Seçmen koalisyon istedi,
Nihayet 25.dönem milletvekilliği seçimleri yapıldı ve kesin olmayan sonuçlara rağmen tablo hemen hemen netleşti.
Seçimlere “Yeni Türkiye” sloganı, anayasayı değiştirecek çoğunluk ve başkanlık sistemi hedefi ile başlayan AKP, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ında seçimlere alenen verdiği desteğe rağmen seçimlerden birinci parti çıkmış olsa da önemli bir oy kaybı ile tek başına iktidar olacak çoğunluğu yakalayamadı.
“Yaşanacak bir Türkiye” sloganı tek başına iktidar olma hedefi ile seçimlere giren ana muhalefet partisi CHP az bir oy kaybına rağmen mecliste 2 sandalyesini kaybetti.
Seçime “Bizimle Yürü Türkiye” sloganı ve iktidar hedefiyle giren MHP ile seçimlere bağımsız yerine parti olarak “Biz’ler Meclise” sloganı ile giren PKK’nın temsilcisi HDP ise en karlı iki parti oldular.
MHP oylarını % 4 oranında arttırarak meclisteki sandalye sayısını 80’e çıkarırken, HDP % 10 barajını rahatlıkla geçerek seçim sisteminin azizliği ile oda MHP’de 5 puan aşağı oy almasına rağmen mecliste 80 sandalyeye sahip oldu.
Oy sayısı ve mecliste tek başına iktidar olacak rakama ulaşamayan AKP buna rağmen seçimden birinci parti olarak çıktığı için kendisini seçimin galibi görüyor.
CHP iki sandalye ve yarım puan bir kayıpla seçimi tamamladığı için kendisini kaybetmemiş olarak ilan ediyor.
MHP ve HDP ise hem oy oranı hem de mecliste sandalye sayısını arttırdığı için kendilerini seçimin galibi olarak görüyorlar.
Ancak meclise giren dört partide kaybetmedikleri ve kazandıklarını iddia etmelerine rağmen ortada tek başına iktidar olacak bir tablo yok.
Seçimlerden birinci çıkan AKP’nin tek başına hükümeti kurma imkânı görünmüyor. Azınlık hükümeti için gerekli olan 18 milletvekili desteği için diğer üç partinin seçim öncesi sert muhalefetini düşünürsek bu üç partinin destek verme ihtimali çok zayıf.
Koalisyona gelince daha ilk günden MHP ve HDP’nin koalisyona sıcak bakmadığını beyan etti. Kılıçtaroğlu’nun koalisyona açığız beyanı AKP’yi kapsıyor mu? O biraz muallâkta. Geriye CHP, MHP ve HDP’nin üçlü koalisyon ihtimali kalıyor ki, az önce ifade ettiğimiz üzere MHP ve HDP koalisyona karşı, ayrıca Türk milliyetçiliğini savunan MHP ile Kürt milliyetçiliği yapan HDP’nin aynı iktidar çatısı altında bir araya gelme ihtimali mantıksal olarak yok. Koalisyon ihtimalleri için Meclis başkanlığı seçimimi ışık tutacaktır.
Bu tabloya göre ortaya çıkan sonuç AKP – CHP veya AKP’ye azınlık hükümeti için geride kalan üç partiden birisinin desteği ile kurulacak bir hükümet yâda yeni bir seçim. Buna da partilerin, milletin ve ekonominin ise tahammülü yok.
Bir koalisyon hükümeti çıkarılamaması halinde geçici bir hükümet ile en azından bu yıl devirerek gelecek yıl bir erken seçim kararı alınması da ihtimal dâhilinde. Türkiye de 1980 öncesi seçimlerde buna benzer tablolar yaşandığı için hem siyaset hem de vatandaş tecrübeli.
Erken bir seçim olursa bu günkü tablo değişir mi?
Bana göre bunun iki ihtimali var.
Birincisi, ya yine ufak değişiklikler ile buna yakın bir tablo çıkar.
İkincisi ise, istikrarsızlığı gören bu seçimlerde AKP’ye oy vermeyen AKP seçmeninin AKP’ye yeniden bir şans daha vermek sureti ile AKP’ye oy vermesi olasılığıdır.
Seçmen AKP’nin tek başına iktidarına son vermiş, koalisyon’a yeşil ışık yakmıştır. Artık bu saatten sonra hükümeti kurma yolunda iş CHP, MHP ve HDP’ye kalmıştır.
İbrahim Halil SİPAHİ
08.06.2015/adanapost.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.