İbrahim Halil Sipahi

İbrahim Halil Sipahi

Artan Asker intiharları, İntiharların altında yatan nedenler nedir?


 

Son olarak 27 Ağustos?ta Siirt Baykan İlçe Jandarma Komutanlığı'nda, tuttuğu nöbet esnada intihar eden jandarma er Maşallah Tekin ile 2013 yılının sekiz ay?ı içerisinde intihar eden asker sayısı 40?a ulaştı. Son bir buçuk yılda intihar eden asker sayısı ise 109 oldu.

22 Ağustos 2013?de T24 televizyonu haber programında Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Asker intihaları ile ilgili soruyu yanıtlarken, 2002-2013 yılları arasında 983 askerin intihar ettiğini açıkladı. Açıklamada, 2002 yılında 157, 2003'te 95, 2004'te 87, 2005'te 99, 2006'da 85, 2007'de 88, 2008'de 83, 2009'da 75, 2010'da 80, 2011'de 65 ve 2012'de 69 asker intihar etti. 2002-2013 yılları arasında intihar eden toplam asker sayısı 983 olduğunu ifade etti.

Askerler neden intihar ediyor? İntiharların altında yatan nedenler nedir? Aslında intihar sorunu sadece askerlerin değil her meslekten, her kültürden, her yaştan insanın sorunu. Pek çok insanın aklından intihar ya da benzeri düşünceler geçiyor. Kimisi bunu gerçekleştiriyor, kimisi de bu bunalımla hayatına devam ediyor. Askerlik dönemi, normal yaşam koşullarının dışında farklı bir ortam bir mekân ve farklı bir duygu ve düşüncelerin yaşandığı dönem olması ile genç erkeklerin yaşamında müstesna bir yeri olan vatan görevidir.

Son yıllarda artan askerlerin intiharı sanıldığından çok daha önem arz eden bir konu, ortada önemli bir sorun var demek ve devletimiz bu konuda daha fazla intihar vakası yaşanmadan mutlaka tedbir almalıdır.

Hayatın en güzel döneminde 20-25 yaşları arasında her Türk erkeğinin askerlik görevini yerine getirmek için gitti kışlalarda askeri eğitimlerinin yanı sıra onların morallerini yüksek tutmak, ruhsal yönden destek vermek ve maneviyatlarını mutlaka arttırmak gerekmektedir. Böylece kendilerine güvenleri artacağı gibi motivasyonları da sağlanmış olacaktır.

Özellikle de yaşam şartlarının zorluklarını daha da çok göğüsleyen insanlar, zayıf inancın etkisiyle hayata karamsar, ümitsiz, yenik ve bitkin bir bakış açısıyla bakıyorlar. Köşeye sıkıştıklarına inandıkları tek bir olayda dahi, çözümü hemen ?hayatlarına son vererek? ?bundan kaçmakta? buluyorlar. Sonuna kadar emek verecek, mücadele edecek gücü kendilerinde bulamıyorlar.

Psikologlar, İntihar biyolojik, genetik, psikolojik ve sosyal pek çok faktörle ilişkilidir. İntihar davranışının, genellikle umutsuzluk, engellenmiş istekler, baş edilemeyen stres veya çaresizlik gibi hislere karşı tepkisel olarak ortaya çıktığını ?Kişiyi bu ruh hali içine birçok şey sokabilir. Orduda var olan düzenden dolayı, kişilerin duygularından bahsetmeleri diğer meslek gruplarına göre daha zor olabilir.  Bazı ruhsal rahatsızlıklar intiharın en önemli sebebidir. Bunların başında da depresyon gelir. Depresyon genellikle bir stresin tetiklemesiyle ortaya çıkmakla birlikte bu stres bazen birçok insanın sıradan sayabileceği görece daha hafif durumlar da olabilir. Çok ağır streslere maruz kalan pek çoklarının da intihar etmediği malumdur. Dolayısıyla intihar davranışında bireysel faktörler çok önemlidir.

20?li yaşların başı intiharların arttığı bir dönem olduğu, askerlik gibi yeni bir ortama giren bireyde eğer stresle baş etme becerileri yeterince gelişmemiş ve kişilik olarak olgunlaşmamışsa adaptasyon sorunları çekmesinin muhtemel olduğu.. Kişinin askerde bırakıp geldiği sosyal ortamındaki durumlardan da etkilenmeye devam ettiğini aile bireylerindeki ciddi bir hastalık haberi, kız arkadaşıyla telefonda yaşadığı bir tartışma ya da ayrılık, ekonomik sıkıntıların bu adaptasyonu daha da zorlaştırdığını. Bir de bu kişi askere gelmeden önce uyuşturucu madde kullanıyorduysa askerde buna devam edemediğinde psikolojik sorunlarla baş etmesinin iyice zorlaşacağı, Maddeyi yeni bıraktığı dönemde kişilerin stresle baş etme ve sorunları çözebilme becerileri iyice azaldığından, bu şartlar içinde eline silah geçen bir kişinin intihara yönelmesinin daha da kolaylaşacağını söylüyorlar.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Prof. Dr. İlhan Yargıç, Asker intiharları ile ilgili Genelkurmay Başkanlığı'nın açıkladığı verilerle ülkemizde aynı yaş grubunda bildirilen intiharlar oran olarak karşılaştırıldığında askerlik görevi yapanlar arasında bu oranın yaklaşık 2.5 kat daha fazla olduğunu söylüyor.(Habertürk.Com)

 

Askerlere her şeyden önce kendilerinin bir değer olduğunu yaşamlarının bir gayesi olduğu, bu yönde inançlarını kuvvetlendirmek gerekir. Yani bir amaç uğruna yaşamanın hayatın her türlü zorluklarına karşı her ne pahasına olursa olsun bunlarla mücadele etmenin, bunlar için can pahasına emek vermenin mantığını anlatmak gerekir.

Askerliğe başlandığı sırada askeri uzmanlar tarafından askerliğe elverişlilikle ilgili psikolojik değerlendirmeler halen yapılmakta ve kıtalarda ihtiyaç duyan personele psikolojik destek verilmekte ise de demek ki bir yetersizlik var.  Bu çalışmaların artarak devam etmesini temenni etmekteyiz. Kışlalardaki askerlerin ruhsal ve fiziksel sağlıklarının güvence altına alınması yönünde Bakanlık daha etkili yöntemler geliştirmeli, ölüm vakalarının üstü "intihar etti" söylemiyle örtülmeye çalışılmamalı ve daha derinlikli soruşturmalar yapılmalıdır

 

 

İbrahim Halil SİPAHİ

23.09.2013/adanapost.com

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.