Referandumdan 'evet' çıkarsa, hakkımı Anayasa Mahkemesi'nde arayacağım?
Şükran Boz, 14 Haziran 1997 tarihinde Adana'da yapılan sınavları kazanarak Osmaniye İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'nde hizmetli olarak işe başladı. Ancak sınavlarda usulsüzlük olduğu gerekçesiyle işinden atıldı. Boz'un hukuk mücadelesi 13 yıldır bitmedi. Boz, "Referandumu bekliyorum. 'Evet' çıkarsa Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapabileceğim." diyor.
Adanalı Şükran Boz'un 'memur' olabilmek için verdiği hukuk mücadelesi 13 yılı geride bıraktı. Boz, Adana'da 14 Haziran 1997'de yapılan sınavları kazanınca, Osmaniye İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'nde 30 Haziran'da hizmetli olarak işe başladı. Ancak sınavlarda 'usulsüzlük' yapıldığı gerekçesiyle 4 ay sonra işten çıkarıldı. Sınavda, sınav komisyonu üyesi olmayan il müdürünün sözlü mülakata girmesi ve sınavda sorulara verilen çift cevapların geçersiz sayılmaması 'usulsüzlük' olarak değerlendirildi. Boz'la birlikte işe başlayan ve çıkarılan 17 kişi Adana 2. İdare Mahkemesi'ne başvurdu. İdare Mahkemesi, sınavda yapılan usulsüzlükten adayların sorumlu olmayacağı kararına vardı.
Bekçi, hizmetli ve şoförlerden oluşan 17 kişinin işe tekrar başlamasının önünü açtı. 8 ay sonra tekrar işe başlayan Boz ve arkadaşları, yeniden açılan bir dava sonrası 5 ay sonra tekrar işten çıkarıldı. Arkadaşları hakkını aramayı bıraksa da Boz, vazgeçmedi ve hukuk mücadelesini sürdürdü.
31 Ocak 2001'de Şükran Boz, dava temyizinde bulundu. Danıştay, 19 Şubat 2003'te temyizi reddetti. 3 Temmuz 2003 tarihinde Şükran Boz, karar tashihi ve dava oturumu talebinde bulundu. Bu iki talep 15 Haziran 2004 tarihinde 4 Ağustos 2004'te tekrar görüşülmek üzere reddedildi. Danıştay daha sonra işe iade davasını tekrar reddetti. Şükran Hanım, maddi imkânsızlıklar nedeniyle bir süre ara verdiği hak arama mücadelesini 19 Aralık 2008'de AİHM'de sürdürdü. Dosyayı AİHM'ye gönderdi.
Şükran Boz, Danıştay mağduru olduklarını söylüyor. Boz, "Biz işe girdiğimizde Refahyol hükümeti vardı. 28 Şubat sürecinin ardından hükümet değişince bizi de işten çıkardılar. Danıştay, siyasi bir karar verdi. Bekçi, temizlikçi ve şoförün günahı neydi de işinden ettiler? Danıştay benim kararımı 5 yılda zor verirken doktorların 'Tam Gün Yasası'yla ilgili kararı, basın açıklamasından sonra aldı. İşine geldiği zaman jet hızıyla bir günde karar çıkarıyor. Bizim gibi fakirin fukaranın dosyası ise yıllarca bekliyor, bir de olumsuz sonuç çıkıyor. Yapılan haksızlık benim zoruma gidiyor. Kazanılmış bir hakkım var. 82 yaşındaki babama, 72 yaşındaki anneme bakıyorum. Hakkımı artık AİHM'de arıyorum." diye konuştu.
Şükran Boz'un umudu 12 Eylül'de yapılacak referandum. Referandumun kendisi için çok önemli olduğunu anlatıyor: "Referandumda 'evet' çıkarsa Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı geliyor. Böylece AİHM'ye müracaatlar azalacak. Biz de hakkımızı Türkiye'de arayacağız. Ülkemi yurtdışına şikâyet etmek istemezdim, ama buna mecbur bıraktılar."
ZAMAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.