TC nolarında büyük tehlike?

TC nolarında büyük tehlike?

TC kimlik numaralarının çalınmasına dair haberler üzerine araştırma yapan TİEV İnternet Birliği Komisyonu, korkunç gerçeği ortaya çıkardı.Türkiye'de...

TC kimlik numaralarının çalınmasına dair haberler üzerine araştırma yapan TİEV İnternet Birliği Komisyonu, korkunç gerçeği ortaya çıkardı.

Türkiye'de 70 milyonun TC kimlik numaralarının çalınması veya algoritmasının kötü niyetli kullanılmasına dair haberler üzerine araştırma yapan TİEV İnternet Birliği Komisyonu, devletin resmi kurumlarının sisteminden bir aile bireyinin TC kimlik numarasındaki algoritmasının tespitinin ardından, kan bağı olan tüm aile bireylerinin tespit edildiğini ortaya çıkardı.

Çete tarafından TC kimlik numaralarının çalınması ve algoritmasının kötü niyetli kullanılmasının ardından Tüm İnternet Evleri Derneği (TİEV) bir komisyon kurdu. Konuyu araştırmak üzere kurulan komisyon, yaptığı araştırmalar sonucunda, referans olarak alınan bir kimlik numarasından diğer tüm aile bireylerinin yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasına sahip olan tüm kan bağı olan kişilere ulaşılabildiğini ortaya çıkardı.

Öte yandan DSP milletvekili Hasan Erçelebi ise, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği yazılı soru önergesinde, kimlik numaralarıyla ilgili kimi soru işaretlerine değinip vatandaşlık kimlik numaralarının hangi standartlara göre verildiğini sormuştu. İçişleri Bakanlığı, numaraların hiçbir bilgi içermediğini vurgulayarak, "Matematiksel algoritma mantığı içerisinde üretilmiştir. Son rakam bütün Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarında çifttir" açıklamasını yapmıştı ve kan bağı olan diğer kimlik bilgilerine ulaşılabilmesinin mümkün olmayacağını bildirmişti.

Amaçlarının devlete zarar vermek olmadığını, görecek zararın önüne geçmek olduğunun altını çizen TİEV İnternet Birliği Komisyonu Başkanı Hakan Topuzoğlu, "Sayın İçişleri Bakanımız Beşir Atalay yahut görevlendireceği bir komisyon eşliğinde hem algoritmik düzeni hem de bir kimlik numarasından, kan bağı bulunan diğer tüm kimlik numaralarına nasıl ulaştığımızı gösterelim. Gerekli önlemi alsınlar. İstismara neden olmaması için sisteme ilişkin tam bilgi veremediğimizden bu açık çağrıyı yapıyoruz. İstismar söz konusu olmayacağına inansaydık bu sistemi yayınlardık ve herkes ikna olurdu. İçişleri Bakanlığı'nın da bu manada bize özür borcu vardır. Devletin bazı kurumlarına ait internet sitelerinin acilen düzenlenme ihtiyacının olduğunu görmekteyiz. Hatta şunu açık ifade edebilirim ki, devletin bu kurumlarının resmi internet siteleri, tüm kimlik bilgilerine ulaşmada çeteler için büyük bir fırsat niteliğindedir" iddialarında bulundu.

Devletin resmi kurumlarının sitesinden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kimlik belgesine ulaşan Topuzoğlu, "Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın nerede hangi okulda oy kullanacağını dahi tespit edebiliyoruz ve tüm aile bireylerinin özel bilgilerine ulaşabiliyoruz. Bu sistemin kötü niyetli kişilere ulaşmaması için hazırlanan raporun değerlendirilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı. Bu konu hakkında rapor hazırladıklarını söyleyen Topuzoğlu, "Sorulursa elbet biz de fikirlerimizi paylaşmaya hazırız. Hazırladığımız raporu sunarak bunun önüne geçilmesini sağlayabiliriz" dedi.

 



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler