
Burhanettin Duran
Venezuela krizi ve Türkiye’nin tavrı
Venezuela krizi ve Türkiye’nin tavrı
Başkan Trump bu defa Latin Amerika'daki bir krizle gündemde. Venezuelaeski Meclis Başkanı J. Guaido'yu yasal geçişin meşru devlet başkanı olarak tanıdı. Mayıs 2018'de seçimi kazanan ve iki hafta önce yemin eden Devlet Başkanı Maduro'ya karşı protestoları da "özgürlük ve hukuk devletine sahip çıkmak" olarak niteledi. Washington, 1999'da Chavez'in iktidara gelmesinden bu yana Venezuela'nın gidişatından rahatsızdı. Trump da Venezuela'yı "işgal" seçeneğinden bahsedecek kadar Maduro yönetimine karşı sert bir tavra sahip. Guaido'nun 23 Ocak'ta kendisini başkan ilan etmesine hem ABD'nin hem de Meksika ve Bolivya hariç diğer Latin Amerika ülkelerinin destek vermesi şaşırtıcı olmadı.
Zira son günlerde Trump yönetiminin üst düzey isimleri (Pompeo ve Bolton) ile Senatör M. Rubio, muhalefetin lideri Guaido'yu meşru hükümet saydıklarını belirten tweet'ler atıyordu. Trump'ın açıklamasına Kanada, AB, Fransa, İngiltere, Portekiz, İspanya ve Latin Amerika başkentleri hızlıca destek verdi. Meselenin altyapısı zaten hazırlanmıştı.
***
ABD'nin Maduro aleyhtarı politikası açık bir şekilde Venezuela'da iç savaşa ve darbeye davetiye... Bu mesajı alan muhalefet lideri Guaido, askerlere darbe girişiminde bulunmaları halinde affedileceklerini ilan etti bile. Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton, Venezuela'nın petrol gelirlerinin Maduro'ya değil de Guaido'ya verileceğini açıklaması oldukça kritik... Gelirlerinin neredeyse tamamını petrolden sağlayan Venezuela'da zaten ciddi bir ekonomik kriz yaşanıyor. Petrol gelirlerinin kaybı yüksek enflasyon ile başı dertte olan Maduro yönetimini çok zora sokar. Zira 2017 protestolarının aksine bu defa hükümeti destekleyen fakir mahallelerde de hareketlilik var. Türkiye, Rusya, Çin, Meksika ve Yunanistan gibi ülkelerin Maduro'ya destek vermesi hükümet cenahının morallerini toparladıysa da ABD'nin işaretini verdiği ekonomik yaptırım Venezuela'yı iç savaşa sürükleyecek bir mahiyet taşıyor.
***
Trump dönemi uluslararası sistemin gittikçe netleşen bir özelliği var. Güç mücadeleleri artık daha çıplak gerçekleşiyor. "Evrensel normların" ihlalinimaskelemek bile gerekmiyor. Trump, Washington'un Monroe Doktrini'nden (1823) bu yana arka bahçesi gördüğü Latin Amerika'da yaptırdığı darbelere bir yenisini açıkça eklemekten çekinmiyor. Tıpkı kendinden önceki başkanlarınGuatemala (1954) ve Şili'de (1973) yaptığı gibi. Gerçi Trump, Venezuela'ya müdahale ederken "özgürlük ve hukuk devletinden" bahsediyor. Ancak bu kelimeler George W. Bush'un Ortadoğu'daki müdahaleleri sırasında kullandığı "demokrasi promosyonu" söylemi kadar iddialı da değil.
***
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın darbeye ilk karşı çıkan lider olması da kimseyi şaşırtmadı. Maduro'ya "Dik dur, yanındayız" mesajı..
sabah.com.tr / yazının devamı..
İtiraz süreci seçmen iradesi
07 Nisan 2019 Pazar 21:32Sandık başındaki son karar
29 Mart 2019 Cuma 21:13Christchurch katliamı yeni bir evre
16 Mart 2019 Cumartesi 00:57Çekilmede revizyon
23 Şubat 2019 Cumartesi 13:14İki zirve, rakip gündemler
17 Şubat 2019 Pazar 02:51Ovaköy Sınır Kapısı Türkiye-Irak ilişkilerini olumlu etkileyecek
08 Şubat 2019 Cuma 20:26Washington’ın planında neler olsun?
22 Ocak 2019 Salı 10:21Putin, güvenli bölgeye ne der?
18 Ocak 2019 Cuma 22:21Çifte sınırlandırma mümkün değil
12 Ocak 2019 Cumartesi 23:34Rusya’nın tavrı ve “Tampon Bölge” fikri
03 Ocak 2019 Perşembe 13:50




Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.