İbrahim Halil Sipahi

İbrahim Halil Sipahi

5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ

5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ



Bugün 5 Nisan Avukatlar günü, Hukuk sisteminin içerisinde önemli bir yer teşkil eden Avukatlık kurumu nedir, nasıl çalışır ve her meslek kolunda olduğu gibi bu meslek dalındaki problemler nelerdir? Bu vesilesi ile Avukatlık mesleğini inceleyelim.

Öncelikle, Hukuk nedir? Avukat Nedir? Avukatlık mesleği, Avukatlar günü tarihçesi ve Avukatların çalışma koşullarını sırası ile ele almak gerekiyor.

Hukuk Kelime Anlamı: Hukuk kelimesi Arapça "hak" kökünden gelir ve hak kelimesinin çoğulu olarak bilinmektedir (galat-ı meşhur). Arapçada "hak" kelimesinin çoğulu "ah'kak"tır. Türk Dil Kurumu'na göre hukuk kelimesi, "Toplumu düzenleyen ve devletin yaptırım gücünü belirleyen yasaların bütünüdür". Bunun dışında hukukun "haklar" anlamı da vardır. Mecazi anlamda ise, ahbaplık, dostluk anlamında da kullanılır.

Hukuk nedir? : Hukuk, toplumun genel menfaatini veya fertlerin ve toplumun ortak iyiliğini sağlamak maksadıyla konulan ve kamu gücüyle desteklenen kaide, hak ve kanunların bütünüdür. Daha yaygın bir tanımıyla hukuk, adalete yönelmiş toplumsal yaşama düzenidir.

Avukat Nedir ? : Avukat, kişi ya da kurumlar arasında ortaya çıkan anlaşmazlıkların mahkemelerde yasalara uygun olarak, kısa sürede ve güven içinde giderilmesi, bu yolla adaletin gerçekleşmesi için yargıçlara yardımcı olan kişidir

Avukatlık Kanunu'ndaki tanımı ile Avukatlığın mahiyeti:

-Avukatlık, kamu hizmeti ve serbest bir meslektir.

-Avukat, yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder.

Avukat?ın Görevleri;

-Hukuksal sorunlarda ve yasal konularda yorum yapmak,

-Mahkeme ya da yargı yetkilisi bulunan diğer organlar karşısında gerçek ve tüzel kişilere ilişkin hakları dava etmek ve savunmak;

-Adli işleri, resmi dairelerdeki tüm işleri izlemek, bu işlerle ilgili belgeleri düzenlemek,

-Kendisine verilen ya da kendisinin kabul ettiği bir davayı ister kısa, ister uzun zaman aralığını kapsasın, sonuna dek izlemektir (Av.Emrah Yavuzcan)

İlk kez 1958 yılında İzmir'de Türkiye Barolarından gelen temsilcilerin yaptığı ve "Türkiye Avukatlar Birliği" statüsünün hazırlanması toplantısında önerilen 5 Nisan'ın Avukatlar günü olarak kutlaması kabul görmüş ve birçok Baro 5 Nisanı Avukatlar günü olarak kutlamaya başlamıştır.

Ülkemizde her meslek dalında sorunlarının arttığı kuşkusuz bilinen gerçeklerdir. 2 Mayıs 2001 gün ve 4667 sayılı Yasa ve bazı kısa madde değişiklikleri ile Avukatlık meslek yaşamında bir takım değişiklikler olmuşsa da, beklenen, Avukatların bu değişikliklerden özlenen gelişmeyi elde etmediğini Barolar ve Avukatların zaman zaman dile getirdiğini görmekteyiz.

Avukatlık yasasındaki bazımaddelerin yönetmelik ve tebliğlerde bertaraf edildiği en büyük şikâyet olarak göze çarparken. Avukatlık kimliğinin resmi kimlik olarak tanınmaması, protokol sırasının yasaya aykırı düzenlenmesi şikâyetlerin başında gelmektedir. Bunun ana nedenini olarak eksiksiz demokrasi için gerekli olan bağımsız yargı içinde yer alan savunmanın güçlenmesini istemeyen güçlerin eylemi öne sürülmektedir. Bazı kurum ve kuruluşlar işlerine geldiğinde avukatlık mesleğini kamu görevi olarak kabul etmekte birlikte, işlerine gelmediğinde ise serbest meslek olarak kabul etmesinin yattığı söylenmekte. Tabi ki bu düşüncenin temelinde de, savunmanın yargı içindekini yerini, tartışmaya açmak gelmektedir.

Avukat Meslek birlikleri Her ne kadar 1 Haziran 2005?te yürürlüğe giren yeni Türk Ceza Yasasının 6/d maddesi, Yargı görevi yapanlar deyiminde Avukatlar demişse de savunmanın Anayasa'nın 138 ve devamı maddelerinde yer alan YARGI bölümünde yer almamış olması bazı soru işaretlerini de beraberinde getirmesine yol açtığı. Ve bu durum, zaman zaman, savunma, karardan oluşan Yargıyı etkilediği. Savunmanın bir an önce Anayasa'daki yargı bölümünde yerini alması gerektiği. Dolayısıyla Avukatlık meslek Yasasının l. maddesine kamu hizmeti anlatımının yanına yargı görevi yapan deyimi mutlaka eklenmesi gerektiğini beyan etmektedirler.(Eskişehir Barosu)

Avukatlık mesleğine kabuldekişartlar yeniden düzenlenmelidir diyen Avukat meslek birlikleri. Hukuk fakültelerine sınırlama getirilerek, var olan fakültelerde eğitime kalite getirilmesini talep etmekteler.

Hukuk sisteminin vazgeçilmez unsurlarından olan Avukatlık mesleği ve bu mesleği ?Savunma hakkı kutsaldır?ilkesi içerisinde yerine getirmeye çalışan Hukuk adamlarımız Avukatların bu vesile ile yılda bir gün de olsa hatırlanması ve bu meslek dalının önemine dikkat çekmeğe çalıştım. Umarım katkımız olmuştur.

Daha adil ve barışçı bir dünya dileği ile 5 Nisan Avukatlar gününü kutluyor.Hukuk adamlarımızı saygı ile selamlıyorum.

İbrahim H.SİPAHİ

04.04.2013 / adanapost.com

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İbrahim Halil Sipahi Arşivi