İbrahim Halil Sipahi

İbrahim Halil Sipahi

İsimlerin önemi;

İsimlerin önemi;

 

Yeryüzünde var olan her nesne için birbirinden ayıt etmek üzere isimler verilmiştir. İnsanoğluna da yaratılan ilk insan olan Hz. Âdem ve Hz. Havva’ya Allah CC. Tarafından isimleri verilmek suretiyle başlamıştır.

 

Halkımız arasında çocuklara konacak isimlerin mutlaka Kur’an geçmesi gibi yanlış bir inanış hâkimdir. Peygamber efendimiz (SAS) çocuklara verilecek isimler hususunda manası düzgün güzel bir isim vermenin anne-babanın ilk vazifelerinden olduğunu öğütlerken. Konuyla ilgili hadislerinde “Peygamberlerin isimleri ile isimleniniz Ayrıca Allah nezdinde isimlerin en sevimlisi Abdullah ve Aburrahman’dır İsimlerin en doğrusu Hâris (kâr getiren, ahireti kazanan) ve Hümâm (himmetli, azimli)dir En çirkini de Harp (savaş, şiddet) ve Mürre (cimrilik, acı) isimleridir”. (Müsned, 4/35) buyurarak çocuklara isim vermenin önemini dile getirmiştir. Ayrıca "Sizler kıyamet günü isimlerinizle ve babalarınızın isimleriyle çağırılacaksınız öyleyse isimlerinizi güzel yapın" (Ebu Dâvud, Edeb 69) hadisi de çocuklara güzel isim koymanın ne kadar önemli olduğunu ifade etmektedir.

 

Hadislerden de anlaşıldığına göre Peygamber Efendimiz (SAS) güzel ve anlamlı isimler koymamızı tavsiye ediyor.  Bundan dolayı bir ismin güzel olması için mutlaka Kur’anı Kerim'de olması gerekmez. Nitekim Kur’an’da geçen her ismi, orada geçtiği için çocuğa isim olarak koymak yanlış bir görüştür. Çünkü Kur’an’da güzel isimlerin yanında “Şeytan, İblis, Karun, Haman, Aleyna, Ecrin, Hannas vs.” gibi isimler de vardır.

 

Eski diye adlandırılan isimlerden hoşlanmayarak yeni ve kulağa hoş gelen isim arayışında olanlar da var. Oysa bazı isimlerde sırf söylenişi güzel, kulağa hoş geliyor diye çocuklara konulmamalıdır. İsimde önemli olan, anlamının güzel olması, yaşadığı toplum ve kültüre yabancı olmamasıdır.

Ayrıca bazı isimler çocukluk döneminde hoş görünmesine rağmen ilerideki yaşlarda, iş ve cemiyet hayatında sıkıntılar doğurmaktadır.

 

Örneğin;

Aşkın, Aşkım, Biricik, Çilem, Okşan, Satılmış” gibi.  Bununla beraber belirgin olarak kız çocuğuna verilen isimlerden erkek çocuğa verilmesi de soruna neden olmaktadır.” Şengül” gibi.

 

Aileler çocuklarına özelliklede Kuran’dan isim koymak isterken ismin anlamına çok dikkat etmeliler. Kuran’da geçen her kelimenin isim olmayacağı iyi bilinmeli ve “bu kelime Kuran’da geçiyor, güzel isim olur” mantığıyla çocuklara verilmemelidir.

 

Örneğin;

SANEM ismi çocuğa verilmemelidir, çünkü SANEM, “PUT” demektir,

AZİM,  “Büyüklük sahibi”. BAKİ, “Varlığının sonu olmayan” BARİ, “Yaratan.”GAFFAR, “Bağışlayıcı”.GAFUR, “Affeden”. HADİ, “Hidâyet verici.”HAFIZ, “Koruyucu”. HALUK, “Yaratıcı.”HASİP,  “Hesap gören.”MALİK, “Mülkün gerçek ezeli ve ebedi sâhibi”. RAHİM, “SAMET “Ahirette, sadece müminlere acıyan, merhamet eden “Hiç kimseye muhtaç olmayan” Bunlar sadece Allah’a mahsus isimlerdir, manaları itibariyle sadece Allah’a mahsus özellikler ihtiva eder, dolayısıyla isim olarak kullanılamaz.

ALEYNA sıkça duyduğumuz bir isim ama anlamı “üstümüze bela, sıkıntı aksın” demektir.

KEZBAN ismi Kur’an’da geçiyor diye veriliyor. Oysa KEZBAN “YALANCI” demektir. Çocuğa bu ismi koyarsanız, “YALANCI, YALANCI” diye çağırmak zorunda kalırsınız.

Ayrıca;

RESUL, NEBİ, CEBRAİL, AZRAİL, MİKAİL, İSRAFİL isimlerin konulması dinen hoş değildir.

BEKİR, “DEVE YAVRUSU” demektir. Bu isim belki Hz.Ebubekir’den dolayı konuyor ama; aslında Hz. Ebubekir’in esas ismi Abdullah’tır, Ebubekir ise lakabıdır.

ASİYE “İSYAN EDEN” anlamına gelir.

GÜLSÜM “GARİBAN, ZAVALLI, KİMSESİZ” anlamındadır.

JULİDE Farsça’da “DAĞINIK,PERİŞAN” demektir.

İREM ise “CENNET BAHÇESİ” olarak bilinir ama aslında “ALLAH’IN GAZABINA UĞRAYAN SAHTE CENNET” tir.

BADE ismi “İÇKİ” demektir.

HANNAS ismi “ŞEYTANIN” ismidir.

ALARA ,ROSA, İLEYDA bunlar İslam isimleri değil “GAYRİMÜSLİM” isimleridir.

RUMEYSA son zamanlarda sıkça çocuklara konulan bu ismin manası ”GÖZÜ ÇAPAKLI KADIN” demektir.

HÜREYRE, “KEDİCİK” demektir.

KAYRA Eski Türk mitolojisinde “TANRI” demektir, Allah’tan başka ilah olmaz. Çocuğa tanrı ismi konulmamalıdır.

MELİS, Yunan mitolojisinde ”TANRIÇA” demektir, şişman ve tembel anlamlarına da gelir.

ECRİN “ÜCRET” anlamına gelir. Bir insan ücret olamaz.

FURKAN, Kur’an da bir sure adıdır, Kur’an manasına da gelmektedir.

LARA, “Latin mitojisinde adı geçen ölüm perisi.”

SUDE, “Ezilmiş, dövülmüş, sürülmüş”

ÇOLPAN, “aciz, beceriksiz, zavallı”

 

Geleceğimizin teminatı, neslimizi devam ettirecek çocuklarımıza halis mana taşıyan, vakur, ciddi verilmeli. Hafife alınacak, alay konusu edilecek isimler verilmemesi, gerek çocuklukta gerekse ileri ki yaşlarında çocuklarımızın taşıyabileceği isimler verilmesi yerinde olacaktır.

 

 

İbrahim Halil SİPAHİ

02.07.2015/adanapost.com.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İbrahim Halil Sipahi Arşivi