İrfan Küçükköy

İrfan Küçükköy

1950-2023 Benzerliği

Siyasi hayatta 1945-1950 arasını yaşıyoruz. 1950'lere yaklaşırken Türkiye'de yüz kadar parti kurulmuştu. Her Parti umut veriyordu. "İslam Partisi" bile kurulmuştu da laikliğe aykırı görülüp kapatılmıştı. ABD Avam kamarası modelli değil, senato modelli ve tavsiyeli öyle bir seçim kanunu yapıldı ki 1950 seçim sonrasında iki buçuk Parti kaldı. Demokrat Parti, CHP, Millet Partisi.

İkisi milletvekilleri ile varlıkları ı sürdürdü. , biri, MP kültürel Birliği ile milletvekili olmadan varlığını sürdürdü. 1976 yılında MP Mücadelecilerin eline geçerken organizatör olarak görev yapmam kısmet oldu.

Yetmiş sene sonra Türkiye Siyaseti gene aynı sonuca ulaşacağa benziyor. CHP bu zor iktidarı kendi hegemonyasını sürdürmek için yapmıştı DP'ye kaptırdı. Seçimler sonunda iki Parti yerine iki cephe ve bir kültürel Parti, aynı isimli Millet Partisi kalacak. Görünen odur ki bu iki cepheden biri iyi kaybedecek... Siyaset bilimdir. Aynı şartlar aynı sonuç doğurur.

Not: Ben hiçbir seçimde tahminlerimi tutturamadım 1950'de, Küçükköy DP başkanı babam idi. Millet Partisi Küçükköy başkanı amcam isi. Amcam, ben sekiz yaşımda iken beni "Millet Partiliyim" diye bağırtırdı.

Bir espri: Yetmiş senedir partisi değişmeyen tek kişi benim. Seksen yaşımdan sonra değiştirsem ne yazar! Çok önemli. %50+1'in, O bir oyu, benim oyum olabilir. Bu bir oy, çok kıymetli. Bu da ikinci espri olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.