Yargı reformuna zaman aşımı onayı...

Yargı reformuna zaman aşımı onayı...
Cumhurbaşkanı Gül, yargıdaki iş yükünü azaltacak ve hız kazandıracak köklü değişiklikler içeren yasayı imzaladı. Yargının önünde inanılmaz...



Cumhurbaşkanı Gül, yargıdaki iş yükünü azaltacak ve hız kazandıracak köklü değişiklikler içeren yasayı imzaladı. Yargının önünde inanılmaz yük olduğunu belirten Gül, yasayı 200 bin dosyanın zaman aşımı riski için onayladığını söyledi?


Türkiye'nin uzun süredir tartıştığı, Danıştay ve Yargıtay başkanlarının Köşk'e çıkarak görüşlerini belirttiği ve CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğini açıkladığı yüksek yargı düzenlemesine ilişkin yasa Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandı.

Cumhurbaşkanı Gül, 4 günlük İran ziyareti öncesi Ankara Esenboğa Havaalanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, 'Yargıtay ve Danıştay'a yeni daireler kurulmasına ilişkin kanunu onayladınız. Yüksek yargı organları başkanlarıyla görüşmeler yapmıştınız. Endişeleri paylaşmadığınız sonucuna ulaşabilir miyiz?' sorusu üzerine Gül şöyle konuştu:

'BİR SAKINCA GÖRMEDİM'

'Neticede hukuk büromdaki danışmanlarımın bana verdikleri bilgi ve öneri çerçevesinde yayınlanmasında herhangi bir sakınca, problem olmadığını gördüm ama daha da önemlisi şu açıkçası benim bu yasayı onaylamamda, biliyorsunuz ki yüksek yargılarımızın önünde inanılmaz bir yük vardır. Bundan sonra adaletin tecellisi çok gecikmektedir. İnanılmaz bir gerçekle karşı karşıyayız, o da zaman aşımı. Bu sene 20-25 bin dosya zaman aşımına uğrayacaktır. Eğer bu şekilde devam ederse bana verilen bilgilere göre, 4-5 sene içinde Yargıtay'daki ceza dosyalarından 200 bini zaman aşımına uğrayacaktır. Böyle dehşet bir durumla karşı karşıya olduğumuz bilgileri önüme kondu."

'İNANILMAZ BİR MANZARA'

Cumhurbaşkanı Gül, son dönemde yaşanan tahliyelerin de toplumda büyük tepki çektiğini belirterek, "En son yazık, İzmir'de bir kızcağızın başı testereyle kesildiği için ceza almış ama yargılama bitmediği için 6 sene sonra tahliye edilmek zorunda kalındı. Bütün bunlardan dolayı yüksek mahkemeleri de suçlamamak gerekiyor çünkü önlerinde büyük bir dosya sayısı var. Bu durum karşısında doğrusu adaletin hızlanmasına daha çok önem verdim. Muhakkak ki, bana iletilenlerden makul karşılanabilecek serzenişler de söz konusudur. Ama şu söylediğim manzara, Türkiye için inanılmaz bir manzaradır. O bakımdan bu yasanın yayınlanması için onay verdim. Ayrıca bu da yetmez; istinaf mahkemelerinin de süratli bir şekilde çıkartılması lazım. Bunu da yakından takip edeceğim. Ancak bu şekilde Türkiye, bugünkü yaralayıcı durumdan kurtulabilir' diye konuştu.

'Korsan film' yanıtı

Twitter yoluyla 'The King's Speech' filmini izlediğini duyurduktan sonra korsan film izlediği yönünde eleştirilere maruz kalan Cumhurbaşkanı Gül, "Bana gelen film ve kitaplar, danışmanlarım tarafından veriliyor. Yasal olmayan bir film de bana verilmez ama bu konuda kamuoyunun hassasiyetini de takdirle karşıladım" dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İran'a gerçekleştirdiği ziyaretin ikili ilişkilerin geliştirilmesine ve bölgede kritik gelişmelerin yaşandığı bir dönemde barış, huzur ve istikrar arayışına katkı sağlayacağına inandığını belirterek, 'Türk-İran ilişkilerinin ulaştığı seviye şüphesiz hem bölgemizin hem de uluslararası camianın hayrınadır' dedi. Gül'e, İran ziyaretinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz refakat ediyor. Geziye ayrıca TBMM Türkiye-İran Dostluk Grubu üyesi milletvekilleri, sınır illerinin valileri, işadamları, bölgeyle ilgilenen akademisyenler katılıyor.

'Değişimi halk yapıyor'

'Mısır'daki gelişmelerle ilgili bundan sonrası için neler bekliyorsunuz?' sorusuna karşılık da Gül, bütün İslam dünyasında, çok olağanüstü değişim süreci yaşandığını, tarihin hiçbir sürecinde olmadığı kadar bir değişim süreciyle karşı karşıya olunduğunu belirtti. 'Bu değişimi liderler yapamadığı için halk öncülük etmektedir' diyen Gül, şöyle devam etti: 'Bütün bu süreçten Mısır devletinin güçlü, Mısır halkının mutlu çıkmasını arzu ederiz. Mısır halkının mutluluğu ve refahı bizler için çok önemlidir. Çünkü onları kardeşlerimiz, dostlarımız olarak görüyoruz. Mutluluk ve refahın temel ihtiyaçları da gayet açıktır.

Temel hak ve özgürlüklerin garanti altına alındığı, demokratik, hukuk standartlarının yerleşmesi, ekonomik şeffaflığın yerleşmesi. Mısır Silahlı Kuvvetleri de bu süreci, bir kardeş mücadelesine, kardeş kanı akmasına fırsat vermeyecek şekilde götürmüştür. Bundan sonra en kısa süre içerisinde sivil bir yönetime devretmek için üstüne düşen çabaları hızlı bir şekilde göstereceğini tahmin ediyoruz. Mısır halkının bu süreçten daha onurlu bir şekilde çıkması, Mısır devletinin çok güçlü bir şekilde çıkması ve hak ettikleri uluslararası platformdaki yerine kavuşması, bütün Türk milletinin ve hepimizin arzusudur.'

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.