Celaleddin Ökten kabri başında anıldı..

Celaleddin Ökten kabri başında anıldı..

İmam hatiplerin kurucusu ‘Celal Hoca’ anıldı.. Celaleddin Ökten kabri başında anıldı

Hayatı boyunca imam hatip okullarının açılması ve yaygınlaşması için mücadele eden ve Türkiye'nin ilk imam hatip lisesi müdürü unvanını alan Mahmut Celaleddin Ökten, vefatının 56. yıldönümünde kabri başında anıldı. Anmada bir konuşma yapan İstanbul İmam Hatip Liseliler Derneği (İSTİMDER) Genel Başkanı Habip Bozkurt, Celaleddin Ökten’in imam hatipler konusundaki gayretlerini anarak, “Onun sayesinde okulumuzdan nice insanlar yetişmiş ve insanlığa faydalı bireyler olmuşlardır” dedi.

celaleddin-okten-1.jpg

İSTİMDER tarafından düzenlenen ve ÖNDER İmam Hatipliler Derneği yöneticilerinin de hazır bulunduğu Edirnekapı Sakızağacı Şehitliği'nde gerçekleştirilen tören, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. İstanbul’daki çeşitli imam hatip liselerinden öğrencilerin de hazır bulunduğu törende Tayyip Erdoğan Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Cavit Erdem ise dua etti.

 

İLİM ŞUURU ÖRNEĞİ

Anma töreninde bir konuşma yapan İSTİMDER Başkanı Habip Bozkurt, Celaleddin Ökten hocanın 1951 yılında vermek istediği mesajın yılları aşıp bugüne kadar gediğini belirterek,

Ezanın bile Türkçe okunduğu, din eğitiminin yasak olduğu ülkemizin buhranlı günlerinde, milletimizin yeniden kendi özüne dönmesi için, cehaletle mücadele eden Celal Hoca, bize özverinin ve ilim şuurunun örneğini göstermiştir” dedi. Celaleddin Ökten’in görüşmeler için Ankara’ya gittiğinde otel parası bulamayıp bankta sabahladığını ancak yine de davasından taviz vermediğini hatırlatan Bozkurt, binbir uğraşla açılan bu okulların başarısı ve devamlılığı için üstün gayretler sarfettiğini söyledi.

 

OKULA GELMEDİĞİM GÜN CENAZEME GELİN

Ökten sayesinde imam hatip okullarından nice insanların yetiştiğini ve insanlığa faydalı bireyler olduğunu belirten Habip Bozkurt, “Öğrencilerine, ‘benim okula gelmediğim gün cenazeme gelin’ diyerek ilme irfana verdiği önemi göstermiş ve okula gitmediği tek gün olan; içinde bulunduğumuz gibi 21 Kasım 1961’de Rahmet-i Rahman’a ulaşmıştır” dedi. Manevi öğrencileri olarak Ökten’i rahmet ve minnetle andıklarını kaydederek, “Biz de onun savunduğu düşünceye sahip çıkarak yeni nesiller yetiştirmeye ve ülkemizin gelişimine katkı sunmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

celaleddin-okten.jpg

CELALEDDİN ÖKTEN KİMDİR?

Trabzon'da 1882 yılında dünyaya gelen Mahmut Celaleddin Ökten, küçük yaşta önce babasını, sonra da annesini kaybetti. Babaannesinin himayesinde hafızlığını yapan Ökten, bu şekilde ilk eğitimini de tamamlamış oldu. Darülfünun Edebiyat Şubesi’nden 1911'de mezun olan Celaleddin Ökten, İstanbul'da öğretmen olarak göreve başladı. İlmi bilgisi ve olgun kişiliği sayesinde kısa zamanda "Celal Hoca" unvanıyla anılmaya başlanan Ökten, çeşitli okullarda edebiyat, felsefe ve mantık dersleri verdi. Ömrü boyunca ilim, irfan peşinde koşarak imam hatip okullarının açılması ve yaygınlaşması için mücadele eden Ökten, bu okullarda hocalık ve idarecilik görevleri de yaptı.

 

MÜFREDATI KENDİSİ HAZIRLADI

Celaleddin Ökten, 1949'da Milli Eğitim Bakanlığınca İstanbul'da açılan imam hatip kursuna müdür ve öğretmen olarak atandı. Ancak Ökten, bu kursların yeterli olmayacağına inanarak, eğitimin, orta dereceli okullar açılarak buralarda verilmesini istedi. Bu amaçla da dönemin Milli Eğitim Bakanı Tevfik İleri başta olmak üzere pek çok kişiyle görüşmeler yapan Ökten, Bakan İleri'nin de desteğiyle bu okulların ders müfredatı üzerinde çalıştı.

 

İSTANBUL İMAM HATİP’TE MÜDÜRLÜK

İmam hatip okullarının müfredatına hem dini hem de fen ilimlerinin konulması için büyük çaba harcayan Ökten, kimi zaman bu okulların müfredatına yabancı dil, sosyoloji, felsefe, fizik, kimya gibi derslerin konulmasına karşı çıkan hocalarla, kimi zaman da bu okullarda Arapça'nın ders olarak yer almasına karşı çıkan ve Kur'an-ı Kerim'in Türkçe tercümesinden ve Latin harfleriyle okutulmasını isteyenlerle mücadele etti. Ökten'in bu mücadelesinin sonucunda, onun planlamasına göre imam hatip okullarının açılması kararı alındı. Ökten de, ilk açılan İstanbul İmam Hatip Okuluna kurucu müdür olarak atandı.

 

HEM DOĞULU HEM BATILI

Ökten, okula atanmasının ardından kimi zaman elinde süpürgeyle temizlik, kimi zaman tamirat yaptı, çoğu zaman da öğrencilerine ders anlattı. Zor şartlarda imam hatip okullarının yaşaması ve gelişmesi için çalışan Celal Hoca’nın adı bir süre sonra imam hatip okullarıyla özdeşleşti. Arapça, Farsça ve Fransızcayı iyi derecede bilen, İslami ilimlerle beraber batı düşüncesine de hakim olan Celal Hoca, okuldaki derslerinin yanında Beyazıt'taki Soğanağa Camisi’nde de 6 yıl boyunca İmam Gazali'nin "İhya-u Ulumid-din" adlı kitabını okuttu. Ökten, 21 Kasım 1961'de vefat etti.

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler