Erdoğan'dan çiftçiye 'mazot' müjdesi..

Erdoğan'dan çiftçiye 'mazot' müjdesi..

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Çiftçilerimizin üretim maliyetini azaltmak için 2003 yılında ilk kez mazot desteğini biz başlattık. Şimdi de 23 Şubat 2018 tarihinden itibaren çiftçilerimizin mazot maliyetinin yarısını biz ödemeye başlayacağız." dedi.

ANKARA

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde  "Çiftçiler Buluşması; Üreten Çiftçi, Büyüyen Anadolu, Gelişen Türkiye" programında konuştu.

Programındaki konuşmasını yapmak üzere kürsüye giderken Erdoğan'a, salondaki çiftçiler tarafından zeytin dalı verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da konuşmasına başlamadan önce zeytin dallarını kürsüye iliştirdi.

Ülkenin 81 vilayetinden gelerek Külliye'yi onurlandıran çiftçilere teşekkürlerini ileten Erdoğan, şöyle konuştu:

"Sözlerimin hemen başında sizlerin vasıtasıyla ülkemizdeki tüm çiftçilerimize olan minnettarlığımızı ifade etmek istiyorum. 15 Temmuz darbe girişiminin püskürtülmesinde çiftçilerimiz gerçekten takdir edilecek bir duruş sergilediler. Ak koyun ile kara koyunun belli olduğu o gece, çiftçilerimiz en ön safta FETÖ'cü hainlere karşı mücadele ettiler." 

"Benim oyumla dağdaki çobanın oyu bir mi, diye soran..."

Bir dönem sırf kasketinden, kılık kıyafeti nedeniyle Kızılay'a alınmayanların, 15 Temmuz gecesi Kızılay Meydanı'nda demokrasi destanı yazdıklarını vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi:

"Sizler fedakarlığınızla 'Benim oyumla dağdaki çobanın oyu bir mi?' diye soran kibir abidelerine o gece büyük bir ders verdiniz. Sizler, 'Söz konusu vatansa gerisi teferruattır.' sözünü o gece bir kez daha ete kemiğe büründürdünüz. Sizler, her karış toprağı mübarek şehit kanlarıyla sulanan bu aziz vatanın sahipsiz olmadığını dost düşman herkese ilan ettiniz. Sizler lafa gelince 'Tankın üzerine ilk ben çıkacağım' diyen ancak tankları görünce ilk kaçan, ilk sıvışan korkaklara da cesaret ne demektir onu öğrettiniz. Yürek sizde, kürek onlarda. Ben buradan bir kez daha 15 Temmuz gecesi canlarını, mallarını ve ciğer parelerini bağımsızlığımız için feda eden tüm çiftçi kardeşlerime şahsım ve ülkem adına şükranlarımı sunuyorum."

"Anadolu'da tutunmamızın sırrı işte buradadır"

Açıklanacak yeni teşviklerin, ülkedeki hayvan yetiştiriciliğine yeni bir soluk ve ivme kazandıracağına inandığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Zira günümüzde, şu gerçeği artık hepimiz net bir şekilde görebiliyoruz. Bir millet stratejik önemi yüksek alanlarda başarı sağlamadan, geleceğine ümitle bakamaz. Güçlü ülke, sadece ordusu, ekonomisi, diplomasisi güçlü olan ülke değildir. Güçlü ülke, tarım, hayvancılık ve gıda alanlarında da kendini ispatlamış ülkedir." dedi.

"Güçlü Türkiye'nin yolunun, güçlü tarımdan geçtiğini unutmamak zorundayız" 

Erdoğan, tüm tarihçilerin, iyi işlediği dönemlerde tımar sisteminin Osmanlı Devleti'ni asırlar boyunca ayakta tuttuğunu, sistemin bozulmasıyla beraber devletin zayıfladığını ifade ettiğini aktardı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ülkelerin yükselişi de çöküşü de tarımla başlıyor. Bunun için güçlü Türkiye'nin yolunun, güçlü tarımdan geçtiğini asla unutmamak zorundayız." dedi. 

"23 Şubat'tan itibaren çiftçilerimizin mazot maliyetinin yarısını ödeyeceğiz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, çiftçilerin üretim maliyetini azaltmak için 2003 yılında ilk kez mazot desteğini başlattıklarına dikkati çekerek, "Şimdi de 23 Şubat 2018 tarihinden itibaren çiftçilerimizin mazot maliyetinin yarısını biz ödemeye başlayacağız. Hayırlı olsun. Rabbim inşallah bununla birlikte bereketini de versin." ifadesini kullandı. 

Kendilerinden önceki 41 yılda 450 bin hektar arazide toplulaştırma yapıldığına değinen Erdoğan, son 15 yılda bu rakamı 13,5 kat artışla 6,1 milyon hektara çıkardıklarını belirtti. 

Erdoğan, "2023 yılına kadar 14,3 milyon hektar alanda arazi toplulaştırmasını tamamlamayı, 8,5 milyon hektarlık alanın tamamını da modern sulama teknikleri ile suya kavuşturmayı hedefliyoruz." dedi. 

"Yetiştiricimizi sosyal güvence kapsamına alıyoruz"

Tarım alanında elde edilen başarılarla yetinmediklerini, daha ilerisini hedeflediklerini vurgulayan Erdoğan, "Rekabetin en yoğun olduğu sektörlerin başında tarım geliyor. Ülkemizin ve değerli çiftçilerimizin başarı çıtasını sürekli yukarıya taşıması gerekiyor. Bizler devlet olarak daima sizlerin yanında olmayı sürdüreceğiz." dedi.

Erdoğan, bugün açıklayacakları destek projesiyle tarım ve hayvancılık alanında yeni bir dönemin kapılarının aralanacağını ifade ederek şunları söyledi:

"Ülkemizde hayvan yetiştiriciliğini geliştirmek, damızlık koyun ve sığır sayısını arttırmak ve kırmızı et ihtiyacının karşılanmasına önemli katkı sağlamak üzere inşallah bugün bir adım atıyoruz. Bu projeyle talep eden Tarım Kredi Kooperatifleri üyesi yetiştiricilerimize TİGEM aracılığıyla Ziraat Bankasından kredi kullandırarak 300 başa kadar damızlık koyunu ve yemini temin ediyoruz. Üreticinin bakım hizmet bedeli ve sigortasını avans olarak ödüyor, doğacak kuzulara da alım garantisi veriyoruz. Bunlara evlatlarınız gibi bakacaksınız, ona göre de bunları yetiştireceksiniz. Yetiştiriciye verilen avansları da üreticilerden alınacak kuzuların bedellerinden mahsup edeceğiz. Sığır yetiştiriciliğini geliştirmek, damızlık sığır sayısını artırmak ve kırmızı et ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlamak üzere ise Ziraat Bankası kanalıyla yetiştiricilerimize hayvan ve yem temini için yüzde 10 sübvansiyonlu kredi sağlıyoruz. Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla damızlık düve veriyor, bu düvelerin, koyunlarda olduğu gibi veterinerlik, aşı ve küpe hizmetlerini bedelsiz karşılıyoruz. Ayrıca, TARSİM sigortasının yetiştiriciye düşen kısmını devletin ödemesini sağlıyor, yetiştiricimizi sosyal güvence kapsamına alıyoruz. Yetiştiricimiz kredi borcunu ilk 2 yılı geri ödemesiz -bak bu kıyağı da unutmayın- 7 yılda bankaya ödüyor. Böylece hem başlangıçta imkan sağlayıp, hem de üretime alım garantisi vererek hayvancılıkta hep yeni bir dönemin kapılarını aralıyoruz."

Muhabir: İlkay Güder-Selma Kasap-Özcan Yıldırım

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler