsuzluklara yol açtığını ifade eden söyleyen Güzelgül, "Ülkemize belirli standartların altında hiçbir ürünün gelmemesi gerekiyor. Tüm sektörlerde olduğu gibi, Çin’den gelen ucuz ve genellikle kalitesiz ürünlerin iç piyasada rahatlıkla satıldığı malumdur. Hepimizin evinde bulunan porselenlerin sırlarının çizilerek, içerisine giren bakterilerin sağlığımızı ne derecede tehdit ettiği apaçık ortadadır"diye konuştu.

Tüketici bilinçlendirilmeli

Sunumunda cam ambalajın sağlık açısından önemine de değinen Onur Güzelgül, sağlık ve doğaya dönüşüm açısından cam ambalaj kullanımı konusunda kamu spotlarıyla kampanyalar düzenlenerek, tüketicinin bilinçlendirilmesi, özellikle su bayilerinden cam damacanalarda suların sipariş edilmesi gerektiğini belirtirken, "Ürün standartları konusunda yerli üretici firmalara danışılarak çalışmalar yapılmalıdır. Özellikle gıda ile temas eden maddelerin denetimi büyük önem taşımaktadır. Çünkü hurdadan merdiven altı üretim yapılan plastik saklama kapları, kullanım kapları, bardaklar vesaire plastik ambalajların kullanımı sıcaklık ve nem ile birlikte zaman içerisinde gıda maddelerinin içeriğiyle etkileşim içerisinde olacağından bu durum başta bağırsak parazitleri gibi çok ciddi hastalıkları da beraberinde getirmektedir" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.