Adana Cumhuriyeti'nde AK Parti ve Adanaspor Küme Düştü..

Adana Cumhuriyeti'nde AK Parti ve Adanaspor Küme Düştü..

Ulvi olmak böyle bir şey olmalı.. Milli gelirden eşit pay alamazsın, yolun sokağın ihmal edilir, hizmetten mahrum bırakılırsın, hakir ve hafif görülürsün ama yine de, milli bir meselede senden beklenen o asil duruşu sergilersin.

Karaisalı, Aladağ, Feke, İmamoğlu, Pozantı, Kozan, Saimbeyli, Tufanbeyli, tıpkı, İstiklal harbinde olduğu gibi, aynı ruhla desteklediler milli dönüşümü.

Oysa, sosyetik beklentileriyle fantezi peşinde olan ilçeler, bütçeden en büyük payı ve her türlü hizmeti almalarına rağmen, ‘hayır’ dediler.

AK Parti’nin kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerinden en önemli aşama olan ‘Başkanlık Sitemi’ referandumunda, hizmet bütününe inanan ve gönül verenler üzerlerine düşeni yaptılar.

Ancak, süreci okuyamayan, bu ülkeyi çiftlik görenlerin sesleri Adana'da daha gür çıktı.

% 58 oranında hayır, denildi.

Buradaki en büyük ihmal AK Parti’de… Adana’ya, şehrin ruhunu anlayan bir kadro gelmedi.

Dünyayı yönetmek gibi büyük bir mefkurenin Adana’daki temsilcileri, maalesef ihale direksiyonunda menfaat yönünü tutturma çaba ve yoğunluğundan, bu büyük meselelere zaman ayırmıyorlar.

Her seçimde de, Adana AK Parti açısından, bir mahcubiyet, bir zaaf oluyor.

Son referandumda da böyle oldu:Adana, AK Parti’nin kaportasını çizdi.

Son dakika golleriyle takımı kurtaran ünlü forvetler gibi, Erdoğan’ın baskın karakteri ve güçlü imajı gemiyi bu kez de karaya oturmaktan kurtardı ama bu tehlike sinyali artık parti teşkilatının iyice dikkate almak zorunda olduğu bir kayıp olarak ortaya çıktı.

Bu durum seçim sonuçlarına bakınca daha da iyi anlaşılıyor:

Adana Büyükşehir 2010 Anayasa Referandum sonucu: %43.86

Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı 2011 Seçim Sonuçları:  % 37.45

Türkiye Geneli Partilerin Oy Dağılımı: AK Parti : % 45,6

Adana Belediye Başkanlığı 2014 Seçim Sonuçları:  % 32

Türkiye Geneli Partilerin Oy Dağılımı: AK Parti : % 45,6

Adana 2014 Cumhurbaşkanlığı Seçimi: % 38,91

Adana 1 Kasım 2015 Genel Seçim Sonuçları:  AK Parti : %38,79

Türkiye Geneli Partilerin Oy Dağılımı: AK Parti : %49,5

Adana Büyükşehir 2017 Referandum Sonucu: %41.08

Türkiye Geneli 2017 Referandum Sonucu: %51,04

Yani Türkiye genel ve yerel seçim sonuçları ile Adana seçim sonuçları arasındaki makas ortalama % 10-13 iken, son referandum sonucunda makas % 18-20 olmuştur. Genel seçimlerde Erdoğan farkı ile birinci olurken, Belediyelerde ise bu durum tam bir hezimet olmuştur. Başkan adayları belirlemede dengeler gözetilmeden, il başkanı ve yönetimi kimin kontrolünde ise belediye başkan ve meclis üyelerini onlar belirlediler. Böylece görev, ehli olana değil efendisini bulanaverildi ama sorumluluğu kimse üslenmiyor.

Şimdi bunun sebeplerine bir bakalım…

Aklımıza ilk olarak şöyle bir soru geliyor; Adana AK Parti teşkilatının kuruluşunda bulunan isimlerden yüzde kaçı partide devam edebiliyor?

Adananın yerlisi olarak, AK Parti kurulduğunda partililerin % 75-85 tanıyordum. Şimdi % 20 sini bile tanımıyorum. ‘Sen tanısan ne olur, tanımasan ne?’ diyenleri duyuyor gibiyim. Cevabı AK Parti Antakya il başkanı ile bir sohbet esnasında söylediği sözlerle vererek başlayayım;

Başkan: “Adana teşkilatı o kadar sık değişiyor ki muhataplarımı tanımakta zorlanıyorum. Ben gençlik kolu başkanlığından geldim. Önceki yönetimdeki büyüklerimiz farklı pozisyonda yelerini koruyorlar. Karşılıklı saygı ve sevgiyle teşkilatlarımız çalışıyor.” dedimişti.

Yani.

Adana AK Parti il başkanı ve yönetimi kaç defa değişti hatırlayan var mı?

İl ve ilçe başkanlarının meclis üyesi ve başkan adayı olması normal mi?

Bazı isimler seçimi kazanma şansı olmadığı bilindiği halde niçin aday gösterilir?

Belediye başkanı ve meclis üyeleri hizmet üretirken adil ve eşit davrana biliyorlar mı?

Belediye başkanı ve meclis üyeleri yetim hakkını koruyor mu?

İl yönetiminin bilgisi ve ilgisi dışında iş, aş için görev alınabilir mi?

Kurucu başkan ve Cumhurun reisi; Başbakanından bakanına, valisinden bürokratına, kaymakamından muhtarına ihtiyaç sahibi insanların sıkıntılarını dinleyip çözmeleri konusunda uyarıda bulunuyor. Aksi halde o makamda oturamayacağını yöneticilerin görevlerinin hakkını vermesi gerektiğini söylüyor. Gel gör ki söylemde el üstünde tutulması gereken millet uygulamada görmezden geliniyor. Bugün yöneticilerinbirçoğundan randevu bile alamazsın, Cumhurbaşkanı’yla görüşürsün ama başkan ve güdümündeki bürokratlarıyla görüşemezsin? Seçim zamanları sevimlilik maskesi takılır, mavi boncuk dağıtılır, fors ve fiyakaya bakılır.. Ya sonra?

‘Tapım Tufan’ım kesildi’ deler eskiler..

Partinin bu duyarsız, ihaleci tavrı hele hele iç çekişmeleri, Adana’yı 2002’de 4. sıradan bugün 14. sıraya getirdi. Havaalanımız elimizden alındı. Hastane yerine pastane yapıldı. ‘Türkiye’nin Enerji Başkenti Adana’nın 2023 Hedefi Ne Olmalı’ dedik, kimse duymadı. Şimdi de Ceyhan Liman Başkanlığı İskenderun’a bağlandı.Sanayimiz şahsi sermayedarlarla ilk yüzde, gerisi düzde..Eskilerin deyimiyle bazıları Adana’nın‘Tapını, tufanını kesti’.

"Ben açıkçası Adana için üzülüyorum" 

Eski Bakan Hüseyin Çelik, ÇUGİAD'ın konuğu olarak geldiği Adana'da verdiği konferans sonunda Çelik, Adana için üzüldüğünü belirttiği konuşmasında şunları söyledi:

"Adana önce Türkiye'nin dördüncü büyük bir kenti idi. Şimdi 16'ıncıdır. Biz hükümet olarak Adana için stratejik bir merkez yapacak için ciddi adımlar attık’ Uçaktan inerken Adana'yı izlemesinin kendini kahrettiğini söyleyerek, "Ben açıkçası Adana için üzülüyorum" diyen Çelik, şu tavsiyede bulundu:

‘Siz şunu yaparsanız, merkezi hükümet size çok daha fazlasını yapmaya hazırdır. Adana olarak halay çekin, hatta horon tepin. Adana'da olarak Adana Valisi, Adana Ticaret Odası, Belediye Başkanları, millettekileri ile birlikte bir ses birlikteliği yaptığınız zaman; asgari müştereklerle bir araya geldiğiniz zaman çok daha sonuç alıcı bir politikanız olur. Ben şuan hükümet adına şunu alacağız, bunu vereceğiz diyemem, ortak bir ses çıktığı zaman ben borazanlık yapmaya hazırım.’

Adana'nın Türkiye'nin çok önemli bir kenti olduğunu vurgulayan Çelik, "Aranızdaki ihtilafları çözerseniz ben size her türlü yardımcı olurum…”dedi.

 

yazının devamı...

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler