Prof. Dr. Vehbi Yavuz: İslam'a Göre Devlet Yönetimi Tatlı Bir Şey Midir

Prof. Dr. Vehbi Yavuz: İslam'a Göre Devlet Yönetimi Tatlı Bir Şey Midir

"İslam'a göre devlet yönetimi ateşten bir gömlektir, insanı yakar. Yönetim istenmez, belki verilir. Verilince de hakkıyla yapılır. ."

Prof. Dr. Vehbi Yavuz: İslam'a Göre Devlet Yönetimi Tatlı Bir Şey Midir

Prof. Dr. Yunus Vehbi Yavuz sosyal medya hesabında: İslam'a Göre Devlet Yönetimi Tatlı Bir Şey Midir

İslam'a göre devlet yönetimi ateşten bir gömlektir, insanı yakar. Yönetim istenmez, belki verilir. Verilince de hakkıyla yapılır. Hz. Ömer kendisi talep ederek halife olmamıştır, belki I. Halife Hz. Ebû Bekir tarafından yazılı bir ahitname ile veliaht tayin edilmiştir. Hz. Ömer uzun süre halifelik yaptıktan sonra, yaralı halde iken kendisinden sonraki halifeyi seçmek üzere altı kişiden oluşan bir seçici kurul belirlemiştir. 7. kişi olarak da oğlu Abdullah'ı yazmıştır. Fakat "Halife seçilmemek, sadece seçici olmak şartıyla" kaydını koymuştur. Kendisine bunun sebebi sorulunca:

"Bir evden bir kurban yeter" vecizesiyle cevap vermiştir. Yedi kişi arasında adı geçen Said b. Zeyd akrabası olduğu için onu da adaylıktan istisna etmiştir. Bununla beraber, "Kıyamette yüksek derece, mevki istemiyorum, baş başa gelsem başka bir şey istemem" diyerek sorumluluk idrakini bizlere aktarmıştır. Hz. Ömer devletten maaş almamış, sadece yemek ihtiyacı için evine günlük bir deve gerdanı gönderilmiş, ayrıca ganimetlerden her bir askere düşen pay kadar pay alarak geçimini sağlamıştır. Oysa zor şartlarda çok ağır bir yük yüklenmiştir.

I. Halife Hz. Ebû Bekir de ölüm döşeğinde iken, o güne kadar devletten aldığı maaşlarını hesap etmiş ve sahip olduğu bir hurma bahçesi satılarak tamamının hazineye iadesini kızı Hz. Âişe'ye vasiyet etmiştir. Yine hasta döşeğinde iken devlet maaşıyla satın aldığı bir kaftanla bir deveyi ve hizmet eden bir köleyi de devlete iade etmiştir. İnşallah ümmet-i Muhammed bunun mesajını algılar. Şimdi, bir düşünelim, bu tarz yönetimin cazip tarafı var mıdır?

Devlet başkanı olacaksın, fakat eski hayatın zerre miktar değişmeyecek. Böyle bir görev, böyle bir siyaset tatlı, ballı, cazip olur mu?

Varın günümüz yönetim anlayışı ile siz kıyas edin.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler