Ses getiren buluşma?

Ses getiren buluşma?

İpek Medya Grubu, 'Anadolu Buluşmaları' çerçevesindeki 3'üncü durağında Kayseri'ye çıkarma yaptı.Küresel firmalarla büyük oynamaya hazırlanan ...

İpek Medya Grubu, 'Anadolu Buluşmaları' çerçevesindeki 3'üncü durağında Kayseri'ye çıkarma yaptı.

Küresel firmalarla büyük oynamaya hazırlanan  KOBİ kenti Kayseri'deki buluşmada iş dünyasıyla sıcak ve dostane ilişkiler kuruldu  

Türk ekonomisinin İstanbul dışındaki yükünü çeken, Anadolu'daki bölgesel sanayi güç noktaları haline gelen kentlerle kucaklaşmayı hedefleyen İpek Medya Grubu (Bugün Gazetesi, Kanaltürk ve Bugün TV), bu amaç doğrultusunda planlanan gezilerine devam ediyor.

"Anadolu Buluşmaları" adıyla düzenlenen bu toplantıların ilkini Sakarya'da, ikincisini Gaziantep'de gerçekleştiren İpek Medya Grubu, üçüncü durağını ise Kayseri olarak seçti.

Orta Anadolu'nun cazibe merkezi, sucuk ve pastırmanın vatanı Kayseri'ye, İpek Medya Grubu Başkanı Fatih Karaca öncülüğünde, İpek Medya Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Yurttaş, Kanaltürk ve Bugün TV Genel Yayın Yönetmeni Tarık Toros, Bugün Gazetesi Ekonomi Müdürü Celal Toprak başta olmak üzere 20 kişinin üzerinde kalabalık bir heyetle yaptığımız ziyaret, şehirde büyük yankı buldu.

Karaca'nın, ayrı bir önem verdiği gezide önce kent yöneticileriyle buluştuk. Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ve Vali Mevlut Bilici, Kayseri'nin gelecek vizyonunu anlattılar.

Gerek bu sohbetlerde gerekse daha sonra düzenlenen seminerde çevresindeki 12 ilin rol modeli Kayseri'nin, artık kabına sığamadığı, hem kentsel çehresini değiştirip, hem de yüzde 95'i KOBİ'lerden oluşan sanayi yapısını büyük ölçek ekonomisine dönüştürmek için büyük atılımlar gerçekleştirmeye hazırlandığını gözlemledik.

ÖRNEK ORMAN 

Başkan Özhaseki, başta Erciyes Dağı projesi olmak üzere Kayseri'yi bir dünya kenti yapmak için 300 milyon euroluk, 10 maddelik programını nasıl hayata geçireceğini anlatırken, özellikle  Kayseri Stadyumu'nun yapımına ilişkin özel yöntem ve sırlarını dile getirdiği sözleri, çok ilgimizi çekti.

Renkli ve sıcak sohbetlerin ardından Kayseri'nin en büyük firmalarının başında gelen ve İstikbal, Bellona, Hes Kablo, Merkez Çelik gibi markaların sahibi Boydak Grubu'nun merkez ofisine gidildi. Boydak Ailesi üyeleri Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak, Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mustafa Boydak'la yapılan görüşmelerin ardından, hep birlikte 150 bin ağaç dikimiyle gerçekleştirilen Boydak Ormanı'nda öğle yemeği yenildi. Yemeğe, Memduh Boydak, Bekir Boydak, Yusuf Boydak ve Şükrü Boydak da katıldı.

Hacı Boydak, 49 yıllığına kiralanan "Boydak Ormanı" ile Kayseri'nin yeşillenmesine örnek olmayı amaçladıklarını belirtirken, "Bizi, başkalarının da izleyeceğini biliyoruz" derken, orman kapsamında yaşayan kuşları korumak ve sayılarını artırmak için özel çalışmalar da yapıldığını söyledi.

KAMUSAL SORUMLULUK

Bu ziyaretlerin ardından, İpek Medya Grubu ve Kayseri Sanayi Odası (KAYSO)'nun ortak organizasyonu olan "Türkiye Ekonomisi, Riskler ve Fırsatlar" başlıklı toplantıya geçildi. KAYSO'da gerçekleştirilen seminerde açılış konuşmaları yapıldı. Celal Toprak'ın moderatörlüğünü üstlendiği toplantıda, Grup Başkanımız Fatih Karaca, ziyaretin amacını anlatırken, "Birer ticari kuruluş olsalar da medya gruplarının kamusal sorumluluk anlayışı da vardır. Biz de bu anlayış ve yaklaşımla düzenlediğimiz "Anadolu Buluşmaları" çerçevesinde önemli kentleri ziyaret ediyoruz. Kayseri'ye de bu amaçla geldik" dedi.

