ÇÜTAM Kültür Evi'nin bu hafta ki konuğu Dr. Ersun Çıplak oldu..

ÇÜTAM Kültür Evi'nin bu hafta ki konuğu Dr. Ersun Çıplak oldu..

Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi (ÇÜTAM) Kültür Evi’nin konuğu Psikolojik Danışman Dr. Ersun Çıplak oldu.

konak-1-004.jpg

Dr. Çıplak “Şiir ve Psikoloji” Başlıklı Konuşmasıyla ÇÜTAM Katılımcılarıyla Bir Araya Geldi

Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi (ÇÜTAM) Kültür Evi’nin konuğu Psikolojik Danışman Dr. Ersun Çıplak oldu.

Konuşmasına “şiir terapi” kavramını açıklayarak başlayan Dr. Çıplak, bu kavramı “şiirin ve diğer edebi türlerin kişisel gelişim ve psikolojik yardım amacıyla kasıtlı bir şekilde kullanılması” olarak tanımladı. Şiir terapinin amaçlarını ise şöyle sıraladı:

Kendini ve başkalarını uygun bir şekilde algılamayı geliştirmek,

Yaratıcılığı, kendini açmayı ve benlik saygısını geliştirmek,

Gerilimi azaltmak ve yıkıcı duyguları uygun bir şekilde ifade etmeye yardımcı olmak,

Yeni bilgi, fikir ve içgörü aracılığıyla yeni bir anlam üretmek.

Şiir Terapi Üç Bileşenden Oluşan Etkileşimli Bir Süreçtir

Konuşmasına şiir terapi hakkında bilgi vererek devam eden Dr. Çıplak, şiir terapinin edebiyat, danışanlar ve uzman olmak üzere üç bileşenden oluşan bir süreç olduğunu, şiir terapistinin ya da bibliyoterapistin bu süreçte bir şiir, şarkı sözü ya da şarkıyı duygusal tepkileri uyarmak ve etkileşimi başlatmak amacıyla kullandığını ifade etti.

Şiir terapinin tarihsel ve kuramsal temeli hakkında da bilgi veren Dr. Çıplak, şiirle psikolojiyi harmanlamaya yönelik ilk araştırmaların 20. yüzyılın ilk çeyreğinde, Amerika’da yapıldığını dile getirdi. Şiiri psikolojik yardım amacıyla kullanan ilk ismin Smiley Blanton olduğunu belirterek yaklaşıma adını veren kişinin ise Şiir Terapi başlıklı kitabıyla Eli Griefer olduğunu ifade etti.

Konuşma sonunda ÇÜTAM katılımcılarından gelen soruları da yanıtlayan Prof. Dr. Ersun Çıplak’a katkı ve katılımlarından ötürü Merkez Müdürü Prof. Dr. A. Deniz Abik ve ÇÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özmen tarafından plaket takdim edildi.

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler