Sait Özdemir: Herkes kendini dinleyecek birini arar..

Sait Özdemir: Herkes kendini dinleyecek birini arar..

‘Arifin her bir sözünü duymaya insan gerek’ der Niyazi-i Mısri. Bu sözler karşınızdaki insan tarafından anlaşılmak, dinlenmek istiyorsanız önce dinlemeyi duymayı ve anlamayı anlatıyor bize..'

Herkes kendini dinleyecek birini arar..

Filozof Paul Tillich “Sevginin ilk görevi dinlemektir” der.

İletişimde dinlemek konuşmaktan daha zordur. Herkes anlaşılmak bir başkası tarafından dikkate alınıp dinlenmek ister. Sabırla dinlemek karşınızdaki kişinin dinlenmeye değer bir birey olduğunu hissettirmek çok önemlidir.

Arifin her bir sözünü duymaya insan gerek’ der Niyazi-i Mısri. Bu sözler karşınızdaki insan tarafından anlaşılmak, dinlenmek istiyorsanız önce dinlemeyi duymayı ve anlamayı anlatıyor bize. Bir kişiyi etkin bir biçimde dinlemek o kişiye en üst düzeyde saygı göstermek demektir. Dinlemek, bir başka insanı keşfetmeye hazır olmak demektir. İletişim alanında çalışanlar sözün tesir gücünü onun güzelliğinde değil, muhatabının ona kalbini açmasında bulurlar. Sıradan bir söz dahi, onu almaya hazır bir kalpte fırtınalar estirir.

Dinlemek şimdi ve burada olan iki kişinin arasındaki mesafeyi kapatmaktır. Dinlemek, muhatabıma içimde bir yer açmaktır. Sen dinlenilmeye lâyık bir insansın, seni gönlüme misafir edebilirim demektir.

Günümüzde çok konuşuyor ama daha az dinliyoruz. Herkes konuşmak istiyor ama kimse dinlemek istemiyor. Herkes, kendi hikâyesini dillendirmek istiyor ama bir başkasının hikâyesini dinlemeye gönülsüz.

Gerçek bir dinleme kafadaki bütün önyargıları, ön kabulleri, peşin hükümleri bir kenara bırakmakla olur. Mevlâna’nın bir sözü var: ‘Haydi ben bensiz geleyim, sen de sensiz gel’. Ön yargısız bir dinleme için muhteşem bir reçete.

Acının paylaşılmasına da ihtiyacımız vardır. Dinlemek aynı zamanda da bir başkasının acısını paylaşmak demektir. Çincede dinlemek fiilini temsil eden ideogram “kulak, göz, dikkat ve kalp” sembollerinin hepsini birden içerir. Dinlemek kulakla, gözle, kalple ve fasılasız bir dikkatle yapılan bir eylemdir.

Sessizliğin sesini dinlemek çok anlamlı geliyor bana. Doğu kültüründe çok yaygındır. Bir hikâye anlatılır, iki derviş buluşmuşlar, sonra bir odaya geçmişler ve uzun uzun yere bakarak susmuşlar, saatlerce susmuşlar. Ayrılırken kucaklaşmışlar, biri diğerine demiş ki; ’Çok güzel bir sohbetti’

Son olarak ‘Dinle neyden duy neler söyler sana/ Derdi vardır ayrılıklardan yana’. Ney insandır. İnsan olmakta olandır. Ayrılık, duru sözden uzaklıktır.

yazının devamı..

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler