İbrahim Halil Sipahi

İbrahim Halil Sipahi

Buruk bir Bayramı idrak ediyoruz,

Buruk bir Bayramı idrak ediyoruz,

Dünyanın dört bir yanında yaklaşık bir buçuk milyar Müslüman bir ay boyunca Ramazan-Şerif ayını idrak etti. Ramazan orucu tutuldu, teravih namazları kılındı, Kur-anı Kerim okundu, bu bir ay boyunca Müslümanlar diğer günlere nazaran daha fazla ibadet etmeye özen gösterdiler.

Nihayetinde bayrama ulaşıldı, İslam âlemi dünyanın dört bir yanında yaşadıkları ülkelerin koşullarına göre bayram yapacaklar. Eş, dost, akraba ve komşular ziyaret edilecek. Gönüller alınacak, dargınlar barışacak.

Bayramları en çok bekleyenler hiç şüphesiz çocuklardır. Günler önceden bayramlıklar alınır, heyecanla yeni giysilerin giyileceği bayram sabahı beklenir. Bizim çocukluğumuzda imkânlar daha kısıtlı olduğundan mı? Sahiplenme duygusundan mı? Bilinmez çocuklar bayramlık ayakkabı ve kıyafetlerini ya yataklarına saklar yâda akşamdan giyer yatarlardı.

Bayram sabahı iple çekilir, el öperek harçlık ve şeker toplamaya önce evdeki büyüklerden başlanarak komşular ziyaret edilirdi. Toplanan paralarla normal zamanda alınamayan ve özlemi çekilen şimdiki kadar bol çeşidi olmasa da gofret, çikolata vs. yiyecekler ve tapa tabancası ile tapaları alınır patlatılırdı. Şimdi elvan çeşit oyuncaklar var.

Ben bildim bileli her nesil hep ?nerede o eski bayramlar? der. Gerçekten de her gelen bayram bir önceki bayramı aratıyor.

Bu bayram benim içinde geçen yılki Ramazan bayramı gibi değil. Uzun yıllar sonra ilk defa bir bayramı çocuklarım yanımda olmadan, kardeşlerim olmadan gökyüzünde yalnız yıldızlar, kanadı kırık kuşlar gibi yalnız sadece eşimle birlikte geçireceğim. Tek tesellim ise, çocuklarım ve kardeşlerimin hayatta ve sağlıklı olmalarıdır.

Ancak bu bayram sadece benim için değil benimle aşağı yukarı benzer nedenlerle ayrılıkları yaşayanlarda bir tarafa, yanı başımızda Suriye, Irak, Filistin olmak üzere Doğu Türkistan, Kırım, Myanmar  gibi dünyanın bir çok bölgesinde Dünyanın gözü önünde Müslümanların katledilmesiyle oralarda aileler ölümle ve kanla birbirlerinden ayrılıyorlar.

Dünyanın dört bir yanında bu katliamlar yapılırken. Orada canlarının peşine düşmekten bayramlar yaşanamazken, bundan iki buçuk ay önce Soma?da kaybettiğimiz 301 maden şehidimizin, analarının, eşlerinin, kardeşlerinin ve çocuklarının acılarının tazeliğini koruduğu ve şehitlerinden ayrı ilk bayramlarına gözyaşları ile girerken insan olmak vasfı ile bizlerin neşe, huzur ve coşku ile bir bayramı idrak etmemiz elbette mümkün değildir.

Evet, bu bayram gerçekten de eski bayramlar gibi değil, bu bayramı üzgün, endişeli ve buruk bir şekilde yaşıyoruz.

Bizim gençlik dönemlerimizde meşhur olmuş, merhume sanatçı Şenay Özdemiroğlu?nun söylediği bir şarkı vardı.  Adı ?HAYAT BAYRAM OLSA?  idi.

Dünyadaki en mutlunun mutlu eden, sevilenin sevmeyi bilen, güçlünün güçlükten gelen, bilginin kendini bilen, olgunun acıyı bilen,  soylunun insafa gelen, zenginin gönülleri fetheden ve üstün kişinin insanları seven olduğunu sıraladığı mısralarının nakarat bölümü ise gerçekten dikkat çekici ve katılmamanın mümkün olmadığı sözleri ise;

 

Bütün dünya buna inansa

Bir inansa

Hayat bayram olsa

İnsanlar el ele tutuşsa

Birlik olsa

Uzansak sonsuza

 

Bu duyguya katılmamak imkânsız, Konumuz İslam âleminin dini bayramı olan Ramazan bayramı üzerine olduğu için sadece İslam âleminde yaşanan olumsuzluklar ve Müslümanlara yapılan insanlık dışı muameleler ve katliamları dile getirdim.

Muhakkak ki bu dileklerimiz tüm insanlık içindir. Allah CC. İnsanları bir tarağın dişleri gibi eşit yaratmıştır. Bir birleri ile tanışıp kaynaşmak ve akrabalık kurmak üzere kavimlere ayırmıştır. Dil, din, ırk, renk ve mezhep farklılıklarından dolayı insanlar arasında üstünlük yoktur. Allah katında üstünlük ise ancak takvadadır.

Son yıllarda ısrarla Ramazan bayramını ?Şeker bayramı? olarak değiştirme çabası içerisinde, Siyonistlerin elinde bulunan medya gazete ve televizyonlarında üstüne basarak şeker bayramı ifadesini kullanırken, yine aynı güç ve onlara hizmet eden bazı kuruluşlar gazete ve televizyon reklamlarında Ramazan bayramı yerine ?şeker bayramı? ifadesini kullanırken işin en kötü yanı çocuk oyunculara da bunu söyleterek genç dimağların bilinç altına bu ifadeyi kazıyorlar. Bu hakareti yapan kuruluşlar ve başta Cumhurbaşkanı olmak üzere devletin ilgili bütün kurumlarını müdahale etmemelerinden dolayı kınıyorum.

?İnsanlar el ele tutuşsa birlik olsa, HAYAT BAYRAM OLASA? Sadece bayramların değil her günün bayram havasında barış, kardeşlik, insan hak ve özgürlüklerine saygılı yaşanması. Oyuncaktan olsa bile silahların kaldırıldığı, çocukların ve kadınların hunharca öldürülmediği, daha adil bir dünyada yaşamak dileği ile RAMAZAN BAYRAMI?nızı kutlarım.

 

 

İbrahim Halil SİPAHİ

Araştırmacı Yazar

28.07.2014/adanapost.com.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İbrahim Halil Sipahi Arşivi