TMO, mısır alımına başlıyor 

TMO, mısır alımına başlıyor 

  Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan:  “TMO, çiftçinin kara gün dostu olduğunu bir kez daha göstermiştir”Yüreğir...

 

 

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan: 

 “TMO, çiftçinin kara gün dostu olduğunu bir kez daha göstermiştir”

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, çiftçinin kara gün dostu Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO), taahhütname karşılığı mısır alımına yarından itibaren başlayacağını bildirdi. 

  20 binin üzerinde üyesiyle Çukurova’nın en büyük çiftçi kuruluşu olan Yüreğir Ziraat Odası’nın başkanı Mehmet Akın Doğan, geçen yıl 20 Ağustos itibarı ile taahhütname karşılığı mısır alımına başlayan ve 3 Eylül’de fiyat açıklayan TMO’nun, 2016 yılı mısır hasadının normal dönemden erken başlaması nedeniyle alım tarihini erkene çektiğini belirtti.

 

  Depolama ve finansman sorununa çözüm

  TMO’dan kendilerine gönderilen yazıda, taahhütname karşılığı alımların 4 Ağustos 2016 tarihi itibarı ile başlayacağının ifade edildiğini vurgulayan Doğan, açıklamada şöyle denildiğini kaydetti:

  “Çukurova’nın bazı yörelerinde mısırlar yüksek rutubetli (yüzde 21-23) hasat edilmektedir. Kuruluşumuz mısır alımı için depolama ve finansal olarak tüm hazırlıklarını tamamlamış olup, alıma hazır durumdadır. Hasatla birlikte, üreticilerimizin depolama ve finansman sıkıntısı çekebileceği düşünülerek, 4 Ağustos 2016’dan itibaren, ÇKS belgesi bulunan üreticilerimize, ürün rutubeti yüzde 14 ve altı olan ürünlerini, fiyat açıklanıncaya kadar taahhütname karşılığı TMO iş yerlerine teslim etme veya emanete bırakarak avans alma imkanı getirilmiştir.”

 

  Ürün bedelinin yüzde 30’u kadar avans

  Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, üreticilerin, ürünlerini 2015 yılı mısır alım fiyatı olan 725 TL/ton üzerinden emanete bırakıp, finansman ihtiyacını karşılamak amacıyla makbuz senedi karşılığı, ürün bedelinin yüzde 30’u kadar avans alabileceğini belirterek, isteyen üreticilerin de TMO’nun anlaşmalı olduğu bankalardan kredi kullanabileceğini kaydetti. Bu şekilde, üreticilere depolama ve finansman imkanı sağlanarak, piyasaların işlemesi, arz ve talebin dengeli seyretmesinin amaçlandığını ifade eden Doğan, ayrıca, 4 Ağustos 2016 tarihinden itibaren hiçbir şekilde mısır satışı ve teslimi yapılmaması kararı alındığının da kendilerine iletildiğini belirtti.

  TMO’nun açıklamasında, üretici mağduriyetinin yaşanmaması için her türlü adımın atılacağının vurgulandığını dile getiren Doğan, “TMO, çiftçinin kara gün dostu olduğunu bir kez daha göstermiştir. Alımların erkene çekilmesi ve avans ödemesi yapılması, zor dönemlerden geçen üreticilerimizi biraz olsun rahatlatacaktır. Yüreğir Ziraat Odası yönetimi olarak, zor dönemde yanımızda olan TMO yöneticilerine, tüm çiftçilerimiz adına teşekkür ediyoruz” dedi.

İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler