Ekonominin tek çıkış yolu ihracat!
Türkiye küresel salgına rağmen ihracatta hız kesmiyor. Özellikle hedef pazarlarda sanal platformların kullanılması ihracata ayrı bir ivme kazandırıyor. Dijital ticaret, miktar ve değerde hacmini giderek büyütüyor. Son olarak 12 ülke ile daha sanal ticaret bağlantısı, ihracattaki fotoğrafı gösteriyor.
18 Kasım’da başlayacak Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) dijital platformların da içinde olduğu Expo 2020 Uluslararası Ticaret Fuarı ihracat kanallarının daha genişletilmesi açısından büyük önemi hâiz.
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) de, yeni nesil ticaret diplomasisi faaliyetleriyle dünyayı karış karış gezerek pazar sınırlarını genişletmesi, yine aynı gayenin güzel adımları.
Nitekim Ekim 2020 itibariyle 208 ülkeye Türk ihraç ürünlerinin satılması olayın en güzel şâhidi.
***
Zira, ihracat öyle bir hâl aldı ki, Ekim’de İstanbul 6,9 milyar dolara imza atarken Mardin dahi makine ihracatını 13 kat arttırdı. İstanbul’da sadece gemi ve yat ihracatı yüzde 324 yükseldi. Samsun’un çelik ihracatı bile yüzde 218 artışla pandemiye meydan okudu.
Sağlık malzemesi olarak da Ekim ayında ihracat artışı, solunum cihazında yüzde 565, maske ve önlük yüzde 548, tanı kitleri yüzde 141 ve dezenfektanda yüzde 32 oldu. Covid-19 ürün ihracatı ortalama yüzde 220 olması dikkat çekiyor. Bu arada 175 ülkeye toplam 5,7 milyar tutarında TL ile ihracat gerçekleştirildi.
Geçen ayki Ekim performansını diğer aylarla karşılaştırdığımızda da ilginç sonuçlar elde ediyoruz.
Önce şu bilgiyi hatırlayalım…
Türkiye 2018 yılı Ekim ayında 16 milyar 590 milyon dolarla tüm zamanların Ekim ihracat rekorunu kırmıştı. Geçen Ekim ayı ihracatı, 17 milyar 333 milyon dolar oldu. Bu sadece Ekim aylarına ait bir rekor değil, Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık ihracat rakamı. Yetmedi, Ekim’de ihracat kafilesine 1742 yeni firmanın katılımıyla yeni bir rekor daha yakalandı.
***
Ayrıca miktar bazında ihracatta artışlar dikkat çekiyor. Geçen yılın Ekim’ine göre toplam ihracat miktarı yüzde 9,1 artarak 14,7 milyon tona ulaştı. Son 10 aylık ihracat miktarı yüzde 3,3 artışla 12,2 milyon ton.
“Yükte hafif pahada ağır” mallarımız da dünya ile buluştu. Kilogram başı 10 doların üzerinde yüksek katma değerli ürünlerimizin toplam ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 23 artarak 4,52 milyar dolara, yine kilogram başı 50 doların üzerinde olan yüksek katma değerli ürünlerimizin ihracatı 1 milyar dolara dayandı.
İhracat yaptığımız ülkelerin ilk 10’u toplam ihracatın yüzde 50,8’ini karşılıyor. İlk 20 ülke de yüzde 67,6’sını…
Dolayısıyla genel çerçeveden bakıldığında; küresel salgında Türk iş dünyası, ekonomide çıkışın ihracatta olduğunu görüyor ve ihracatı baş köşeye oturtuyor.
***
İşte başka bir gösterge… MÜSİAD ihracat adına 18-21 Kasım tarihleri arasında çok önemli uluslararası ticari bir organizasyona ev sahipliği yapıyor.
MÜSİAD Başkanı Sayın Abdurrahman Kaan’ın ifadesiyle; üretim, ticaret, ihracat ve yatırım alanlarında, ülkemiz iş insanlarının tüm dünyayla temas ederek işlerini geliştirmesine vesile olacak MÜSİAD Expo, pandeminin vermiş olduğu zorlu bir dönemde son derece önemli bir organizasyon…
Tüm sağlık tedbirlerinin alındığı İstanbul Tüyap’taki 60 bin metrekare alanda 4 kıtadan 200 firma ürünlerini sergileyecek. Fuara gelecek misafirlerin yarısı yabancı. MÜSİAD Expo, 88 ülkeden alım heyetini ağırlarken 8 binin üzerinde B2B iş görüşmesine imkân verecek.
Ayrıca dünyanın dört bir yanından gelecek sanayici ve iş insanlarının katılacağı MÜSİAD Uluslararası İş Forumu (International Business Forum, IBF) bu önemli toplantılardan biri. Fuardaki girişimcilik alanı yatırımcıya farklı açılımlar sağlarken istihdama da katkı verecek.
***
Tüm katılımcı ve ziyaretçilerin hassas kontroller sonrasında içeri girebileceği fuar alanında, temassız teknolojiler kullanıma sunulacak. Yoğunluk kontrolü ve dezenfeksiyon işlemleriyle ilgili özel ekipler de görev yapacak.
MÜSİAD Expo, salgın sebebiyle katılamayanlar için de kapsamlı sanal fuar deneyimi yaşatacak. Fiziki fuar 4 gün sürmesine karşılık adına “hibrit” denilen sanal fuar 10 gün sürecek. Katılım böylece milyonları bulacak.
Sağlanan teknolojik alt yapı sayesinde fuar ziyaretçileri ile yalnızca fuar alanında değil, fuar sona erdikten sonra dahi dijital platformda bir araya gelerek ticaret yapabilecekler.
Evet ekonominin kurtuluşu üretim ve istihdamda… Özellikle de ihracatta!
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.