İbrahim Halil Sipahi

İbrahim Halil Sipahi

İktidardan iki ayda, ikinci  torba yasa

İktidardan iki ayda, ikinci  torba yasa

2017 yılının son ayında bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair düzenlemeler ile vergi oranlarında artış ve yeni vergiler getiren torba yasa tasarısı TBMM’de kabul edilerek, 5 Aralık 2017 tarihinde resmi gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmişti.

İktidar bu torba yasanın üzerinden henüz iki ay geçmeden yeni bir torba yasa tasarısı daha hazırlayarak 2 Şubat’ta TBMM’ne gönderdi.

 

82 maddelik yeni torba yasa ile yapılacak düzenlemelerin amacı dokuz ana başlık altında toplanıyor;

 

-Yatırım, üretim ve istihdamın, Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinin teşvik edilmesi,

-Amatör sporun desteklenmesi,

-Vergi tabanının genişletilmesi,

-İhtilafların ve belirsizliklerin giderilmesi,

-İş yapma kolaylığının artırılması,

-Ekonomik canlılığın ve tasarrufların artırılması,

-Kamu taşınmazlarının değerlendirilmesi,

-Enerji verimliliğinin ve enerjide tasarruf sağlayıcı yatırımların teşvik edilmesi,

-Koruma ve bakım altındaki çocukların istihdamının İyileştirilmesi,

 

Çalışma hayatı, ihtilafların giderilmesi, yatırım, üretim ekonomik canlılık, tasarruf, enerji verimliliği, kamu taşınmazları, sosyal düzenlemelerden amatör sporun desteklenmesine kadar geniş bir yelpazede düzenlemenin hedeflendiği yeni torba yasada öne çıkanlara bakacak olursak;

 

-Asgari ücretin yıl boyunca vergi dilimi değişikliklerinden etkilenmemesini sağlayacak kalıcı düzenleme yapılması.

-2020 yılı sonuna kadar yeni işe alımlarda, gelir vergisi stopajı, damga vergisi, sigorta prim desteği ile ücret desteği sağlanması.

-Hurda araç yaşının 16’ya düşürülmesi..

-Çeyiz yardımının 5 bin liradan 7 bin 500 liraya yükseltilmesi.

-Okul aile birlikleri tarafından yapılan kantin kiralaması işlemlerine KDV istisnası, Konut Hesabı Sistemine işlerlik kazandırılmasına, Bireysel Emeklilik Sisteminin etkinliğinin artırılması.

-Tarımsal üretim yapmak üzere tarımsal amaçlı kooperatifler ve tarımsal üretici birlikleri ile kuruluş amaçlarında kullanılmak üzere tarım kredi kooperatiflerine Hazine taşınmazlarının, harca esas değerin yarısı üzerinden satılması.

-Kaçak madencilik faaliyetlerinin önüne geçilmesi amacıyla bu faaliyetlerde bulunanlara hapis cezası getirilmesi ve bu sebeple hapis cezası alanların infazının tamamlanmasından itibaren on yıl boyunca madencilik faaliyetinden men edilmesi.

-Koruma ve bakım altındaki çocukların istihdamının iyileştirilmesi amacıyla; Bu çocuklar hakkında verilen, korunma/bakım tedbiri kararının veya 2828 sayılı Kanunda belirtilen himaye onayının sona erdiği tarihten itibaren istihdam hakkından yararlanmak üzere başvurma zorunluluğuna ilişkin iki yıl olarak belirlenen süre beş yıla çıkarılması.

-Öğrenim durumlarına uygun olmayan kadrolarda istihdam edilen koruma ve bakım altındaki çocukların mağduriyetlerinin giderilmesi ve yükseköğrenime devam etmelerinin teşvik edilmesi amacıyla öğrenim durumlarına uygun kadrolara atanması.

-Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonundan tahsis edilebilecek olan %5’lik kısmın, engellilerin ve yaşlıların topluma uyumunu kolaylaştıracak proje, faaliyet, yapım ve kiralama işlerinde kullanılması,

-Terör eylemlerinin ortaya çıkarılması, etkilerinin azaltılması veya bertaraf edilmesinde yardımcı ve faydalı olanlardan hayatını kaybeden sivillerin hak sahiplerine ikinci istihdam hakkı verilmesi,

 

5 Aralık 2017 tarihinde yürürlüğe giren 7061 sayılı torba yasada, vergi oranlarındaki artış ve yeni vergiler yeterli olmamış olacak ki, bu torba yasada da bazı vergi muafiyetlerinin yanı sıra. Elektrik motorlu taşıtlara (elektrikli bisiklet), Motorlu Taşıtlar Vergisi ile Akaryakıt olarak kullanılabilen bazı mallar ÖTV, kapsamına alınarak yeni vergiler geliyor.

İktidar Vakıflar kanununda yaptığı değişiklikler ile Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesine tarihi eser statüsünde korumaya aldığı azınlıklara ait Kilise ve Sinagog’lardan sonra bu torba yasa kapsamına; torba yasanın 71. Maddesi ile Vakıflar Genel Müdürlüğünün mülkiyetindeki bazı taşınmazların bulunduğu bölgede yer alan Süryani cemaatine ait vakıflara devri amaçlanmaktadır. Başlığı adı altında; “Süryani cemaatine ait vakıflar arasından Vakıflar Meclisinin kararı ile belirlenecek vakıflar adına, ilgili tapu sicil müdürlüklerince tescil edilmesi,” yönünde düzenlemeler getiriyor.

 

İbrahim Halil SİPAHİ

06.02.2018/adanapost.com

twitter.com/ihalilsipahi

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İbrahim Halil Sipahi Arşivi