FIRSATLAR BEKLİYOR

KAYSO Başkanı Boydak'ın konuşmasında büyük hedefler vardı. Kişi başına 25 bin dolarlık gelir hayali yanında Boydak'ın en önemli hayali de, yaşadığı kentte zenginliğin tabana yayılmasıydı. Bunun için sektörel zenginlikten söz etti. Sadece sanayide değil, turizmde, sağlık, eğitim ve eğlence sektöründe de Kayseri, öne geçmeliydi. KOBİ'ler, büyüyüp birer dünya firması olmalıydı. 

Onun hayallerini öteki konuşmacılar da sürdürdü. Başkan Özhaseki, ortak akılla yürütülecek stratejilerde üst düşüncelerden söz ederken, Melikşah Üniversitesi Rektörü Reşit Özkanca'nın, üniversiteye giriş sıralamasında ilk 1000 kişilik listeye giren öğrencileri Kayseri'de okutmak ve kente kazandırmak için işadamlarından burs isteği, çok ilgi çekti. Kendisi de Kayserili olan Rekabet Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı, küresel olma ve rekabette büyük oynamanın "akıl ve proje temelli vizyon"dan geçtiğini anlattı. 

GÜNÜN ANISINA PLAKET

Etkinliğin sonunda, Anadolu Buluşmalarının gerçekleşmesine katkıda bulunanlara İpek Medya Grubu tarafından plaketler verilirken, KAYSO da günün anısına el işi seramik seramik tabak hediye etti. Etkinliğin Ankara'dan da önemli konukları vardı. Rekabet Kurulu üyesi Reşit  Gürpınar, Rekabet Kurulu Başkanı Prof.Dr. Nureddin Kaldırımcı'nın yanısıra Kayseri milletvekili Ahmet Öksüzkaya da toplantıya iştirak etti. Öksüzkaya, KAYSO adına İpek Medya Grup Başkanı Fatih Karaca'ya hatıra tabağı sunarken,  Kayseri stadının yapımı gibi finans mucizelerine imza atan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki de Fatih Karaca'dan plaketini teslim aldı.

KALABALIK BİR İZLEYİCİYE HİTAP ETTİ

İpek Medya Grubu tarafından 3'ncüsü Kayseri'de gerçekleştirilen Anadolu Buluşmaları'na ilgi büyüktü. Bugün Gazetesi Ekonomi Müdürü Celal Toprak'ın yönettiği oturumda, konuşmacılar Melikşah Üniversitesi Rektörü Reşit Özkanca, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, KAYSO Meclis Başkanı Nureddin Okandan,  Zürih Sigorta Genel Müdürü Ertuğrul Bul ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Zakir Avşar idi. Panelistlerin Kayseri'nin gündemine damgasını vuran ve şehrin yeni vizyonuna dair tespitleri, KAYSO'nun toplantı salonunu dolduran 150 kişilik seçkin izleyici grubu tarafından dikkatle takip edildi. İ

EMNİYET MÜDÜRÜ VE VEKİLLER DE KATILDI

Kabalık izleyici grubu arasında Kayseri Emniyet Müdürü Cuma Ali Aydın, Kayseri milletvekili Ahmet Öksüzkaya da ön sıralarda yerlerini aldı. Kayseri Milletvekili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, başka bir programı nedeniyle katılamadığı Anadolu Buluşmaları'na mesaj göndererek, katılımcılara başarılar diledi. Açılış konuşmasını yaptıktan sonra paneli ön sıralarda takip eden KAYSO Başkanı Mustafa Boydak, panelistere yönelttiği sorularla etkinliğin 2 saat boyunca düşmeyen temposuna katkıda bulundu.

İPEK MEDYA TAM KADRO KAYSERİ'DE

Bugün TV'den 2 saat boyunca canlı olarak yayınlanan Kayseri'deki etkinlikte İpek Medya Grubu, 20 kişiyi bulan üst düzey yönetici ve çalışanları ile yerini aldı. İpek Medya Yönetim Kurulu üyesi Ayhan Yurttaş, günün sonunda panelistlerden KAYSO Meclis Başkanı Nureddin Okandan ve Melihşah Üniversitesi Rektörü Reşit Özkanca'ya medya grubunun hazırladığı plaketlerini sundu. 

HAYALİMİZ 25 BİN DOLARLIK GELİR

Anadolu Buluşmaları'na ev sahipliği yapan Kayseri Sanayi Odası'nın Başkanı Mustafa Boydak, açılış konuşmasında hayalindeki Kayseri'yi tarif etti. Boydak "Kişi başı milli geliri 25 bin doların üzerinde olan bir Kayseri hayal ediyoruz. Zenginliği tabana yayılmış, sadece sanayi değil turizm, sağlık, eğitimi ve eğlenceleriyle de gelişen bir kent hayal ediyoruz. Bunun da işaretlerini görmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Hedefimiz en az yüzde 10 büyümek. Kayseri'nin de kendi içindeki avantajlarıyla bu büyümeyi rahat gerçekleştireceğine inanıyoruz" diye konuştu. Kayseri'nin Tokat'tan Mersine'e kadar 12 ile önderlik eden bir kent olduğuna dikkat çeken Boydak, bölgesel kalkınmanın hükümetin üzerinde durduğu bir konu olduğunu hatırlattı. Boydak "Bugün bunun bir ayağını illerde özel idarelerle belediyeler birlikte götürürken iş dünyası ve kent yöneticileri de çok önemli katkılar sağlamaktadır. Bu hususta önemli adımlar atıldığını görmek lazım" dedi.  Kayseri'nin sanayi hamlelerini anlatan ve herkesin elini taşın altına koyduğunu belirten KAYSO Meclis Başkanı Nureddin Okandan ise şehrin ihracatta öne çıktığına vurgu yaptı ve önümüzdeki 5 yılda, şu anda 1 milyar dolar seviyesinde gezinen ihracatı 5 milyar dolara çıkaracaklarını söyledi. Okandan bu yıl bitecek olan ve yüzde 80 vergi indirimi ile 5 yıl SSK payının karşılanmasını içeren teşviklerin süresinin 1 yıl daha uzatılmasını istedi.

GELİŞİMİN ŞARTI ORTAK AKIL

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, günümüzde belediyelerin sadece altyapıyı ve üst yapıyı inşa etmesinin yeterli olmadığını, bunların yeterli gören şehirlerin ise yerinde saydığını öne sürdü. Türkiye'deki şehirleri 3 sınıfa ayıran Özhaseki şöyle devam etti:

"Birinci sınıfta bulunanlar, sayıları oldukça kalabalık, ilçe konumuna düşmüş şehirlerdir. Üretim yok, hareket yok, göç veriyor. Bu şehirler ne yapacaklarını bilmiyorlar. İkinci grup şehirler var ki hala ne yapacaklarına karar veremeden, bocalama döneminde olanlar, ayakta kalma mücadelesi veren şehirler. Kalkınma trendini yakalayan şehirler ise bir elin parmakları kadar.''

Özhaseki, gelişme trendini yakalayan şehirlerin ortak özelliğinin ise ''ortak aklı'' kullanmaları olduğunu belirterek, şehirlerinin menfaatleri söz konusu olduğunda herkesin ortak hareket ettiğini, şahsi hesaplarını, politik hesaplarını ötelediğini açıkladı. Bu şehirlerin avantajlarını ve özelliklerini de tespit ettiklerini dile getiren Özhaseki, ''Bu avantajların üzerine gidiyorlar. Kendileri uğraşıyorlar, sonra devletten destek istiyorlar. Yoksa bir bakan- başbakan çıkarsaydık, bize de hizmet ederdi gibi kandırmacalarla zamanlarını geçirmiyorlar" dedi. Özhaseki, Kayseri'de 2 sene önce açıkladıkları bir programla 10 alanda neler yapabileceğini tek tek ortaya koyduklarını ve şimdi bunları gerçekleştirmenin yollarını aradıklarını anlattı.

7 GÜN 24 SAAT KOBİ HATTI

Toplantının konuşmacıları arasında yer alan KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan da, 'işletmeye özel terzi usulü kredi' dönemi diye tanımladığı KOSGEB'in yeni dönem destek programlarını anlattı. 6 ayrı destek programından bahseden Kaplan, bu desteklerden 3,4 milyon işletmenin yararlanmasını hedeflediklerini açıkladı. KOSGEB kanununda yapılan değişiklikle işletmeleri destekleme konusunda ellerinin rahatladığını anlatan Kaplan, ama verilen destekler kadar desteklere erişimin artırılmasının da önemli olduğunu söyledi. Kaplan "İşletme odaklı bir yaklaşık gerçekleştiriyoruz. Onların devamlı hizmet almalarını sağlıyoruz, yakında ALO Kosgeb hattını devreye sokuyoruz. Böylece 7 gün 24 saat bilgi alabilecekler, sorunlarını aktarabilecek ve oturdukları yerden internette başvuru yapabilecekler" dedi.

Rekabet Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı da sanayicilerin çok büyük bir vizyonla geleceğe hazırlanmak gibi bir sorumlulukları olduğunu belirterek "Ne kadar uzağa bakarsanız o kadar iyi olur, ama önümüzde çukurlar olduğunu da unutmamak gerekir. O zaman rekabetçi bir toplum ortaya çıkar" diye konuştu.

Kayseri Valisi Mevlüt Bilici de ulaşım, altyapının uygunluğu, zengin yeraltı kaynakları ve özellikle gelişmiş sanayisi ile Orta Anadolu'nun sanayi ve ticaret merkezi konumunda olan Kayseri'nin, sahip olduğu coğrafi konum itibariyle bölgenin çekim merkezi olduğunu anlattı.

HABER: Selma ŞENOL- Perihan ÇAKIROĞLU / KAYSERİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler